Grupul Enel plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziţiei energetice

A.P.
Companii / 24 noiembrie 2020

Grupul Enel plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziţiei energetice

După un deceniu de transformări majore, Grupul plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziţiei energetice, alături de o dezvoltare durabilă şi profitabilă pentru a crea valoare în comun cu toţi stakeholderii şi randamente atractive pentru acţionari, potrivit unui comunicat de presă.

EBITDA din activităţi curente la nivel de Grup este estimată să crească cu o rată anuală compusă - Compounded Annual Growth Rate ("CAGR") - de 5% în timp ce profitul net din activităţi curente se aşteaptă să crească cu o rată CAGR de 6% -7% între 2020 şi 2030.

Grupul se aşteaptă să mobilizeze investiţii de 190 de miliarde de euro în perioada 2021-2030, stimulând decarbonizarea, electrificarea consumului precum şi activităţile de business de tip platformă pentru a crea valoare sustenabilă împărţită între toţi stakeholderii şi profitabilitate pe termen mediu şi lung.

Poziţia de lider a Grupului Enel în industrie şi drumul urmat pentru a deveni o companie complet digitală permit implementarea a două modele de afaceri: cel tradiţional, numit "Ownership", unde platformele digitale reprezintă un factor de amplificare a business-ului prin susţinerea profitabilităţii investiţiilor şi modelul "Stewardship", care catalizează investiţiile terţilor în parteneriat cu Enel sau în care platformele sunt un generator de afaceri.

Grupul intenţionează să investească direct aproximativ 160 de miliarde de euro, din care peste 150 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership şi aproximativ 10 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, stimulând şi investiţii de aproximativ 30 de miliarde de euro de la terţi.

În ceea ce priveşte investiţiile planificate în cadrul modelului de afaceri Ownership:

Aproape jumătate din investiţii vor fi alocate Diviziei Globale Producţie de Energie, în timp ce pentru Energii Regenerabile investiţiile vor totaliza aproximativ 70 miliarde de euro, sumă prin care capacitatea instalată se aşteaptă să ajungă la aproximativ 120 GW până în 2030, de 2,7 ori mai mare decât nivelul de aproximativ 45 GW din prezent. Acest obiectiv va fi realizat pe baza portofoliului de proiecte de circa 140 GW din prezent, cu ajutorul modelelor de business Dezvoltare, Proiectare, Construcţie şi Operare&Mentenanţă, derulate prin platforme implementate la nivel global în grup.

Se aşteaptă ca aproximativ 46% din investiţii să fie alocate pentru divizia Infrastructură şi Reţele, pentru îmbunătăţirea calităţii şi rezilienţei, noi conectări şi digitalizarea infrastructurii, rezultând într-o bază de active reglementate la nivel de grup (Group Regulated Asset Base - "RAB") de aproximativ 70 miliarde de euro în 2030 şi peste 90 de milioane de utilizatori finali 100% digitalizaţi prin contoare inteligente., Această ţintă are în vedere extinderea digitalizării la un nivel fără precedent, precum şi folosirea expertizei extinse în digitalizare şi valoarea proprietăţii intelectuale;

Suma rămasă va fi alocată investiţiilor legate de operaţiuni pentru Clienţi şi se preconizează că va duce, până în 2030, la o creştere accelerată a valorii acestor operaţiuni. Grupul va susţine electrificarea, accelerând drumul clienţilor către sustenabilitate şi eficienţă energetică, combinând ofertele tradiţionale cu serviciile "dincolo de mărfuri". Această divizie va beneficia de cea mai mare bază de clienţi din întreaga lume, de platforme digitale şi de un portofoliu integrat de oferte, în continua dezvoltare.

În ceea ce priveşte investiţiile în cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul se aşteaptă să aloce circa 10 miliarde de euro şi să mobilizeze în plus în jur de 30 de miliarde de euro de la terţi, permiţând investiţii globale de circa 40 de miliarde de euro, în principal pentru Energii Regenerabile, alături de proiectele pentru fibră optică, e-transport şi flexibilitate.

Grupul va reduce cu 80% emisiile directe de CO2 faţă de nivelul din 2017 (Science-Based Targets initiative, SBTi-certified) şi va contribui la majorarea cu peste 240 miliarde de euro a produsului intern brut în ţările în care Enel este prezent, prin investiţii locale în producţie şi electrificare.

Planul Strategic 2021-2023

Grupul intenţionează să investească direct în jur de 40 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 38 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership şi aproximativ 2 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, catalizând totodată alte 8 miliarde de euro de la terţi.

Peste 90% din investiţiile consolidate ale Enel vor fi în conformitate cu obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă ("ODD"). În plus, conform calculelor iniţiale ale Enel, între 80% şi 90% din cheltuielile de capital consolidate ale grupului vor fi adaptate la criteriile taxonomiei UE pentru contribuţia substanţială la atenuarea schimbărilor climatice.

Rata de creştere a investiţiilor faţă de planul anterior este estimată la aproximativ 36%.

În privinţa investiţiilor planificate conform modelului de afaceri Ownership:

Mai mult de jumătate din investiţii sunt alocate Generării Globale de Energie, cu aproximativ 17 miliarde de euro pentru Energii Regenerabile, ceea ce va creşte capacitatea instalată consolidată de energie din surse regenerabile la 60 GW până în 2023 (+ 33% faţă de 2020). Grupul va accelera decarbonizarea prin adăugarea unei capacităţi de energie din surse regenerabile la un nivel care depăşeşte capacităţile termoenergetice dezafectate. Drept rezultat, emisiile de CO2 ale Grupului din Scope 1 vor scădea cu peste 30%, din 2020 până în 2023, permiţând Grupului să păstreze obiectivul de decarbonizare, bazat pe ştiinţă, pentru 2030 la reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră ("GES") faţă de anul de referinţă 2017, în conformitate cu scenariul creşterii temperaturii globale cu 1,5 ° C;

Aproximativ 43% din sumă va fi alocată diviziei Infrastructură şi Reţele. Se aşteaptă ca accelerarea cheltuielilor de capital să crească baza activelor reglementate a grupului cu 14% faţă de 2020, ajungând la aproximativ 48 de miliarde de euro în 2023;

Restul sumei va fi alocată către divizia Clienţi. Se estimează că valoarea portofoliului Business to Customer ("B2C") va creşte cu circa 30%, iar cea a Business to Business ("B2B") cu circa 45%, datorită eliminării tarifelor reglementate, în principal în Italia, şi electrificării consumului de energie care va necesita servicii "altele decât vânzarea de energie".

În ceea ce priveşte investiţia în cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul estimează să investească în plus circa 2 miliarde de euro şi să catalizeze în acelaşi timp investiţii de 8 miliarde de euro de la terţi, permiţând cheltuieli de capital în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, în principal pentru Energii Regenerabile, proiecte de fibră optică, e-transport şi flexibilizare.

Rezultatul acestor investiţii va aduce, în toate companiile, o creştere de două cifre în perioada de trei ani a planului. Capacitatea regenerabilă gestionată este estimată să ajungă la aproximativ 8 GW în 2023, mai mult decât dublu faţă de 2020. În plus, cu Enel X, Grupul îşi propune să crească numărul autobuzelor electrice de peste 6 ori, până la aproximativ 5.500 de unităţi în 2023, precum şi să sporească capacitatea de echilibrare a reţelelor prin managementul consumului de energie la 10,6 GW (+1,8 ori faţă de 2020) şi capacitatea de stocare la 527 MW (+4,2 ori faţă de 2020). În cele din urmă, în 2023, se estimează că Enel X va ajunge la aproximativ 780.000 de puncte de încărcare publice şi private puse la dispoziţie în întreaga lume (+4,5 ori faţă de 2020).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb