Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a declarat, într-un interviu pentru hotnews.ro, că grupul media pe care îl controlează se pregăteşte de "o fuziune şi o vânzare".
Ghiţă a declarat că negociază cu un grup de investitori germani: "N-o să vă dau detalii acum dar foarte probabil atragerea unui partener străin vizibil, cu experienţă pe piaţa europeană, va fi următorul pas. Sunt două discuţii cu respectivii investitori, n-o să vi-i spun acum. Sunt din UE, şi e un grup cunoscut, nu e cu filiaţii sovietice sau altceva. Sunt din zona germană. N-o să vă spun. Şi site-urile web şi televiziunea şi radioul, tot ce deţinem în media, cred că trebuie să beneficieze de suport şi sprijin al capitalului străin. De foarte multe ori investitorii vor să vină cu participaţie minoritară şi după aceea îşi păstrează opţiunea de a prelua până la 51% din companie".
Deputatul PSD susţine că doreşte să-şi diminueze influenţa de "mogul media" şi admite că a luat această decizie la semnalul "unor ambasade" şi în contextul mesajelor transmise de oficialii SUA în legătură cu activitatea oligarhilor din estul Europei.
"Societatea pare să reziste din ce în ce mai puţin, să aplice o presiune din ce în ce mai mare asupra tipului ăsta de prezenţă: afaceri, politică, media. Şi atunci soluţia nu e să mă lupt eu cu toată societatea să arăt cât de bun, performant şi puternic sunt. Dacă, în general, ambasade, instituţii, parteneri, colegi din partid dau aceste tipuri de semnale, eu nu vreau să trăiesc singur. Şi nici n-o să pot. Şi nici nu vreau să mă lupt cu... Nu vreau să ajung Voiculescu şi nu vreau să ajung nici Vântu. Şi în concluzie singura soluţie este să-mi diminuez acest tip de influenţă. Dacă voi avea o influenţă, las s-o am cu ce minte am, cu ce informaţii am şi cu ce muncă depun", a mai spus Sebastian Ghiţă.
Ghiţă anunţă că este pe cale să preia "ProFM/Info Pro", dar nu şi alte active ale trustului Pro.Acesta a spus că a discutat cu Adrian Sârbu care ar dori să vândă Mediafax dar nu şi-a exprimat intenţia să cumpere deoarece ar fi convins că vinde scump.
Ghiţă a declarat că e interesat să achiziţioneze ziare.com, însă negocierile s-au blocat "acum şase luni sau opt luni" din cauza sumelor foarte mari cerute de acţionari.
Autorul interviului, jurnalistul Dan Tapalagă, încercând să afle cine conduce "România TV", l-a întrebat pe Ghiţă cine este Tronaru Mihai, deputatul afirmând că este "un apropiat, un fost coleg de liceu". Ghiţă susţine că a l-a împrumutat pe directorul general "România TV" cu 60 de milioane de euro, sumă ce apare în declaraţia de avere din 2012, iar în ultima declaraţie de avere din 2013 împrumutul a crescut la 90 de milioane."I-am dat aceşti bani câştigaţi legitim, prin bancă, plătind impozite, ca acest domn să se ocupe de investiţii, proiecte. Este un om în care am încredere", a afirmat Ghiţă. Întrebat cine controlează editorial "România TV", Sebastian Ghiţă a declarat: "Aţi auzit de un domn Cătălin Popa? Credeţi că îl controlează cineva?".Totodată, Tapalagă i-a răspuns că "din dialogurile cu Vântu" crede că da."Eu nu cred. A avut o rezistenţă uriaşă în faţa lui Vântu şi a rezistat şi în faţa mea", susţine Ghiţă.
Ghiţă a dat şi câteva lămuriri legate de trecutul său:"Tatăl meu era inginer în cadrul armatei, se ocupa cu calitatea produselor petroliere din rafinării iar maică-mea a fost inginer la un institut de cercetare, nimic spectaculos". "Mogulul" susţine că a început afacerile în IT la 18 ani, că l-a cunoscut întâmplător "la prezentarea unei maşini de spălat" pe fostul general SRI Păltânea, condamnat pentru trafic cu produse petroliere.
"Nu l-am cunoscut. L-am văzut doar de vreo două ori, în trecere. Odată îşi cumpăra nu ştiu ce maşină de spălat dintr-un magazin şi îmi cumpăram şi eu şi mi l-a prezentat cineva, mi-a spus: uite, dânsul este domnul Păltânea. Şi după aceea l-am mai văzut o singură dată, dupa ce încheiase conturile şi treburile cu Serviciul Român de Informaţii şi după ce fusese condamnat, cred. Tot aşa, ne-am intersectat din întâmplare. Aşadar nu-l cunosc", a declarat Ghiţă, care a afirmat că îl cunoaşte şi pe Gioni Popescu, fostul adjunct SRI, pe care l-a cunoscut "mult mai târziu", fiindu-i "prezentat de cineva la un eveniment".
Ghiţă a mai spus că primul dosar penal deschis la 23 de ani are legătură tot cu produsele petroliere şi softuri dar spune că a fost "o neatenţie", potrivit declaraţiilor din acelaşi interviu.
"Am fost cel mai bun, am câştigat o grămadă de contracte, sunt mândru de ce am făcut pe plan profesional. Vreau să trec la alta etapă. Politica. Punct", a declarat deputatul.
Acesta susţine că nu doreşte să mai deţină firme IT în România şi că îşi doreşte exclusiv o carieră politică.
"Sigur n-o să ajung prim-ministru aşa cum mă propunea domnul Antonescu" a mai spus Ghiţă.
Întrebat ce-şi doreşte de la cariera politică, deputatul PSD a spus: "După ce în societate îţi faci o familie, câştigi bani, te aşezi, la sfârşit cauţi respect, glorie, un loc în societate. Poate că n-o s-o caut aici".
Potrivit acestuia, există posibilitatea să urmărească aceste obiective la Bruxelles sau să lucreze cu alţi foşti parteneri, care i-au spus să nu mai stea prin ţară, ci să lucreze în reţele globale de afaceri sau de putere.