Grupul ProCredit a inaugurat ProEnergy, propriul parc fotovoltaic situat în Kosovo cu o producţie de 3.7 MWh, in valoare de de 2,5 milioane euro

A.C.
Companii / 11 iulie 2023

Grupul ProCredit a inaugurat ProEnergy, propriul parc fotovoltaic situat în Kosovo cu o producţie de 3.7 MWh, in valoare de de 2,5 milioane euro

Grupul ProCredit, care activează, în principal, în Europa de Sud-Est şi de Est, a inaugurat în data de 5 iulie 2023 propriul său parc fotovoltaic - ProEnergy - în Lipjan, în apropiere de Pristina, Kosovo. Parcul fotovoltaic de 3 MWp a fost iniţiat şi implementat ca un proiect comun între Banca ProCredit din Kosovo şi ProCredit Holding şi a costat în jur de 2,5 milioane EUR.

Producţia anuală preconizată a parcului solar de 3 MWp este de 3.711 MWh, care va putea alimenta până la 450 gospodării, cu un consum de electricitate lunar mediu de până la 700 kWh;

Proiectul energetic a costat în jur de 2,5 milioane EUR;

ProCredit contribuie astfel la tranziţia energetică în Kosovo, unde 90% din electricitatea generată în 2022 a provenit din centrale electrice pe bază de cărbune;

Grupul ProCredit doreşte să contribuie la schimbarea peisajului energetic din Kosovo prin crearea unui know-how local, stimulând şi investiţiile în mediul privat. Proiectul reprezintă o etapă importantă pentru Grupul ProCredit, orientat spre dezvoltare, în ceea ce priveşte realizarea neutralităţii climatice, un obiectiv pe care îl urmăreşte încă din anul 2018.

Parcul Fotovoltaic ProEnergy este primul parc solar din Kosovo deţinut de un grup bancar. Producţia anuală preconizată a parcului solar de 3 MWp este de 3.711 MWh, care va putea alimenta până la 450 de gospodării cu un consum de electricitate mediu lunar de până la 700 kWh. În acest mod, Grupul ProCredit contribuie la tranziţia energetică în Kosovo unde 90% din electricitatea generată în 2022 a provenit din centrale electrice pe bază de cărbune, cu emisii de gaze cu efect de seră şi riscuri pentru sănătate şi mediul înconjurător.

Proiectul ProEnergy din Kosovo reflectă orientarea spre dezvoltarea sustenabilă a Grupului ProCredit, care urmăreşte să contribuie la protejarea mediului înconjurător în ţările în care activează. Dincolo de impactul pe care proiectul îl are la nivel local în Kosovo, ProEnergy reprezintă un pas esenţial pentru Grupul ProCredit însuşi, în direcţia atingerii propriilor sale obiective climatice.

Hubert Spechtenhauser, Preşedintele Consiliului de Conducere al ProCredit General Partner AG, declară următoarele: "În calitatea noastră de grup bancar orientat spre dezvoltare sustenabilă, noi, la ProCredit, ne aflăm într-o poziţie unică prin care ne aducem contribuţia la tranziţia energetică. Investiţia noastră în parcul fotovoltaic ProEnergy din Kosovo scoate în evidenţă în mod clar seriozitatea abordării noastre. La nivelul Grupului ProCredit urmărim să promovăm necesitatea dezvoltării surselor de energie regenerabile, precum şi să consiliem şi să sprijinim clienţii în planurile lor de tranziţie energetică, contribuind, astfel, la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice."

La sfârşitul lunii martie 2023, creditele verzi au reprezentat 20,2% din portofoliul de credite al Grupului ProCredit. Acest procent reprezintă credite în valoare totală de 1,2 miliarde EUR destinate investiţiilor în eficienţă energetică, energie regenerabilă sau altor investiţii verzi.

O treime din aceste credite acordate sunt utilizate deja pentru proiecte de energie regenerabilă. Pana la data de 31 martie 2023, aproximativ 370 milioane EUR au fost puse la dispoziţie pentru finanţarea unui număr de 1.370 de investiţii fotovoltaice. Circa 1.000 din aceste investiţii în panouri fotovoltaice au fost realizate de către întreprinderile mici şi mijlocii sau de către persoane fizice, în timp ce restul fac parte din iniţiative de finanţare pentru alte tipuri proiecte.

Creditele verzi rămân în centrul atenţiei Grupului ProCredit. Pe termen mediu, ponderea acestor credite din portofoliul total urmează să fie extinsă la 25%.

Şi în România, ProCredit Bank şi-a propus să fie un actor important în finanţarea tranziţiei energetice locale. În decembrie 2022, portofoliul de credite verzi al ProCredit Bank România depăşea 80 de milioane de EUR, reprezentând o pondere de peste 22% din portofoliul total de credite al băncii. Dincolo de aceste cifre, în calitate de partener strategic pe termen lung al clienţilor săi, ProCredit Bank România îi consiliază nu numai pe aspecte financiare, ci şi în privinţa investiţiilor verzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb