GUVERNANŢI, AŢI PRINS MESAJUL? Hidroelectrica, aşa nu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2012

Hidroelectrica, aşa nu

Procedura insolvenţei la "Hidroelectrica" este una riscantă, este de părere Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea şi vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton, care le transmite actualilor guvernanţi că nu aşa se procedează.

Domnia a spus, ieri, că a propus autorităţilor două soluţii pentru problema contractelor păguboase cu "băieţii deştepţi", respectiv anularea lor sau renegocierea şi aducerea la preţul pieţei, însă că nimeni nu a ascultat aceste variante.

"Situaţia «Hidroelectrica» ridică semne de întrebare cu privire la reputaţia Guvernului şi a ţării", ne-a declarat Grzegorz Konieczny într-un interviu, acordat după o conferinţă de presă derulată ieri.

Konieczny a clarificat, ieri, şi cum s-au derulat evenimentele, după ce mai multe voci s-au întrebat de ce Fondul Proprietatea nu a anunţat pe bursă decizia cererii insolvenţei, luată vineri, 15 iunie, de Consiliul de Administraţie al "Hidroelectrica", deşi din boardul producătorului de energie face parte Oana Truţă, reprezentanta sa.

Konieczny a declarat: "Am aflat luni, 18 iunie, despre cererea de insolvenţă a Hidroelectrica şi am transmis, imediat, un raport Bursei de Valori Bucureşti. Boardul este al companiei şi nu raporteză deciziile pe care le ia către acţionari individuali. Oana Truţă nu a putut încălca acordul de confidenţialitate pe care îl are faţă de companie. Inclusiv votul este secret şi, de aceea, am aflat abia luni despre decizia CA".

Konieczny a precizat că ştie cum a votat Oana Truţă, dar nu poate divulga acest lucru. Domnia sa a declarat, însă, că ar fi votat exact la fel cum a făcut-o doamna Truţă, deşi Fondul nu dă mandate membrilor conducerilor companiilor unde are participaţii.

Grzegorz Konieczny a spus că Fondului Proprietatea este afectat de această decizie, însă este foarte important acum ca procesul insolvenţei să se deruleze lin: "Suntem gata să cooperăm, să monitorizăm situaţia şi sperăm că «Hidroelectrica» va ieşi din insovenţă o companie mult mai puternică".

Managerul FP speră că deprecirea în activul Fondului va fi temporară.

Ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă, Fondul Proprietatea va înregistra la zero valoarea acţiunilor deţinute la companie, ceea ce va duce la scăderea cu 21% a valorii activului net.

În această situaţie, dacă anul viitor valoarea activului net pe acţiune va fi mai mică decât valoarea nominală a titlurilor, de 1 leu, Fondul ar putea să nu distribuie dividende, potrivit lui Konieczny.

Grzegorz Konieczny spune că, în acest moment, credibilitatea ţării este pusă la îndoială şi că toate companiile de stat pot fi afectate.

"Acum, autorităţile trebuie să explice lumii de ce au luat această decizie", a declarat Konieczny, care a adăugat că ar fi bine să se continue listarea Hidroelectrica, imediat după ieşirea din insolvenţă. "Este foarte frustrant pentru noi că listările sunt amânate", a mai spus managerul FP.

Konieczny consideră că există o şansă pentru listarea Romgaz în acest an: "Motivele pentru care această listare este întârziată sunt obiective. Compania nu a făcut încă auditul rezervelor de gaz, condiţie cerută de reglementările europene. Înţeleg că se lucrează la asta şi că acest lucru ar dura aproximativ trei luni".

Hidroelectrica a solicitat pe 15 iunie intrarea în insolvenţă, din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, iar Tribunalul Bucureşti a admis cererea pe 20 iunie.

Interviu cu Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

Grzegorz Konieczny: "Situaţia Hidroelectrica ridică semne de întrebare cu privire la reputaţia Guvernului şi a ţării"

Reporter: Cum comentaţi dorinţa Guvernului să amâne listarea companiilor din Fondul Proprietatea şi declaraţiile premierului Victor Ponta, în faţa presei străine, potrivit cărora Guvernul nu îşi poate desfăşura activitatea din cauza atacurilor politice?

Grzegorz Konieczny: În mod cert, acestea nu sunt mesaje pozitive pentru piaţă. Acum, situaţia Hidroelectrica ridică semne de întrebare cu privire la reputaţia Guvernului şi a ţării. Este timpul ca Guvernul să înceapă să acţioneze res-ponsabil şi, în primul rând, să încerce să calmeze investitorii sau instituţiile internaţionale şi să demons-treze că doreşte să-şi menţină promisiunile făcute.

Grzegorz Konieczny: Aici vorbim desigur despre privatizări, despre desemnarea de manageri privaţi, precum şi de asigurarea că procesul insolvenţei "Hidroelectrica" se va derula într-un mod foarte transparent şi eficient. Dacă vor exista semne de întrebare asupra anumitor acţiuni ale administratorului sau ale Guvernului, acest lucru va ruina reputaţia ţării timp îndelungat.

Reporter: Deja răul a fost creat. De ce ar continua România programul de privatizări, în acest moment, având în vedere că poate ar obţine preţuri mult mai scăzute, în urma insolvenţei Hidroelectrica?

Grzegorz Konieczny: Este ca un joc între şoarece şi pisică. Fără privatizări, nu poţi reconstrui încrederea investitorilor. Trebuie să arătaţi că vreţi să faceţi ceva şi să atrageţi inves-titori şi să găsiţi moduri alternative de finanţare a deficitului bugetar. Am văzut ce s-a întâmplat în 2009 - 2010, când o ţară cu o datorie publică relativ mică a trebuit să ceară ajutorul instituţiilor financiare internaţionale. Autorităţile trebuie să se gândească că poate FMI nu va mai fi dispus să ajute România, în condiţiile în care nu şi-a îndeplinit angajamentele.

Reporter: Există posibilitatea ca Fondul Proprietatea să îşi vândă participaţiile la companiile de stat?

Grzegorz Konieczny: Întotdeauna există o posibilitate. Dar, adevărul este că vedem o valoare mare în companiile mari, precum Romgaz, Hidroelectrica.

Vedem valoare şi sperăm să avem o anumită influenţă să ajutăm aceste companii să elibereze aceas-tă valoare şi să ajungă la nivelurile de rentabilitate care sunt adecvate pentru ele. Doar atunci ar face sens ca noi să vindem. Varianta alternativă ar fi să ne pierdem complet speranţa şi apoi am putea foarte bine să vindem pe nimic.

Reporter: Luaţi în considerare exitul înainte ca aceste companii să fie listate?

Grzegorz Konieczny: Nu. Cred că procesul de listare şi cotarea, în sine, aduc multă valoare companiilor de stat, iar acest lucru a fost demonstrat în multe ţări.

Reporter: Vă este teamă că autorităţile ar putea lua măsuri similare "Hidroelectrica" şi în cazul altor companii din portofoliul Fondului Proprietatea?

Grzegorz Konieczny: Mereu există un risc, dar sper că Guvernul a înţeles mesajul, nu numai din partea noastră, ci şi din partea băncilor, că nu acesta este modul de a acţiona. Chiar dacă sunt probleme cauzate de guvernele anterioare, trebuie să acţioneze responsabil şi să arate angajament pentru reforme.

Reporter: Bancherii au fost de-a dreptul şocaţi...

Grzegorz Konieczny: Ar fi trebuit să vedeţi telefonul meu, luni (n.r. ziua când a apărut ştirea că Hidroelectrica şi-a cerut insolvenţa).

Reporter: Băncile ar putea să decidă să diminueze finanţările pentru companiile de stat. Cum v-ar afecta acest lucru?

Grzegorz Konieczny: Ar putea exista unele întârzieri în rostogolirea finanţărilor. Probabil că băncile vor deveni tot mai atente. Dar, acţiunile imediate, în următoarele două săptămâni, sunt cruciale pentru reclădirea încrederii, chiar şi a băncilor locale. Este foarte dificil să vorbim despre creştere economică, în acest context, şi vreau să mă asigur că factorii de decizie au recepţionat mesajul şi că vor face ceea ce trebuie.

Reporter: Aţi spus că aţi aflat despre insolveţa Hidroelectrica, luni, odată cu toată lumea, şi nu vinerea precedentă sau înainte de asta.

Grzegorz Konieczny: Da.

Reporter: Aşadar, faptul că "Franklin Templeton" a vândut un pachet de acţiuni Transelectrica, joi, nu are nici o legătură cu asta?

Grzegorz Konieczny: Nu, nu am ştiut. Şi, punctul doi, avem un număr de fonduri care investesc aici şi chiar am verificat care fond a vândut şi pot să vă spun că nu are absolut nici o legătură. Oricum nu am avut această informaţie, astfel că nu am fi putut să o folosim.

Acţionarul Ioana Sfârăială a obţinut în instanţă, în decembrie 2011, anularea deciziei AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator la Fondul Proprietatea, însă FP a făcut recurs la această decizie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De cand traieste in Romania Dl Konieczny nu a invatat ca guvernul in special cel de acum nu au nici un interes sa privatizeze nici macar o cismarie . Cum sa privatizeze o ditamai Hidroelectrica cand acele contracte directe aduc comisioane grase directorului care bineinteles merg in mare parte in buzunarele guvernantilor.

    1. Dl Konieczny nu invata decit ce-i convine, el nu exprima si nu voteaza niciodata potrivit vreunei convingeri, pentru ca nu are, nu a avut si nu va avea vreo convingere.

      Omul are o mare sete de bani nelegiuiti sau legiuiti, nu conteaza. 

      Nu ai dreptate. Konieczny ,adica Franklin Templeton a ridicat presul si a aratat gunoiul de sub el.Daca FT nu ar fi aratat ce pagube se produc la hidroelectrica acele contracte directe incheiate inca din timpul guvernarii nastase ( bineinteles pe comisioane de milioane) nu ar fi fost puse in discutie astazi. Insolventa hidroelectrica ne afecteaza pentru moment, dar sub supravegherea FT si a FMI va trebui sa-si revina curand. Listarea la bursa din Varsovia va fi o gura de aer pentru FP. Nu trebuie lasat actualul guvern care este pus pe jegmaneala dupa 8 ani de opozitie, sa distruga ceeace s-a facut in ultimii 3-4 ani. In orice moment o noua criza poate , exploda din nou criza care nu ii va afecta pe guvernanti ci numai pe noi.

    Comosionul de administrare pe care il incaseaza FT de la FP este afectat de scaderea la zero a valorii actinuilor detinute la Hidroelectrica?

    Cum se poate ca bancile sa nu provizioneze creditele acordate Hidroelectrica iar pentru alte firme intrate in acceasi procedura sa provizioneze. Sunt norme diferite,BNR supravegheaza diferit? Ce se intampla totusi daca dupa 12 luni planul de reorganizare nu va da rezultate si se cere falimentul? cum vor raspunde atunci bancile pentru neprovizionarea expunerilor? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb