GUVERNATORUL BĂNCII CENTRALE DE LA MOSCOVA AVERTIZEAZĂ: "Economia Rusiei nu poate supravieţui pe baza rezervelor financiare"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie 2022

Elvira Nabiullina. Sursa foto: kremlin.ru

Elvira Nabiullina. Sursa foto: kremlin.ru

Elvira Nabiullina: "Vom intra într-o perioadă de transformări structurale şi de căutare de noi modele de business" Rubla continuă să se aprecieze

Economia Rusiei nu poate supravieţui la infinit pe baza rezervelor financiare şi va trebui să se transforme ca să facă faţă impactului sancţiunilor internaţionale, potrivit guvernatorului Băncii Centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina, transmite Reuters.

Domnia sa a declarat ieri: "Perioada în care economia poate trăi pe baza rezervelor este limitată. Şi, deja, în trimestrul al doilea şi al treilea vom intra într-o perioadă de transformări structurale şi de căutare de noi modele de business. Sancţiunile internaţionale au afectat în principal piaţa financiară, dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia. Principalele probleme vor fi asociate cu restricţiile impuse importurilor şi logisticii schimburilor externe, iar în viitor cu restricţiile impuse exporturilor".

Oficialul Băncii Rusiei a continuat: "Producătorii ruşi vor fi nevoiţi să caute noi parteneri, lanţuri logistice, sau să facă trecerea la realizarea de produse din generaţiile trecute. Exportatorii vor trebui să caute noi parteneri şi aranjamente logistice, iar acest lucru va necesita timp".

Guvernatorul băncii centrale a adus în atenţie mai multe măsuri pentru susţinerea economiei în procesul de adaptare.

De exemplu, conform Agerpres, Banca Rusiei analizează flexibilizarea vânzărilor de valută de către exportatori şi, de asemenea, testează emiterea de ruble digitale pentru a le permite ruşilor să facă transferuri între portofelele digitale. Primele teste pentru aceste proiecte sunt prognozate să se deruleze în a doua jumătate a anului curent, conform sursei citate.

Tot ieri, Elvira Nabiullina a declarat că va fi nevoie de doi ani pentru ca inflaţia din Rusia să revină la ţinta băncii centrale, de 4%.

Imediat după impunerea sancţiunilor internaţionale, Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda de referinţă până la 20%, însă la începutul acestei luni a redus costul creditului la 17%, pe fondul mediului economic dificil şi a încetinirii inflaţiei.

Ieri, rubla (moneda Rusiei) şi-a continuat cursul pozitiv înregistrat la finele săptămânii trecute. În jurul orei 11.11 GMT, rubla a urcat cu 1,1% faţă de dolar, atingând 79,10 unităţi, comparativ cu recordul minim de 121,52 ruble/dolar, consemnat în data de 10 martie.

Raportat la euro, rubla a crescut cu 3,3%, la 82,60 unităţi.

Analiştii Rosbank anticipează, potrivit Reuters, că, săptămâna aceasta, rubla va fi tranzacţionată între 79 şi 82 de unităţi/dolar, respectiv 84-87 ruble/euro.

Bursa din Moscova scade

Indicii Bursei din Moscova au urmat un curs negativ ieri.

Indicele major MOEX, denominat în ruble, a coborât cu 1,7% la ora locală 13.57, până la 2.382,80 puncte, iar RTS - denominat în dolari - cu 0,6%, la 950,19.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au depreciat cu 3,5% la ora 13.58, ajungând la 126,30 ruble, cele ale VTB Bank - cu 3%, la 0,020 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au pierdut 1,9%, ajungând la 219,65 ruble la ora 13.59.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 4,2% la ora 14.00, până la 4.688 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 2%, la 382,60 ruble.

Avans pe piaţa ţiţeiului

Cotaţiile petrolului au crescut ieri, pe pieţele externe, deşi există temeri generate de reducerea cererii de profil din China, ţară afectată de un lockdown sever, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a urcat cu 0,4% la ICE Futures Europe, în prima parte a zilei de ieri, atingând 112,11 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a crescut cu 0,1%, la 107,05 dolari barilul la ora locală 07.40.

Preţul aurului, la nivelul maxim al ultimei luni

Preţul futures al aurului a crescut, ieri, cu aproximativ 1%, până la nivelul maxim al ultimei luni, deoarece îngrijorările legate de consecinţele economice ale războiului dintre Rusia şi Ucraina, şi creşterea inflaţiei au determinat investitorii să se orienteze către acest activ considerat refugiu.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a urcat cu 1,1%, la 1.995,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 07.39, cea spot - cu 0,7%, la 1.992,16 dolari/uncie.

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a crescut cu 2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 07.39, la 11,26 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,9%, la 7,90 dolari/ buşel.

------------------------

Euro a urcat cu 0,03% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0813 dolari ieri, la ora 15.00 (ora României).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Nabiullina va sfarsi aruncata de la etajul Bancii unde isi desfasoara activitatea.

    Depresie... 

    1. Caz șocant în Rusia, unde un bancher a fost găsit mort, împreună cu soția, dar și cu fiica lor în vârstă de numai 13 ani. Opinia publică din Rusia este în stare de șoc, după ce bancherul Vladislav Avaev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort în casă, împreună cu întreaga sa familie iar autoritățile sunt sigure că au descifrat misterul morții celor trei.

      S-a dat alarma în Moscova, după ce bancherul Vladislav Avaev nu a mai fost de găsit de câteva zile, la fel ca soția sau fiica sa. Un apropiat al familiei a încercat să ia legătura cu cei trei, însă vreun rezultat, așa că a mers la adresa unde locuiau aceștia, pe bulevardul Universitetsky. Încă nu se știe exact dacă persoana respectivă a fost cea care a descoperit tragedia care a avut loc în apartament sau dacă aceasta a alertat autoritățile, care s-au deplasat la fața locului. Cert este că a fost găsit la fața locului un adevărat masacru. 

      Rusia este o adevarata oaza de "libertate, prosperitate, fericire si siguranta pentru cetateni".

      Nu au minte, nu au economie, dar au rachete. 

      Vai de ei!

      Oamenii presedintelui.

      Habar nu ai cine a fost ala si vii cu presupuneri.

      Mai bine ati discuta asasinatele comandate de SBU si de ucrainieni. Acelea sunt clare si fara dubiu. 

    Pai parca sanctiunile ii faceau mai puternici pe mujici...vai si amar de capul lor, sa inceapa sa se obisnuiasca sa manance si sa bea petrol si gaz:-)

    1. Schizofrenicii discuta de fapt cu fantoshe, aglomerări de substanță spirituală venite de aiurea si încărcate cu diverse frustrari comune vieții actuale. Cele masculine vor putere și stăpânire, cele feminine vor iubire, mângâieri tandre dar și focul pasiunii multiorgasmice.

      Aceste plasmuiri nu sunt ființe, nici vii nici moarte. Ele doar se aduna acolo unde au ușa deschisa și un om sensibil le aude și le face conversație dandu-le o viata oarecum personală sau ființă din propria sa ființă.  

      DE ce mai dasteptule?

      "Sancţiunile internaţionale au afectat în principal piaţa financiară, dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia."

      Crezi ca afirmatia asta nu se aplica si mai bine Europei? S-au inchis deja multe fabrici prin EU. Vine apoi foametea. 

    ma tem ca totul se va termina foarte prost pentru Rusia SI PENTRU UE ! ... si finalmente pentru intreaga lume la nivel financiar. Puteti considera cu totii ca a inceput cronometrul care finalmente va masura si va marca disparitia monedei euro (si nu numai).

    ... si totul incepe cu momentul special incare Rusia nu mai trimite gaz si petrol in UE ... (indiferent daca decizia apartine Europei sau Rusiei - nici nu mai conteaza acest amanunt). 

    Identific un moment de criza extrema atunci cand totul scapa crunt de sub control in Rusia (intai financiar-bancar, apoi economic, apoi social si finalmente politic) in perioada 24 decembrie 2022 - 7 sau 8 ianuarie 2023.  

    E posibil ca (in pofida pretului la petrol WTI care va sari bine de 200 $ la finalul acestui an sau anul viitor) Rusia sa intre in spasme economice si sociale masive pe final de an 2022.  

    Probabil ca li se termina rezervele financiare pana atunci sau atunci.  

    Vom vedea.  

    Eu doresc Rusiei oameni ceva mai pragmatici si mai echilibrati in decizii ... in acest moment Rusia e un vas in plina furtuna.  

    ....si nu, nu dati crezare cuvintelor Rusiei ca se afla in al 3-lea razboi mondial cu NATO... asta e propaganda buna pentru rusii care , saracii de ei, au acces doar la informatie "din surse oficiale" ... de fapt sunt pregatiti psihologic sa fie bagati intr-un razboi de amploare (si poate de durata) care sa mascheze incapacitatea de administrare si absenta leadership-ului real la varful Rusiei.

    De obicei razboaiele sunt initiate si intretinute de lideri pentru a tine in sah-mat propriul popor de la o eventuala revolta. Razboaiele de obicei ascund erori masive de administrare interna a unei tari si sunt initiate in preajma unui colaps intern pentru a masca criza interna printr-o falsa criza generata de cauze externe (razboi).  

    1. ... si cand ma gandesc ca totul putea fi evitat la timpul potrivit pur si simplu daca Rusia denunta pactul Ribbentrop-Molotov, sustinea unirea Moldovei cu Romania, returna integral si fara conditii Tezaurul furat Romaniei ....

      dar uite unde am ajuns....  

      O singura concluzie am: rusii nu inteleg de vorba buna, ei inteleg doar prin forta si prin fapta.  

      Uite, apropo de echilibre karmice in lume... o fi bine ca acum au 2/3 din rezerva lor valutara de aprox 650 miliarde USD (valute si aur) blocata? .... Nu o vor mai vedea inapoi, va fi partial distribuita Ucrainei (nu acum, ci la timpul potrivit) pentru reconstruirea tarii in contul datoriilor de razboi. Pai e bine asa?  

      Ce a furat Rusia Romaniei (Tezaurul) se invarte - daca nu ma insel si tin bine minte.... - ca valoare undeva la 16-17 miliarde USD (valoare istorica, neactualizata). . . ce ii durea pe rusi mana sa dea Romaniei Tezaurul inapoi ?  

      Chiar a trebuit sa fie deschisa o asa situatie atat de masiva si distructiva pentru Rusia (2/3 din rezervele lor de aprox 650 miliarde usd blocate pe o durata foarte lunga, probabil pe vecie) pentru ca acesti mujici sa isi primeasca rasplata pentru hotia lor istorica?  

      Poate Romania nu isi va mai vedea vreodata Tezaurul.... dar garantez eu personal ca Rusia nu se va mai recunoaste cand se va uita in oglinda dincolo de 2040...pentru ca in oglinda nu se mai vedea ...nimic. :)  

      Mai rusilor mai... voi inca nu ati invatat ca nu aduce anul ce aduce ceasul ? Si inca nu ati invatat ca furand de la Romania v-ati furat de fapt propria existenta si propria bunastare ? Ei lasati... ca e timp sa invatati cum sta situatia cu lanturile situationale si cu ce apare aparent din senin :) .... Si stati sa vedeti ce vi s-a mai pregatit in viitor... ohhhhohohohooooooooooooo :)) ....  

      Simt ca am suflet de Vlad Tepes... cand vad hoti , le tai mainile ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb