GUVERNATORUL BĂNCII CENTRALE DIN CHINA SUGEREAZĂ Listarea Ant Group, posibil să fie reluată

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2021

Alipay, aplicaţia de plăţi mobile operată de Ant Group.

Alipay, aplicaţia de plăţi mobile operată de Ant Group.

IPO-ul grupului, care urma să fie cel mai mare din istorie, a fost anulat de autorităţile de reglementare din China în noiembrie anul trecut, cu numai câteva zile înainte de lansarea pe pieţele din Shanghai şi Hong Kong

Autorităţile de reglementare sunt îngrijorate că Ant prezintă un risc sistemic pentru economie

Oferta publică iniţială (IPO) a Ant Group Co., companie controlată de Jack Ma, fondatorul gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., s-ar putea relua dacă societatea îşi rezolvă problemele, după cum a sugerat recent guvernatorul băncii centrale din China, Yi Gang, conform CNBC.

IPO-ul grupului, care urma să fie cel mai mare din toate timpurile, a fost anulat în noiembrie 2020 de autorităţile de reglementare din China, cu numai câteva zile înainte de lansarea pe pieţele din Shanghai şi Hong Kong. La acel moment, Bursa de Valori din Shanghai a informat că Ant Group a raportat "probleme semnificative, precum schimbări în mediul de reglementare a tehnologiei financiare", ceea ce înseamnă că este posibil să nu respecte regulile de listare.

Suspendarea IPO-ului a venit, de asemenea, la scurt timp după ce Jack Ma, fondatorul Alibaba, care deţine aproximativ o treime din Ant Group, a făcut câteva comentarii critice la adresa autorităţii de reglementare financiară a Chinei.

Amintim că, în luna octombrie 2020, Ant Group obţinuse aprobarea finală de care mai avea nevoie - cea a autorităţii de reglementare a pieţei de capital din China - pentru lansarea ofertei sale publice iniţiale duale prin care urmărea să atragă 35 de miliarde de dolari. Înainte să obţină aprobarea autorităţii chineze, Ant primise undă verde pentru listarea la Hong Kong Stock Exchange.

Compania ţintea o evaluare de circa 250 de miliarde de dolari în operaţiunea de listare a sa la bursele din Hong Kong şi Shanghai (pe Star Market, creată după modelul Nasdaq), iar aceasta era preconizată să depăşească IPO-ul lansat în 2019 de gigantul petrolier saudit Aramco, care a atras 29,4 miliarde de dolari.

Săptămâna aceasta, în cursul unei discuţii care a avut loc la Forumul Economic Mondial, Yi Gang, guvernatorul Băncii Populare din China (PBOC, banca centrală de la Beijing), a calificat situaţia legată de IPO-ul Ant drept "o problemă complicată", subliniind că procesul este "reglementat de lege" şi trebuie să urmeze "procedura legală".

Ant Group va trebui să rezolve probleme precum confidenţialitatea utilizatorilor, a subliniat Yi Gang, adăugând: "Aş spune că acesta este un proces, iar odată rezolvată problema, compania va reveni în atenţie şi va fi examinată conform legii".

Întrebat dacă acest lucru ar duce la lansarea IPO-ul, Yi Gang a declarat că Ant Group ar trebui "doar să urmeze standardul structurii legale, după care va veni un rezultat".

În timp ce comentariile guvernatorului PBOC nu au indicat în mod explicit o undă verde pentru un IPO, acestea au sugerat că Ant Group ar putea avea o nouă cale spre listare.

De menţionat că analiştii citaţi de CNBC au declarat anterior că evaluarea companiei, care iniţial era de peste 300 de miliarde de dolari, ar putea scădea sub 150 de miliarde de dolari. Compania chineză avea în plan să folosească banii obţinuţi din IPO pentru expansiunea serviciului său de plăţi peste hotare şi să-şi consolideze capacităţile de cercetare şi dezvoltare, potrivit prospectului de listare.

Ant Group operează aplicaţia populară de plăţi mobile Alipay din China, dar de-a lungul anilor s-a extins în domenii precum împrumuturile şi gestionarea averii. Autorităţile de reglementare sunt îngrijorate de faptul că Ant prezintă un risc sistemic pentru economie. PBOC a cerut Ant Group să vină cu un plan de rectificare a activităţii sale şi un calendar pentru implementarea acestuia. Autorităţile din China au căutat să înăsprească reglementările în domeniul tehnologiei financiare. În octombrie 2020, banca centrală chineză şi autorităţile de reglementare au emis noi proiecte de reguli pentru micro-creditarea online, care ar putea afecta Ant Group. Dar, acestea fac parte dintr-o înăsprire mai largă a reglementărilor, una care ar supune controlului imperiul tehnologic al lui Ma.

De menţionat că, la data de 15 ianuarie, Wall Street Journal scria că Ant îşi revizuieşte operaţiunile ca să se alinieze cerinţelor guvernului de la Beijing.

Nu numai Ant Group este în centrul atenţiei autorităţilor. Administraţia de stat a Chinei pentru reglementarea pieţei (SAMR) a început o anchetă asupra gigantului de comerţ electronic Alibaba cu privire la practicile monopoliste.

SAMR a publicat, de asemenea, proiecte de reguli care urmăresc oprirea practicilor monopoliste ale platformelor de internet. Este una dintre cele mai extinse propuneri din China privind reglementarea marilor companii de tehnologie.

Ant Group vrea să vândă firma de securitate biometrică EyeVerify

Ant Group intenţionează să vândă firma de securitate biometrică EyeVerify din SUA, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Beijing şi Washington cu privire la companiile de tehnologie din China, respectiv al înăspririi controalelor asupra datelor din SUA, potrivit unor surse citate de Financial Times (FT). Acestea afirmă că Ant este în discuţii cu un număr de potenţiali cumpărători din Statele Unite.

Sursele spun că Ant şi-a planificat să realizeze vânzarea firmei EyeVerify în prima jumătate a acestui an. Ant a refuzat să comenteze informaţia, iar oficialii EyeVerify nu au răspuns solicitărilor de declaraţii.

EyeVerify, cu sediul în Kansas City, Missouri, creează o tehnologie de verificare biometrică pentru dispozitive mobile, utilizată de băncile americane.

Ant a cumpărat EyeVerify pe 100 de milioane de dolari în 2016. În primele nouă luni din 2020, Ant a obţinut un profit brut de 69,5 miliarde de yuani (10,4 miliarde de dolari), în creştere cu 74,3% faţă de intervalul similar din 2019. Vânzările companiei au sporit cu circa 43% în aceeaşi perioadă, la 118,2 miliarde de yuani (17,7 miliarde de dolari).

În octombrie 2020, divizia blockchain a Ant Group, AntChain, a lansat o nouă platformă digitală de servicii de copyright, care combină tehnologia blockchain cu Inteligenţa Artificială pentru a le permite creatorilor să autentifice şi să verifice în siguranţă toate tipurile de conţinut original - fie că sunt materiale video, bazate pe imagini, fie că sunt scrise.

Platforma generează o certificare digitală unică, protejată, pentru fiecare lucrare care este încărcată în baza sa de date. Compania susţine că prin aceste servicii utilizatorii pot economisi 95% din costurile normale asociate cu obţinerea înregistrării şi certificării drepturilor de autor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb