Guvernatorul Băncii Italiei avertizează că micii creditori s-ar putea confrunta cu crize în următoarele luni

G.U.
Bănci-Asigurări / 7 iulie 2021

 Ignazio Visco

Ignazio Visco

Creşterea economiei italiene se consolidează şi va rămâne susţinută în următorii doi ani, dar câteva din micile bănci ale ţării s-ar putea confrunta cu crize în următoarele luni, a afirmat Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Redresarea economiei se consolidează", după recesiunea profundă de anul trecut, a declarat Visco într-un discurs rostit la Asociaţia bancară italiană.

Acesta a confirmat estimările privind un avans al celei de-a treia economii a zonei euro de aproximativ 5% în acest an, "datorită consolidării decisive" din semestrul doi.

"Faza de creştere ar urma să se consolideze şi să rămână susţinută în următorii doi ani", a apreciat şeful Băncii Centrale a Italiei.

Referindu-se la sistemul bancar, Visco a declarat că băncile italiene au rezerve solide de capital, iar rata creditelor neperformante din totalul împrumuturilor este stabilă, la 1,1%.

În următoarele luni vor creşte probabil creditele neperformante, ca rezultat al recesiunii profunde de anul trecut, dar nu se va mai înregistra acelaşi nivel ca în timpul recesiunilor precedente, datorită măsurilor de sprijin adoptate de Guvern, a ratelor scăzute ale dobânzilor şi a perspectivelor economice încurajatoare, a declarat oficialul italian.

Totuşi, el a avertizat că cele mai mici bănci ale ţării "au fragilităţi deosebite" şi s-ar putea confrunta cu crize în următoarele luni.

"Nu pot fi excluse crizele bancare în viitorul apropiat. Efectele recesiunii vin pe lângă dificultăţile structurale din cauza modelului de afaceri nesustenabil şi a guvernanţei corporative slabe, pe care am cerut în mod repetat să fie rezolvate, dar fără succes", a explicat şeful Băncii Centrale a Italiei.

Problemele nu sunt totuşi limitate la micile bănci ale ţării, a avertizat Visco. Banca Italiei "evaluează posibile soluţii la situaţiile de criză cu care s-ar putea confrunta unele bănci mari şi mijlocii", a spus el, fără să le nominalizeze.

Şi Carlo Messina, directorul general al Intesa Sanpaolo SpA, cel mai mare grup bancar al ţării, afirma recent că sectorul bancar italian are nevoie de mai multe fuziuni şi achiziţii pentru a crea cel puţin trei jucători importanţi.

Băncile italiene sunt acum "printre cele aflate în cea mai bună formă" în Europa, datorită procesului de consolidare şi reducerii creditelor neperformante, a declarat Messina într-un interviu acordat publicaţiei financiare Il Sole 24 Ore.

"Pentru Italia, sper să aibă loc noi concentrări care să ducă la crearea a cel puţin trei poli", a apreciat şeful Intesa.

Sistemul bancar italian este fragmentat, cu un mare număr de creditori, mulţi prezenţi doar la nivel regional, şi deseori neprofitabili.

Intesa Sanpaolo a demarat anul trecut un nou val de consolidări în sectorul bancar italian prin preluarea rivalei UBI, în timp ce al doilea grup bancar al ţării, UniCredit SpA, ia în considerare potenţiale opţiuni de fuziune, sub conducerea noului director general Andrea Orcel.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că unii membri ai coaliţiei aflate la guvernare în Italia ar vrea să vadă crearea unui al treilea grup în jurul Banco BPM, a treia bancă italiană, văzută deseori ca o ţintă de preluare.

Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cresterea se consolideaza auzi la el.

    Oamenii au venituri reale in scadere de peste 10-13 ani!!! 

    capitalul nominal a fugit din Italia! 

    italia are pe trend cazatura severa. 

    In momentul acestui coment RGDPul Italiei e cajut in cap la cota din an 2000 si cv. 

    Italia, cipru si grecia au bagat funca in folosul comunitatii (ue) la greu; Tipic comunism dar noi zicem democratic! 

    Populatia are o nota de plata grasa ce nu a mai atins revenirea in prezent bula din 2007!!! 

    semnat comenturi “cretine” 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb