Guvernul României a aprobat ieri, în şedinţă, proiectul de Lege a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale publicat pe site-ul său.
Proiectul urmăreşte armonizarea practicilor din sector cu noua Politică Agricolă Comună şi cu cerinţele europene privind segmentul de vinuri, potrivit lui Petre Călin Mocanu, director executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Domnia sa ne-a spus: "Prevederile ţin de organizare, control, fabricarea vinului şi sancţionarea celor ce nu respectă noile norme. Legea dă o orientare clară sectorului în piaţa comună şi urmăreşte să crească şi siguranţa produselor".
De asemenea, în cadrul şedinţei de ieri, Executivul a mai aprobat şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile pentru dezvoltare rurală şi pescuit, Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016 a normelor de aplicare şi a valorii sprijinului financiar, dar şi normele metodologice privind modul de calcul şi de colectare precum şi termenele de plată aferente tarifului de îmbunătăţiri funciare (IF).
În ceea ce priveşte Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, Comisia Europeană (CE) participă la finanţarea acţiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile ţării noastre pentru fiecare acţiune accesată. Sprijinul financiar de la bugetul de stat, alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, este de circa 44,55 milioane lei.