Guvernul a aprobat modificarea Ordonanţei 64/2011 pentru stocarea geologică a CO2

A.D.
Miscellanea / 4 decembrie 2024

Sursa foto: Guvernul Romaniei/Facebook

Sursa foto: Guvernul Romaniei/Facebook

Guvernul a aprobat astăzi, modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 64/2011 privind stocarea geologică a dioxidului de carbon, stabilind măsuri pentru dezvoltarea rapidă a infrastructurii necesare, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, informează Agerpres.

Guvernul a aprobat noi reglementări care vor facilita dezvoltarea rapidă şi eficientă a infrastructurii pentru stocarea dioxidului de carbon emis de instalaţiile industriale. Măsurile vizează accelerarea proceselor de autorizare şi avizare, aliniindu-se cu obiectivele de climă asumate de România, care sunt în concordanţă cu cele stabilite la nivel european.

"Captarea, transportul şi stocarea geologică a dioxidului de carbon vor ajuta economia românească să îşi crească competitivitatea în tranziţia energetică, să păstreze locurile de muncă în industriile care generează dioxid de carbon sau, după caz, să creeze noi locuri de muncă. Totodată, vor contribui la menţinerea continuităţii activităţii industriale grele/energo-intensive, dificil de decarbonizat", menţionează executivul într-un comunicat.

Totodată, Guvernul precizează că soluţiile aprobate prin acest act normativ vor duce la "scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la un mediu mai curat".

În acest fel, România actualizează cadrul legislativ la cele mai recente reglementări europene în domeniu.

"Este vorba despre implementarea Strategiei Europene pentru Managementul Carbonului Industrial, care presupune dezvoltarea infrastructurii de transport şi stocare a dioxidului de carbon. Această strategie este strâns legată de Regulamentul Net Zero Industry Act (NZIA), care vizează consolidarea capacităţilor industriale ale UE pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050 şi facilitează implementarea infrastructurilor critice pentru gestionarea eficientă a emisiilor industriale", mai arată sursa citată.

România este un producător important de hidrocarburi la nivelul UE, producătorilor români revenindu-le astfel obligaţia de a dezvolta o capacitate de injectare de aproximativ 9 milioane de tone până în 2030, a doua cea mai mare pe ansamblul UE, subliniază Guvernul.

Executivul subliniază că actul normativ a fost elaborat în urma consultărilor din cadrul Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice, cu implicarea instituţiilor guvernamentale şi a sectoarelor economice relevante.

"Conform Directivei europene, captarea şi stocarea geologică a dioxidului de carbon constituie o punte tehnologică ce va contribui la limitarea efectelor schimbărilor climatice. Această activitate constă în captarea dioxidului de carbon emis de instalaţiile industriale, transportarea acestuia la un sit de stocare şi injectarea într-o formaţiune geologică subterană adecvată, în scopul stocării permanente", mai arată sursa citată.

Guvernul menţionează că, în prezent, ţara noastră nu dispune de infrastructura necesară pentru proiectele de captare, transport şi stocare a dioxidului de carbon. În acest context, pentru a îndeplini obiectivele climatice europene până în 2030, a fost necesară adaptarea reglementărilor, astfel încât operatorii economici interesaţi să poată dezvolta aceste proiecte esenţiale.

În data de 13 iunie 2024, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat Regulamentul (UE) 2024/1735 de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european de producere de tehnologii "zero net" şi de modificare a regulamentului (UE) 2018/1724 denumit "Actul privind industria cu zero emisii (NZIA), ca parte a Planului Industrial şi Pactului Verde, pentru a extinde producţia de tehnologii curate în UE şi pentru a se asigura că Uniunea este bine echipată pentru tranziţia către o energie curată.

Prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, se asigură cadrul legislativ adecvat care să creeze condiţii pentru dezvoltarea proiectelor în România, oferind o soluţie pentru decarbonizarea industriei grele autohtone, transmite Guvernul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb