GUVERNUL A DESCHIS PORŢILE INVESTIŢIILOR ÎN ENERGIA BIO, SUSŢINÂNDU-LE CU CERTIFICATE VERZI Bucuria mare, întristare goală: "Transelectrica" nu-i primeşte pe investitori în reţea

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 octombrie 2011

Bucuria mare, întristare goală: "Transelectrica" nu-i primeşte pe investitori în reţea

După trei ani de aşteptare, în care au bătut la poarta Guvernului solicitând un cadru legal stabil, investitorii în producerea de energie din surse regenerabile au primit undă verde de la Executiv pentru întocmirea planurilor de afaceri.

În şedinţa de Guvern de zilele trecute a fost aprobată ordonanţa în baza căreia statul va acorda ajutor prin certificate verzi pentru producţia de energie regenerabilă. Astfel, autorităţile susţin, ba chiar stimulează, investiţiile în domeniu, acordând mai mult de un certificat pentru un MW de energie produsă din surse bio, în funcţie de tipul acestora.

Bucuria mare devine, însă, întris-tare goală pentru oamenii de afaceri care au proiectele blocate din lipsa cadrului legal, în momentul în care află că "Transelectrica" nu îi primeşte în reţea pe investitori, pentru că nu are capacitatea de transport necesară.

Ioan-Valer Man, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale "Surse Noi de Energie" (SUNE), ne-a declarat: "Impactul este foarte mare în momentul de faţă. Până acum, investiţiile nu puteau fi făcute, pentru că investitorii nu aveau acces la finanţare. Băncile nu acceptau să stea de vorbă cu inves-titorii dacă nu aveau un plan de afaceri, iar acesta nu putea fi făcut din lipsa aces-tor certificate verzi. Acum, se poate merge mai departe cu proiectele aflate în stand-by, pentru că băncile vor fi mult mai permisive.

Cea mai grea situaţie cu care ne confruntăm în prezent este intrarea în reţeaua < Trans-electrica >, pentru că ţara noastră are o capacitate limitată de transport. Deşi legea prevede că < Transelectrica > trebuie să permită accesul producătorilor de energie regenerabilă în reţea, din cauză că sunt foarte multe proiecte în domeniu, mai ales în Dobrogea, pe eoliene, investitorii nu pot intra în reţea.

Mulţi au întocmit proiectele, au luat terenurile, au obţinut toate cele circa 100 de avize, câte sunt necesare pentru producerea de energie eoliană şi, după unu, doi, trei ani, când ajung la obţinerea autorizaţiei, nu pot primi acest document pentru că nu au loc în reţea".

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a spus că va trebui ca autorităţile să rezolve această problemă: "În ciuda faptului că reglementările în vigoare prevăd preluarea energiei regenerabile în reţea, < Transelectrica > doreşte ca, în anumite momente, să oprească sau să reducă energia regenerabilă, pentru a menţine raportul dintre producţie şi consum. Acest lucru trebuie clarificat de Autoritatea de Reglementare".

Deşi va exista un apetit mai mare al investitorilor din domeniu, după aprobarea ordonanţei care completează legea 220/2008 care prevede promovarea energiilor din surse regenerabile, finanţarea şi impactul de mediu rămân, în continuare, obstacole greu de trecut, în opinia reprezentanţilor "Trinergi" - companie care dezvoltă, alături de alţi nouă parteneri din Europa, un proiect european de promovare a biogazului. Aceştia ne-au spus că băncile preferă ajutoarele de stat sub formă de plăţi fixe în locul certificatelor verzi, care sunt tranzacţionabile pe o piaţă.

Vicepreşedintele SUNE ne-a specificat că cei mai mulţi investitori se regăsesc pe segmentul producerii de energie eoliană, pentru că presupune cele mai mici cheltuieli. În ultimul timp, însă, interesul a crescut atât pe partea de energie solară, pentru care statul acordă cele mai multe certificate verzi, cât şi pe dezvoltarea de microhidrocentrale.

Dan Plavetti, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) estimează că, în câţiva ani, vor fi făcute investiţii directe de 4-5 miliarde euro în energia regenerabilă din ţara noastră, ca urmare a aprobării ordonanţei de urgenţă de către Executiv.

Factura la consumatori va creşte cu 2,5%, estimează ANRE

Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 constă în acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care sunt vândute, ulterior, către furnizorii consumatori finali de energie electrică din ţara noastră. Aceştia sunt obligaţi să cumpere anual un număr de certificate verzi calculat în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată. Tranzacţionarea certificatelor verzi se face pe o piaţă distinctă de piaţa de energie electrică. Preţul minim şi cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege între 27 şi 55 de euro.

Dan Plavetti a precizat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că, potrivit estimărilor ANRE, impactul noilor reglementări asupra facturii consumatorilor casnici va fi de 2,5%: "În momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este în jur de 50 de lei. Deci, majorarea aceasta de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic, probabil de la 1 ianuarie".

Domnia sa a adăugat: "Noi am analizat mai multe scenarii, acesta a avut cea mai mare probabilitate. Totul depinde, evident, de cum va bate vântul anul viitor. S-ar putea să bată mai bine sau mai puţin bine. Noi trebuie să facem o predicţie la începutul anului pentru că trebuie să stabilim cota de certificate verzi pe care o vom impune furnizorilor de energie electrică pentru anul viitor".

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în anul 2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

Domnul Plavetti a menţionat că, pentru anumite tipuri de tehnologii, cum ar fi biomasă sau biogaz, se reduce cu unu, respectiv două, numărul de certificate verzi.

La solicitarea Comisiei Europene, a fost introdus în ordonanţă mecanismul de monitorizare, inclusiv posibilitatea de ajustare, fie a valorii, fie a numărului de certificate verzi, pentru evitarea supracompensării la nivel de tehnologie, în cazul în care aceasta apare.

Pentru producătorii din surse regenerabile pe bază de biomasă vor trebui elaborate noi regulamente de către Ministerul Mediului, respectiv Ministerul Agriculturii, prin care se va certifica biomasa lemnoasă şi biomasa din culturile energetice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. corect este : bucurie plina, intristare goala!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb