Guvernul a mai "găsit" 100 milioane de euro pentru fotbal

D.N.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 august 2018

Euro 2020 bate la uşă, stadioanele încă sunt departe de a fi cel pu in renovate, dar dinspre Guvern veştile bune curg una după alta.

Vicepremierul Paul Stănescu, prezent la Casa Fotbalului, a reuşit o comparaţie mai ceva ca un şut pe lângă minge, sus ţinând că fotbalul ar trebui să fie un serviciu public pentru populaţie precum transportul, apa sau canalul: "În infrastructura sportivă s-au făcut foarte multe investiţii, sunt peste 1200 de săli de sport, sunt săli care s-au construit de la zero. Trebuie să ne gândim bine ce avem de făcut, pentru că fotbalul este un fenomen de masă şi cred că serviciul public, aşa cum este apa şi canalul, cum e serviciul de transport, cred că şi fotbalul ar trebui să fie un serviciu public. Tot ceea ce s-a făcut în această perioadă în infrastructura sportivă este public".

Declaraţiile vicepremierului au fost făcute cu ocazia lansării de către FRF a studiul "Beneficiul social al investiţiei în fotbal", realizat de FRF în parteneriat cu Federaţia Suedeză de Fotbal şi UEFA, în care sunt prezentate beneficiile pe care investiţiile în fotbal le generează în economie, societate, sănătate şi performanţă sportivă. Conform analizei efectuate de Portas şi Substance în perioada iulie-septembrie 2017, pe baza unui model UEFA, contribuţia directă la economie a celor 700.000 de persoane care joacă fotbal în România ar fi de 183 de milioane de euro, totodată făcându-se economii la bugetul sănătăţii de 503,2 milioane de euro. Studiul mai spune că dacă s-ar inves-ti anual doar 19,7 euro în fiecare nou practicant de fotbal, acesta ar aduce un beneficiu de 1.167 euro în economie, sănătate, impact social şi performanţă. Datele prezentate relevă însă faptul că din cei 700.000 de români care joacă fotbal, doar 218.754 sunt legitimaţi la un club, profesionişti şi amatori.

Paul Stănescu spune că Guvernul are stabilit ca obiectiv ca în perioada următoare să construiască un teren de fotbal în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ: "În programul de candidatură asumat pentru organizarea EURO 2020 există şi construirea şi modernizarea a 400 de terenuri de fotbal la nivel naţional. Lucrăm la aceste terenuri, care vor fi de trei tipuri: o bază cu teren de fotbal, unul de minifotbal şi un altul de fotbal, o bază care include un teren de fotbal şi unul de handbal sau, pentru mediul rural, o bază care conţine doar un teren de handbal multifunc-ţional. Obiectivul este ca în următoarea perioadă să avem un teren în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ. Primul tip de bază costă 2,2 milioane sau 2,3 milioane de euro, cu TVA cu tot. E un impact, vorbim de aproape 100 de milioane de euro, deci nu sunt sume mici. E un efort, rectificarea bugetară va fi pe 4 septembrie, înţeleg, dar sunt optimist că acest construcţii sportive se pot face foarte repede. Timpul de investiţie este foarte scurt, pentru că totul este la suprafaţa solului".

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat că România are puţine terenuri de fotbal şi că are nevoie de sprijinul guvernului pentru investiţii în infrastructură: "Dacă dăm timpul înapoi şi în 2014 plana nesiguranţa că Guvernul va investi în stadioane şi toate cele patru meciuri de la Euro 2020 se vor disputa pe Arena Naţională. Dar noi ne dorim ca în urma acestui eveniment să lăsăm o moştenire, o investiţie în stadioane, care vor fi folosite de echipele de club. Noi nu vrem să ne oprim aici, avem nevoie de dezvoltare a fotbalului, la nivel de masă. Avem terenuri foarte puţine şi vom avea o problemă peste câţiva ani. De aceea şi noi am intrat în parteneriat de cofinanţare a acestor terenuri. Dar FRF nu poate rezolva toate aceste probleme, avem nevoie de sprijinul guvernului, de investiţii în infras-tructură, dar în acelaşi timp şi din partea autorităţilor locale".

Printre veştile bune s-a strecurat şi una rea, 100% reală, stadionul Dinamo a pierdut ansa de a fi reconstruit în vedere EURO 2020, potrivit vicepremierului Paul Stănescu: "Problema este la Dinamo, pentru că din punct de vedere juridic ne-a întârziat foarte mult şi suntem la faza studiului de prefezabilitate. Nu cred că Dinamo va fi gata până la începerea Campionatului European de Fotbal. Avem rezerve, este stadionul de la Ploieşti, de la Giurgiu, avem rezerve pentru antrenamentul echipelor care vor fi în ţara noastră. Ne-am fi bucurat ca şi Dinamo să fie gata. El probabil că va fi gata în 2020, dar nu pot să spun că în prima parte a anului 2020". Acesta a mai spus că există o problemă legată de renovarea stadionului Giuleşti "Valentin Stănescu", costurile estimative fiind considerate mici de către cele două societăţi interesate de preluarea lucrărilor, dar a dat asigurări că Guvernul va găsi banii necesari pentru modernizarea arenei pe care evoluează Rapid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb