Guvernul ajustează, din nou, legea retrocedărilor, după cererea americanilor

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 20 septembrie 2013

Guvernul ajustează, din nou, legea retrocedărilor, după cererea americanilor

Surse: Modificările legii - rezultatul lobby-ului american în favoarea Bisericii Greco Catolice şi a minorităţilor

George Băeşu, ANRP: "Iniţiativa legislativă poate clarifica şi chiar îmbunătăţi anumite aspecte ale legii 165/2013"

Executivul îşi asumase răspunderea pe legea retrocedărilor în luna mai

Autorităţile statului au decis, din nou, să modifice legea restituirii imobilelor preluate abuziv de regimul comunist, prin adoptarea unui nou act normativ pe care Parlamentul îl va vota în perioada următoare.

Un nou proiect de lege a trecut de Guvern, în condiţiile în care Executivul îşi asumase răspunderea pentru legea care includea modalitatea de despăgubire "pe puncte", în luna mai.

Potrivit lui George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, iniţiativa legislativă este binevenită, în contextul în care poate clarifica şi chiar îmbunătăţi anumite aspecte ale legii 165/2013.

Alte surse susţin, însă, că noile modificări reprezintă rezultatul lobby-ului făcut de oficialii americani în favoarea minorităţilor şi cultelor religioase, mai ales în sprijinul Bisericii Greco-Catolice.

Înainte să plece în vacanţa de vară, douăzeci de congresmeni americani - 13 republicani şi 7 democraţi - i-au cerut secretarului de stat John Kerry să protesteze faţă de Legea restituirilor pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul Ponta. Parlamentarii americani îi mai solicitau lui Kerry să facă presiuni asupra Executivului român să grăbească restituirile către Biserca Greco-Catolică.

Departamentul de Stat al SUA le-a răspuns, subliniind că Washingtonul tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii Greco Catolice confiscate în România după 1945 ca "o prioritate a Administraţiei".

Potrivit lui George Băeşu, iniţial, s-a dorit ca noul act normativ să fie o ordonanţă de guvern, însă, ulterior s-a decis să ia forma unui proiect de lege propriu-zis. Acesta a fost aprobat de Guvern, urmând ca în perioada următoare să ajungă în Parlament.

Preşeditele ANRP ne-a mai spus: "Schimbările care au fost aduse legii nu sunt radicale, având menirea să îmbunătăţească cadrul legal al procesului de restituire şi despăgubire a foştilor proprietari cărora le-au fost preluate imobilele sau terenurile în mod abuziv de către regimul comunist. Au existat numeroase cereri venite chiar din partea autorităţilor locale, care ne-au semnalat faptul că se mai pot face despăgubiri în natură, mai ales că există teren intravilan care mai poate fi restituit celor cărora, iniţial, li se oferise de fapt despăgubire prin puncte".

Potrivit declaraţiilor lui George Băeşu, scopul final al acestei noi legi este să o clarifice pe cea adoptată de Parlament în luna mai (Legea 165/2013).

"Prin modificările aduse legii, vom putea, în ultimă instanţă, să acordăm mai multe despăgubiri în natură, în temeiul Legii 10, aspect care va mulţumi, în mod cert, pe mulţi dintre foştii expropriaţi din vechiul regim", a conchis George Băeşu.

Potrivit noului act normativ, în situaţia în care restituirea în natură a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist nu mai este posibilă, măsurile reparatorii care se pot acorda sunt compensarea cu bunuri oferite în echivalent de entitatea învestită cu soluţionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989.

Totodată, conform noii iniţiative legislative, în cazul în care prin documentele existente în dosarul de despăgubire nu se pot stabili amplasamentul sau caracteristicile tehnice ale imobilului care face obiectul cererii, evaluarea se va face prin aplicarea valorii minime pentru zona sau categoria de imobil prevăzută de grila notarială pentru localitatea respectivă.

Totodată, actul normativ mai prevede ca la conducerea comisiei locale pentru inventarierea terenurilor să fie numit primarul comunei, oraşului, municipiului, în condiţii similare comisiei locale de fond funciar, pentru a asigura o mai mare transparenţă a modului în care se fac despăgubirile.

Cu toate că autorităţile statului susţin că modificările au fost făcute în urma sesizărilor venite din partea primăriilor, totuşi există unele voci care afirmă că, în realitate, actul normativ iniţiat de Guvern este răspunsul la unele presiuni din afara ţării.

Băeşu: "Întâlnirile cu oficialii americani, obişnuite"

Săptămâna trecută, preşedintele ANRP s-a întâlnit cu membrii ambasadei SUA de la noi din ţară. Deşi unele surse ne-au spus că a fost luată în vizor situaţia despăgubirilor vizavi de Biserica Greco-Catolică, George Băeşu ne-a declarat că aceste întâlniri cu reprezentanţi ai ambasadelor sunt ceva normal, înscriindu-se în regimul bunelor relaţii dintre instituţiile statului şi alte ţări, nefiind interese ascunse la mijloc.

În plus, foştii proprietari au adus recent o serie de acuzaţii cu privire la faptul că membri ai UDMR, precum şi statul ungar fac presiuni asupra autorităţilor de la noi din ţară ca să favorizeze dosarele de despăgubire în natură pentru minorităţi şi pentru anumite culte religioase.

Conform opiniei acestora, anumite obiective de interes naţional din zone precum Harghita sau Covasna sunt retrocedate populaţiei maghiare prin hotărâre judecătorească irevocabilă, fără ca aceştia să fie proprietarii de drept ai respectivelor imobile.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. oare de ce nu mai surprinde pe nimeni acest lucru? domnul Gitenstien a facut lobby intens pentru interesele americanilor si nu numai. motiv pentru care si acum e bine mersi in Romania. Sa nu mai vobim de altii, si mai perisculosi, pe care Viorel Ponta ii are in preajma. trai, neneica, pe banii si averea statului

    Cred ca este vorba de biserica romano-catolica , care a avut proprietati in Transilvania si in judetele amintite in articol si nu biserica greco-catolica cu e mentionat in mai multe locuri in cadrul articolului.

    1. In documentul pe care grupul de congresmani americani l-a trimis lui John Kerry, este adresata problema retrocedarilor catre B. Greco-Catolica, motiv pentru care este invocata in cadrul articolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb