Guvernul britanic a prevenit miercuri firmele din industria alimentară că preţurile la dioxidul de carbon (CO2) alimentar vor creşte semnificativ, după ce Executivul de la Londra a fost nevoit să ofere unui producător mai multe zeci de milioane de dolari sub formă de sprijin de stat pentru evitarea unei crize de aprovizionare, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Creşterea preţului gazelor naturale a provocat falimentul mai multor furnizori britanici de energie şi închiderea unor fabrici de îngrăşăminte care produc şi dioxid de carbon (CO2) alimentar, un gaz care este utilizat la paralizarea animalelor înainte de sacrificare, precum şi la prelungirea duratei de valabilitate a produselor alimentare şi în producţia de bere, cidru şi băuturi carbogazoase.
În aceste condiţii, autorităţile britanice au ajuns la un acord cu firma americană CF Industries pentru ca aceasta să reia producţia de dioxid de carbon (CO2) alimentar la două uzine din Marea Britanie, care anterior au fost închise deoarece deveniseră neprofitabile ca urmare a exploziei preţului gazelor naturale.
"Avem nevoie ca piaţa să se ajusteze, industria alimentară ştie că va avea loc o creştere semnificativă a costurilor cu dioxidul de carbon", a declarat ministrul Mediului, George Eustice, pentru postul de televiziune Sky News. Acesta a spus că industria alimentară va trebui să accepte faptul că preţul la dioxid de carbon (CO2) alimentar va creşte semnificativ, până la aproximativ 1.000 de lire sterline (1.365 de dolari) pe tonă, de la 200 de lire pe tonă . "Deci vorbim de o creştere mare", a spus Eustice.
Cele trei săptămâni de sprijin de la stat pentru firma CF Industries ar urma să coste "mai multe milioane, posibil zeci de milioane dar este nevoie de acest sprijin pentru acoperirea unei părţi din costurile fixe. Vorbim de două mari uzine de îngrăşăminte", a dezvăluit George Eustice.
Zilele trecute, unii dintre procesatorii de carne din Marea Britanie au avertizat că vor epuiza stocurile de dioxid de carbon (CO2) alimentar în următoarele cinci zile, ceea ce îi va obliga să oprească producţia.
"Ştim că dacă nu luam măsuri, atunci la începutul săptămânii viitoare unii procesatori de carne de pasăre ar fi fost nevoiţi să oprească activitatea. Apoi ar fi apărut şi probleme legate de bunăstarea animalelor, pentru că am fi avut foarte multe păsări la ferme care nu ar fi putut fi sacrificate la timp şi cel mai probabil urmau să fie eutanasiate. Ar fi apărut o situaţie similară la fermele de porci, deci vorbim de o perturbare majoră a lanţului de aprovizionare cu alimente. De acea am simţit că trebuie să luăm măsuri", a subliniat ministrul Mediului din Marea Britanie.
George Eustice a mai spus că impactul asupra preţurilor la alimente va fi neglijabil.