Conservatorii aflaţi la putere în Polonia au decis să verifice amănunţit ultimele restituiri, adeseori controversate, ale unor bunuri imobiliare dinainte de 1945 la Varşovia, o operaţiune pe care opoziţia liberală o consideră îndreptată împotriva sa, scrie AFP.
Aceste bunuri au fost confiscate de puterea comunistă în 1945 şi restituite în ultimii ani de justiţie, când liberalii s-au aflat la putere. Primăria Varşoviei, care a jucat un rol important în această afacere, este în continuare condusă de Hanna Gronkiewicz-Waltz, în acelaşi timp vicepreşedinte al partidului centrist Platforma Civică (PO, de opoziţie).
Numeroase terenuri şi imobile, reprezentând frecvent milioane de euro, au fost recuperate de "vânătorii de drepturi de moştenire", cu ajutorul funcţionarilor bănuiţi de corupţie, potrivit Agerpres.
"Trebuie să îi pedepsim pe cei responsabili pentru fraude", a declarat viceministrul justiţiei Partyk Jaki, posibil viitor preşedinte al comisiei de verificare a cărei înfiinţare a fost votată vineri de parlament.
"Vremurile bune pentru cei răi şi infractori au trecut", a mai spus el.
ONG-uri şi media poloneze au dezvăluit recent scandaluri de reprivatizare, arătând existenţa unui lobby al cabinetelor de avocatură, foştilor proprietari şi societăţilor imobiliare care au reuşit, uneori fraudulos, să acapareze terenuri sau imobile în capitala Poloniei.
Cinci persoane, printre care un avocat celebru la Varşovia şi un înalt responsabil din cadrul primăriei, au fost arestate şi acuzate de nereguli.
Comisia va avea puteri vaste, printre care cele de a anula o decizie de restituire sau de a suspenda una în curs.
Opoziţia consideră că această comisie este o armă îndreptată împotriva sa. "Pare un tribunal inchizitorial", a declarat deputatul liberal Andrzej Halicki (PO). "Nu este vorba despre a face dreptate, dar de a da impresia că se face dreptate", a subliniat el.
Avocat Andrzej Herman, specializat în restituiri, a afirmat: "Această comisie este o armă disproporţionată în raport cu mijloacele juridice existente. Ca şi cum ai vrea să foloseşti tunul pentru a omorî o muscă".
Pentru Wojciech Gruszczynski, din partea asociaţiei Dekretowiec care regrupează foştii proprietari spoliaţi, comisia "este o armă pur politică ce nu are ca scop rezolvarea adevăratei probleme a restituirii, dar să atace adversarii politici".
De la revenirea la democraţie în 1989, niciun guvern nu a reuşit să rezolve problema în mod definitiv, inclusiv pentru bunurile comunităţii evreieşti care a murit în majoritate în Holocaust.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2017, 09:58)
Alo Guvernul! cand si la noi?