GUVERNUL ÎI RĂSPUNDE LUI THEODOR STOLOJAN: Banii din privatizarea "Petrom" vor fi utilizaţi numai pentru răscumpărarea datoriei publice

Ziarul BURSA #Companii / 17 august 2004

Guvernul respinge afirmaţiile lui Theodor Stolojan referitoare la modul de utilizare a banilor proveniţi din privatizarea "Petrom", considerînd că acesta probează "o crasă ignoranţă" în cunoaşterea legislaţiei, atunci cînd face referire la îndreptarea acelor bani către acoperirea cheltuielilor sociale. Astfel, Executivul îi atrage atenţia liderului PNL că "sumele din aceste surse pot fi utilizate numai pentru răscumpărarea unei părţi din datoria publică", potrivit unui comunicat de presă transmis ieri, de purtătorul de cuvînt al guvernului, Despina Neagoe.

"Îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetului general consolidat permite cabinetului Năstase să majoreze pensiile, să compenseze reţetele medicale cu 90% pentru pensionari şi să finanţeze şi celelalte forme de protecţie socială, fără «a împinge economia în dezechilibru», aşa cum apreciază preşedintele PNL", afirmă Despina Neagoe. Potrivit purtătorului de cuvînt al guvernului, sursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor sociale sînt generate de reducerea ponderii cheltuielilor pentru plata datoriei publice, de o mai bună colectare a veniturilor la buget şi de reducerea inflaţiei.

Executivul precizează că utilizarea, în ultimii patru ani, a veniturilor din privatizare pentru răscumpărarea datoriei publice, alături de o politică de trezorerie foarte bună şi de scăderea dobînzilor, ca urmare a reducerii inflaţiei de la 40,7% la circa 9% în 2004, a contribuit la scăderea cheltuielilor pentru plata serviciului acestei datorii.

La cele mai sus enumerate se adaugă îmbunătăţirea administrării fiscale, care a contribuit la creşterea veniturilor colectate la bugetul public. "Deşi cotele de contribuţii au fost reduse de la 60% în anul 2000, la 49,5% în 2004, veniturile din contribuţii în acest an reprezintă circa 10% din PIB, comparativ cu 8,5% din PIB, cît au reprezentat în medie aceste venituri în perioada 1997-2000", informează comunicatul citat.

Un alt argument al Guvernului este reducerea deficitului general consolidat de la 4% în 2000 la 2,1%, cît s-a aprobat la prima rectificare bugetară din acest an. Purtătorul de cuvînt al Executivului mai precizează că autorităţile aşteaptă reducerea în continuare a deficitului general consolidat, concomitent cu suplimentarea cheltuielilor bugetare în vederea acordării unor noi drepturi.

Purtătorul de cuvînt al guvernului îi recomandă preşedintelui PNL, Theodor Stolojan, "să aprofundeze evoluţiile macroeconomice, pentru a se convinge că este posibilă o creştere a veniturilor bugetului general consolidat datorită unei mai bune colectări, acoperirea unor cheltuieli suplimentare pentru o susţinerea reală a unor categorii ale populaţiei cu venituri reduse, concomitent cu reducerea deficitului bugetului general consolidat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb