Guvernul oferă bani, instituţiile îi tezaurizează

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2006

Guvernul a realizat o nouă rectificare bugetară prin care 2.176 milioane lei noi vor merge către învăţămînt, programe de dezvoltare rurală şi asistenţă socială. Motivaţia ministrului Finanţelor, Sebas-tian Vlădescu, este simplă. Dom-nia sa a declarat că această "minirectificare" se face pentru că există bani şi ei trebuie cheltuiţi. Educaţia va primi 1.123 milioane lei, din care 715,4 milioane vor fi alocaţi pentru proiecte de investiţii în acest domeniu iar 400 milioane pentru salariile cadrelor didactice.

În acelaşi timp, Guvernul oferă 200 de milioane lei programelor de finanţare a infrastructurii rurale, la care se adaugă 566,3 milioane pentru drepturile de asistenţă socială. Banii menţionaţi la această ultimă categorie vor fi folosiţi pentru plata pensiilor agricultorilor, indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor şi ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

De asemenea, o sumă de 200 de milioane lei este destinată pentru a intra în fondul de rezervă bugetară, fond utilizat pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

Ministrul Vlădescu crede că "discuţia privind cota unică ar trebui să fie definitiv închisă". Din punctul său de vedere, aplicarea cotei unice a dus la obţinerea unor sume suplimentare care fac acum obiectul rectificărilor bugetare. "Au crescut veniturile la buget provenite din impozitul pe venit şi impozitul pe profit şi sumele provenite din colectarea TVA", a completat Sebastian Vlădescu.

Ministrul Finanţelor a dat asigurări că nici deficitul bugetar nu va creşte pînă la sfîrşitul anului şi că va rămîne la procentul de 2,5%.

Există însă riscul ca banii pro-veniţi din această ultimă rectificare să nu poată fi folosiţi în-trucît sume importante nu au fost încă utilizate. Ministrul Vlă-descu este de părere că o cauză a acestei situaţii o reprezintă "problemele de ordin procedural şi juridic". Vlădescu dă vina şi pe "viteza de implementare a proiectelor", care este redusă. Domnia sa spune însă că "avem şi bani şi proiecte" şi că nu lipsa unuia dintre cele două elemente este cauza neutilizării sumelor alocate iniţial de Guvern.

Ministrul Finanţelor vede noua rectificare bugetară drept "un pas care arată că România merge bine din punct de vedere economic". Demnitarul a mai anunţat o rectificare pînă la sfîrşitul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb