Guvernul Polonez contrazice afirmaţiile lui Putin din interviul cu Tucker Carlson

S.B.
Internaţional / 11 februarie

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei

Ministerul polonez al Afacerilor Externe a emis un comunicat în care contrazice afirmaţiile lui Putin cu privire la istoria Poloniei şi la implicarea în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.

În comunicat, ministerul polonez a enumerat zece afirmaţii ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe care le consideră false, aducând contraargumente pentru fiecare punct susţinut de acesta.

"1.Polonia a cooperat/a colaborat cu Germania lui Hitler.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, diplomaţia poloneză a încercat să menţină relaţii bune cu Germania. Intrarea Poloniei în orice fel de alianţă militară cu Hitler a fost exclusă. În perioada interbelică Polonia s-a trezit între doi vecini agresivi: Germania şi Rusia, niciunul dintre aceştia nu a recunoscut, practic, dreptul naţiunii poloneze de a avea un stat independent. În 1934, la Berlin, a fost semnată declaraţia germano-polonă de neagresiune, care avea scopul de a garanta soluţionarea disputelor pe căi paşnice. Chiar înainte de asta, în 1932, a fost semnat un pact similar de neagresiune cu URSS.

2. Polonezii l-au forţat pe Hitler să înceapă al Doilea Război Mondial împotriva lor. De ce a început Polonia războiul la 1 septembrie 1939? Pentru că n-au vrut să coopereze. Hitler nu a avut nimic de făcut decât să înceapă să-şi pună în aplicare planurile cu Polonia.

A doua Republică Polonă a respins cerinţele lui Hitler, precum şi propunerea sa de a intra într-o alianţă polono-germană împotriva URSS. Germania lui Hitler şi autorităţile sovietice au semnat un acord împotriva Poloniei la 23 august 1939 (aşa-numitul Pact Molotov-Ribbentrop), care a permis Germaniei să atace Polonia la 1 septembrie 1939. Rusia sovietică şi Germania lui Hitler au cooperat până în iunie 1941.

3. Polonezii au căzut pradă politicilor pe care le urmaseră împotriva Cehoslovaciei, întrucât, în temeiul cunoscutului Pact Molotov-Ribbentrop, o parte din acel teritoriu, inclusiv vestul Ucrainei, urma să fie dată Rusiei.

Polonia nu a participat şi nici nu a fost parte la Acordul de la Munchen, care de fapt a limitat puternic suveranitatea Cehoslovaciei. Pretenţiile poloneze cu privire la Trans-Olza au fost făcute după semnarea Acordului de la Munchen.

4. Astfel Rusia, care a fost numită atunci URSS, şi-a recâştigat pământurile istorice.

URSS a încorporat teritoriul estic al Poloniei ca rezultat al agresiunii armate, în timp ce Polonia s-a ferit de invazia germană. A înjunghiat statul polonez pe la spate. Aşa-numitele referendumuri populare organizate de sovietici la graniţele de est ale Poloniei au fost însoţite de teroare şi platforme. Lviv şi provinciile de atunci Lviv şi Stanis³awow (Ucraina de Vest de astăzi) nu au făcut niciodată parte din Imperiul Rus. Nici regiunea Vilnius nu a fost o parte istorică a Rusiei.

5. Ucraina este de fapt un stat artificial creat de Lenin şi Stalin.

Ucraina de astăzi a apărut ca stat datorită mişcării naţionale ucrainene. Bolşevicii nu l-au înfiinţat, ci doar l-au cucerit pentru a înfiinţa una dintre republicile sovietice. Ucraina a apărut din voinţa ucrainenilor.

6. Malul stâng al Niprului, inclusiv Kievul, este un ţinut istoric rusesc.

Kievul era capitala istorică a Ruteniei, iar Moscova nu exista la acea vreme. În 1991, Ucraina a devenit un stat independent cu graniţe recunoscute internaţional.

7. Ideea ucrainenilor de a fi o naţiune separată a apărut în Polonia.

Procesul de autodefinire a ucrainenilor ca grup etnic separat a fost paralel cu procese similare în Europa secolului al XIX-lea. Nimeni nu a inventat naţiunea ucraineană.

8. Pe teritoriul Ucrainei au fost înfiinţate baze NATO.

Nu există baze NATO pe teritoriul Ucrainei.

9. Două lovituri de stat au fost organizate în Ucraina pentru a rupe legăturile sale cu Rusia.

În timpul Revoluţiei Portocalii, naţiunea ucraineană s-a opus alegerilor frauduloase. Organizarea unui următor tur de vot i-a permis preşedintelui Viktor Iuşcenko să câştige efectiv majoritatea voturilor. După Revoluţia Demnităţii, preşedintele Petro Poroşenko a câştigat democratic alegerile prezidenţiale.

10. În 2014, Moscova a fost nevoită să apere Crimeea pentru că era în pericol.

Nu a existat nicio ameninţare la adresa Crimeei în 2014. Revoluţia Demnităţii a dus la o schimbare paşnică a puterii prin alegeri democratice. Omuleţii verzi ai Rusiei au apărut în Crimeea pentru a destabiliza situaţia din Ucraina."

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Polonezii contrazic pe Putin,ce surpriza,

    era de asteptat ca "prietenii" polonezi a rusilor,

    sa fie cu totul de acord cu Putin 

    1. A, ce fina ironie!

      N-ai spus nimic. 

    Exact asa a si zis doamna Merkel ca istoria Europei e formata numai din razboaie intre diferite entitati (ca mult timp nu existau natiuni ,cu acesta idee a respectarii nationalitatii intre frontiere ) cu consecinta ca anumite teritorii schimbau afilierea . Dar asta se petrecea totdeauna cu pierderi uriase ,umane ,materiale ,cu traume colective imposibil de uitat ( asa cum sunt dramele Poloniei ,Ucrainei ,republicilor baltice ,Cehoslovaciei si Romaniei). Cinste generatiei politice de la mijlocul anilor 60 si 70 care au creat acest proiect al Uniunii Europene ,care prin tratatele fundamentale isi propunea sa reduca ostilitatea istorica si competitia pentru teritorii si resurse in Europa prin politicile intelepte si partajarea resurselor intre tarile componente . Si asta e toata atractia U E pentru alte tari ,care se straduiesc sa se apropie politic de standardele EU ,pentru aderare . Asa un proiect bun ,de succes pina in 2022 si cu rezultatele vizibile a fost ,din pacate abandonat de generatia actuala de politicieni . EU este solutia pentru Europa ,altfel diversi lideri ca Putin ,Orban Aliev etc aduc mereu in discutie pretentii legate de apartenenta unui teritoriu in trecut , si iata ca asta a dus la acest razboi ingrozitor din est ,si tot ce se intreprinde in plan international pare sa duca la extinderea razboiului.

    De ceo rfi trebuit polacii să se bage în seamă, mai bine tăceau și înțelepți rămâneau.

    Cel puțin pentru pct. 9 când cu alegerile "democratice" și Revoluția demnității din Maidan unde Victoria Nuland vindea merdenele :) 

    1. Glume proaste, ca de obicei. Nimic, nimic altceva, decat un ton cu pretentii caraghioase de superioritate.

      Prin 2014 încă mai trăiau unii cu impresia că Rusia se va opri la Lisabona. Niprul se dovedește un pic prea la vest pentru bolșevici. :

      Numai proshtii shi lashii tac in fata invadatorilor. De data asta li se va infunda fascishtilor derivatzi din bolshevici (Jeliu Jelev dixit). Fantoma stalinista va fi ingropata definitiv.

    Dar Rusia de astazi este formata doar din rusi ? Sau au zeci de alte nationalitati in interiorul granitelor ? Ar vrea sa le cedeze ? Sa le faca acelor nationalitati/popoare tari ? Sii sa pastreze exclusiv rusii ? Nu.

    desigur Putin este un maestru al dezinformarii si minciunile sunt peste tot. Dar nu cred ca poate fi negat ca Polonia maresalului Pilsudski a luat o bucata din Cehoslovacia atunci cand Hitler a luat regiunea sudeta iar Ungaria o bucata de la granita lor. Au profitat mai multi de situatia Cehoslovaciei abandonate de aliati. Ironic este ca Cehoslovacia era singura democratie din zona, in rest numai dictaturi militare (Polonia, Ungaria, Romania). Nici noua nu ne place sa auzim despre noi ca am luat cu japca Cadrilaterul ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb