Guvernul, pregătit să îşi asume răspunderea pe legea bugetului de stat

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2019

Guvernul, pregătit să îşi asume răspunderea pe legea bugetului de stat

Ludovic Orban: "Cea mai bună dată pentru convocarea plenului celor două Camere ale Parlamentului este 23 decembrie"

Premierul Ludovic Orban a primit, ieri, acordul Biroului Politic Naţional al PNL pentru asumarea răspunderii guvernului pe legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Şeful Guvernului a declarat, la finalul şedinţei BPN: "Am avut o primă întâlnire cu partenerii politici în care am discutat pe tema bugetului. Noi suntem deschişi pentru orice amendamente. Procedura de angajare a răspunderii permite depunerea de amendamente de către parlamentari şi grupurile parlamentare. Obiectivul nostru este ca, până la 31 decembrie, să existe un buget aprobat din partea guvernului liberal. Cea mai bună dată pentru convocarea plenului celor două camere este 23 decembrie. Decizia finală va fi luată mâine (n.r.- astăzi)".

Pentru a realiza acest lucru, se vor parcurge mai mulţi paşi. Mai întâi cele două proiecte vor fi adoptate într-o şedinţă a guvernului. Apoi vor fi convocate birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului pentru stabilirea calendarului asumării. Se va acorda o perioadă de timp de câteva zile pentru ca parlamentarii şi grupurile parlamentare să formuleze amendamente la cele două legi, amendamente care vor fi adoptate sau respinse într-o nouă şedinţă de guvern.

După aceea va fi convocată şedinţa de plen în care premierul Ludovic Orban va asuma răspunderea guvernului în faţa Parlamentului pe cele două proiecte de acte normative, iar apoi va curge termenul de trei zile în care se poate introduce moţiunea de cenzură. Conform procedurii, în cazul în care nu este introdusă moţiunea, trebuie convocată una dintre Camerele Parlamentului, pentru a atrage atenţia parlamentarilor că pot ataca legile la Curtea Constituţională.

Premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul este nevoit să se gândească la această procedură de asumare pe legile bugetului, deoarece social-democraţii au blocat activitatea Parlamentului.

Ludovic Orban a declarat: "PSD s-a întors la perioada lui Dragnea. Nu se mai permite citirea la microfon a proiectelor de lege pe care dorim să le introducem pe ordinea de zi, nici măcar în şedinţele birourilor permanente. Le este frică de dezbaterea şi adoptarea a două proiecte de lege: alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi respingerea OUG 40/2019, privind alegerea uninominală a preşedinţilor consiliilor judeţene".

Referitor la asumarea răspunderii pe legile bugetului, Victor Ponta - liderul Pro România - a declarat, ieri, că nu este normal ca acestea să fie adoptate astfel, în ultimele zile ale lui decembrie, fără dezbatere şi fără ca nimeni să ştie ce va fi anul viitor. El a precizat că liberalii nu se vor confrunta cu o moţiune de cenzură, deoarece nimeni nu se va ocupa cu aşa ceva între Crăciun şi Revelion, iar dacă totuşi se va depune o moţiune, ea nu va trece de plenul Parlamentului, deoarece actualul guvern deţine majoritatea simplă în Legislativ.

Amintim că mai mulţi lideri social-democraţi, printre care se numără foştii miniştri Marius Budăi şi Eugen Teodorovici, au declarat că, în cazul în care guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe legile bugetului, PSD va contesta la Curtea Cons-tituţională pachetul legislativ respectiv, iar strângerea de semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură va avea loc la începutul anului viitor sau în apropierea deschiderii, în februarie, a primei sesiuni parlamentare din 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb