Compania "Automobile Dacia" SA a obţinut de la autorităţi o prelungire a termenului pînă la care va fi scutită de la plata impozitului pe profit. Producătorul de automobile din Piteşti ar fi trebuit să înceapă să plătească la stat acest impozit începînd din acest an, dacă ar fi obţinut profit. Numai că, prin codul fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004, Guvernul a fixat un nou termen pînă la care "Automobile Dacia" va fi scutită de la plata impozitului pe profit: 1 octombrie 2007.
Pachetul majoritar de acţiuni "Automobile Dacia" a fost vîndut de Fondul Proprietăţii de Stat către grupul "Renault" în martie 1999. Producătorul autohton de automobile a primit scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioadă de 5 ani începînd cu primul exerciţiu financiar în care se obţine profit, cu condiţia ca acesta să se realizeze în maximum 3 ani de la data transferului de proprietate asupra acţiunilor. Cum pînă acum societatea nu a înregis-trat profit, facilitatea a expirat la sfîrşitul anului trecut.
Reprezentanţii societăţii "Automobile Dacia" susţin că au solicitat prelungirea termenului pînă cînd vor fi scutiţi de la plata impozitului pe profit datorită efortului investiţional foarte mare pe care l-au realizat. Silviu Sepciu, responsabil pentru relaţiile cu presa din cadrul societăţii "Automobile Dacia", ne-a declarat că, încă de la privatizarea societăţii, costul restructurării a fost foarte mare. La toate acestea s-a adăugat diminuarea vînzărilor de autoturisme, în perioada 2000-2002, cînd, în general, piaţa auto din România a înregistrat o scădere puternică. Domnul Sepciu a mai adăugat că statul român nu are nimic de pierdut prin menţinerea acestei facilităţi pentru că "Automobile Dacia" nu a înregistrat pînă acum nici un beneficiu. Pînă la sfîrşitul anului 2003, grupul "Renault" a investit la "Dacia" 300 milioane de dolari, depăşindu-şi angajamentul luat la momentul privatizării. Acesta prevedea ca, pînă finele anului 2004, să realizeze investiţii în valoare de 219,7 milioane de dolari.