Guvernul a decis, ieri, alocarea a 290 de milioane de lei pentru consiliile locale care au în derulare programe SAPARD, dar nu dispun de fonduri suficiente pentru cofinanţare. "Există 305 proiecte SAPARD în derulare, iar comunităţile locale nu vin la decontare pentru că nu au posibilităţi de finanţare", a declarat ieri ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş.
De acest ajutor financiar vor beneficia toate consiliile locale care au accesat fonduri europene în cadrul programului SAPARD.
"Am luat toate consiliile locale, nu am făcut diferenţieri în funcţie de culoarea politică. Sunt judeţe cu două proiecte şi unele cu 19 proiecte", a spus Remeş.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), preluate de NewsIn, de la începutul anului s-au făcut plăţi în valoare de 163 de milioane de euro, ceea de reprezintă 43% din suma de 376 de milioane de euro alocată pentru anul 2007.
Pentru programul SAPARD, România a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro, din care a reuşit să cheltuias-că 842,65 milioane de euro. Diferenţa trebuie utilizată până în 2008, dată la care se finalizează programul SAPARD.
Numărul proiectelor depuse în 2006 pentru finanţare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite în perioada 2000-2005. Astfel, în 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte în valoare de 1,09 miliarde de euro, în timp ce de la debutul proiectului SAPARD, până la sfârşitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.
Confruntaţi cu un număr mare de proiecte, reprezenţii APDRP au anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie 2006, că au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a plăţilor, fiind în imposibilitatea de a finaliza plăţile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune că plăţile aferente anumitor proiecte trebuie făcute în maxim doi ani de la contractarea acestora.