Guvernul a promis să negocieze cu Comisia Europeană pentru modificarea Legii pensiilor, informează Agerpres. Negocierile vor include incluzând revizuirea categoriilor socio-profesionale cu condiţii speciale şi deosebite de muncă, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva", Silviu Geană.
"La întâlnirea de astăzi de la Guvern au fost formulate promisiuni. Din cele trei revendicări pe care le-am adresat, s-au discutat două. În legătură cu modificarea Legii pensiilor, ni s-a spus, cum ni se spune de un an de zile, că Legea 360 este jalon în PNRR şi că există un principiu al ireversibilităţii reformelor, că nu se poate aduce niciun fel de modificare la acest act normativ decât în contextul unei negocieri cu Comisia Europeană. Guvernul a promis acum, pe ultima sută de metri, că după ce vor trece alegerile vor porni o discuţie în sensul acesta cu Comisia, pentru a se face o revizuire a tuturor categoriilor socio-profesionale care beneficiază de condiţii speciale şi deosebite de muncă, prin această lege", a declarat Geană.
Liderul sindical Silviu Geană a declarat că discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu au inclus şi problema plăţii compensaţiilor restante pentru serviciile silvice obligatorii, solicitate Guvernului.
"Administratorii de fond forestier şi, în special, cei care administrează pădurile statului au de încasat de la Guvernul României o sumă considerabilă, pe care noi am calculat-o ca fiind în jur de 45 de milioane de lei, la sfârşitul lunii decembrie a acestui an. Domnul Neacşu (vicepremierul Marian Neacşu, n.r.) s-a arătat interesat de subiectul acesta. I-am pus la dispoziţie nişte documente şi a rămas ca, săptămâna viitoare, să ne auzim şi împreună cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor să se găsească, până la sfârşitul anului, sumele necesare pentru a se plăti măcar trimestrele 2 şi 3, care împreună ating undeva în jur de 30 de milioane de lei. Aceşti bani sunt deja cheltuiţi de administratorii de fond forestier pentru plata salariilor, a tot ceea ce înseamnă cheltuieli de administrare cu aceste suprafeţe, pentru acele servicii obligatorii. Atât timp cât este o obligaţie legală, iar Guvernul şi-a asumat să plătească aceste servicii pe care practic le oferă cu titlul gratuit proprietarilor de suprafeţe de fond forestier până la 30 de hectare, aceşti bani trebuie să se întoarcă la cei care au făcut aceste cheltuieli. Acesta ar fi aspect pozitiv din discuţiile de astăzi. Pe Codul Silvic, acesta ţine mai mult de Parlament, iar amendamentele pe care le-am propus le-am înaintat oficial primului ministru. Toate solicitările noastre s-au regăsit într-o petiţie pe care, după ce am purtat discuţii cu prim-ministrul, cu domnul Neacşu, cu ministrul de Finanţe, cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, am depus-o la registratura Guvernului cu toate cele trei solicitări ale noastre. Suntem optimişti, dar rezervaţi", a precizat Silviu Geană.
Acesta a explicat că în a doua parte a lunii ianuarie din anul viitor silvicultorii vor organiza un nou protest în Piaţa Victoriei pentru a "înmâna fişa postului noului Guvern".
"La nivelul structurilor noastre sindicale am luat, astăzi, o decizie ca, în luna ianuarie, indiferent care va fi componenţa Guvernului, să organizăm un nou protest în Piaţa Victoriei pentru a începe anul, aşa cum spuneau şi colegii, cu fişa postului pentru viitorul Guvern. Adică să le înmânăm această fişă a postului. Cred că acţiunea va fi în a doua parte a lunii ianuarie, pentru că ianuarie are specificul lui, cu prima săptămână după sărbători etc. Deci, în a doua săptămână ar trebui să ne organizăm, iar a treia şi a patra săptămână din luna ianuarie să reluăm discuţiile cu viitorul Guvern", a spus Geană.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat azi un protest în faţa Guvernului României, alături de ceferişti, militari, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio-profesionale din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi a altor structuri confederale.
Opinia Cititorului