Hackerii din Coreea de Nord au furat criptomonede în valoare de aproape 400 de milioane de dolari în 2021, fiind unul dintre cei mai profitabili ani de până acum pentru infractorii cibernetici din această ţară, anunţă CNN, conform Agerpres.
Hackerii au lansat cel puţin şapte atacuri diferite anul trecut, vizând în principal firme de investiţii şi casele de schimb virtuale cu o varietate de tactici, inclusiv phishing, malware şi inginerie socială, potrivit raportului de la Chainalysis, o firmă care urmăreşte piaţa criptomonedelor.
Furturile sunt cel mai recent indiciu că ţara, puternic sancţionată de comunitatea internaţională, continuă să se bazeze pe o reţea de hackeri pentru a ajuta la finanţarea programelor sale interne. Un raport confidenţial al Naţiunilor Unite a acuzat anterior regimul liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, că desfăşoară "operaţiuni împotriva instituţiilor financiare şi caselor de schimb valutar virtual" pentru a plăti pentru arme şi a menţine economia Coreei de Nord pe linia de plutire.
În februarie anul trecut, Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat trei nord-coreeni pentru că au conspirat să fure peste 1,3 miliarde de dolari de la bănci şi companii din întreaga lume şi au orchestrat furturi digitale de criptomonede.
"Coreea de Nord este, în cele mai multe privinţe, izolată de sistemul financiar global printr-o campanie lungă de sancţiuni a SUA şi a partenerilor străini", a spus Nick Carlsen, analist la firma de informaţii blockchain TRM Labs. "Ca urmare, au luat-o pe câmpul de luptă digital pentru a fura cripto, în esenţă, un jaf bancar cu viteza internetului, pentru a finanţa programe de arme, proliferarea nucleară şi alte activităţi destabilizatoare".
Eforturile de hacking nord-coreene au beneficiat de creşterea valorii criptomonedelor. Creşterea preţurilor şi a utilizării criptomonedelor a făcut, în general, activele digitale din ce în ce mai atractive pentru actorii rău intenţionaţi, ceea ce a dus la mai multe furturi de criptomonede de succes în 2021.
Potrivit Chainalysis, majoritatea furturilor de anul trecut au fost comise de Lazarus Group, un grup de hacking cu legături cu Coreea de Nord, care a fost anterior legat de hack-ul de pe Sony Pictures, printre alte incidente.
Există puţine lucruri pe care Statele Unite sau alte ţări pot face practic pentru a combate activităţile de cripto-piratare din Coreea de Nord, în afară de sancţiuni şi măsuri defensive de securitate cibernetică, deoarece criminalii nu se confruntă cu şanse reale de extrădare.
Pe măsură ce piaţa criptomonedelor devine din ce în ce mai populară, "probabil să vedem interesul continuu al Coreei de Nord de a viza întreprinderile cripto care sunt tinere şi de a construi apărare cibernetică şi controale împotriva spălării banilor", a spus Carlsen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2022, 18:03)
Si daca le fura pe toate se intamplanceva????
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2022, 18:10)
Am inteles ca 20 la suta din Bitcoin au fost deja pierduti (detinatorii au pierdut/uitat parolele de acces) si nu s-a intamplat nimic deosebit. Cele 400 de milioane reprezinta 0,013 la suta din valoarea criptomonedelor. Cresterea cu 0,02 la suta a acestor monede acopera si chiar depaseste pierderea.