Hăis şi Cea

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iulie 2020

Cornel Codiţă

Carul societăţii româneşti se mişcă tot mai greu şi tot mai mult alături cu drumul prin noroaiele istoriei cotidiene. Nimeni nu ştie nici cum, nici dacă vom mai ieşi vreodată la drum drept, ori dacă boii or mai ajunge să primească fîn în ieslea grajdului de-acasă. Ceala... bourene!... strigă stăpînul întărindu-şi îndemnul cu două trei lovituri pe spinarea lată a răbdătoarei sale slugi, fără să mai bage de seamă că la dreapta abia dacă a mai rămas o palmă de loc pînă în buza rîpei. Hăis... hăis... ţipă tot el peste doar cîteva clipe, speriat de primejdia pe care brusc o presimte, mai mult decît o vede, şi în care era să se prăvale. Glodul adînc, clisos, povara jugului, îndemnurile fără noimă ale stăpînului, cînd înainte, cînd înapoi, cînd la drepta, cînd la stînga, întunericul, loviturile pe spinare şi mai ales spaima ancestrală săpată în carnea lor de colţii haitelor de lupi care le-au sfîşiat cîndva străbunii, fac animalele de povară din ce în ce mai inerte, mai lipsite de răspuns la orice fel de îndemnuri, mai neîncrezătoare în poruncile ţipate din rărunchi de cel pe care nu-l mai pot ţine de stăpîn, doar pentru că stă cocoţat în car cu hăţurile în mînă. Dacă nu ştie ce face şi ce vrea, dacă nu poate ocoli capcanele drumului, dacă nici măcar pe el nu se mai poate feri de pericol, atunci cum şi de ce să mai aştepte altcineva să fie scos la liman. Fie acela şi un bou oarecare, de povară! Aici suntem! Întrebarea este, de ce ne găsim aici? Din sumedenia de răspunsuri îndreptăţite, vă propun astăzi unul mai puţin frecventat şi, în aceeaşi măsură, adică foarte puţin sau deloc, înţeles.

În ciuda unor foarte slabe şi înşelătoare aparenţe, oamenii şi societăţile lor sunt entităţi radical diferite, de cu totul altă natură, structură şi complexitate sistemică, decît trotineta, carul, căruţa, maşina, avionul, tramvaiul, sania, vaporul şi, mai general, decît orice alt mijloc, chiar şi o farfurie zburătoare, care poate servi transportului şi este dotat cu ceva care face posibil controlul asupra direcţiei de mişcare: sus, jos, dreapta, stînga, înainte, înapoi. Un adevăr care poate părea trivial. Nu este! Din păcate, chiar şi în acest secol XXI, în care ştiinţa şi tehnologiile se pregătesc să schimbe însăşi natura biologică şi psihofiziologică a omului, să facă pasul către civilizaţia interplanetară, să fuzioneze reprezentările naturale şi cele virtuale ale lumii în care existăm, oamenii care ajung în poziţii de decizie în instituţiile de guvernare, nu doar la noi, ci în multe alte locuri, nu au nici cunoştinţele teoretice, nici practice, nici cultura socială necesare pentru a depăşi mentalitatea şi soluţiile surugiului, Hăis, Cea! Altfel spus, în clipa în care cineva se crede cu toată tăria ciocan, tinde să trateze toate celelalte lucruri/oameni drept cuie care trebuie bătute în cap. De ce cred oamenii puterii şi alţii ca ei că, dacă au scris nişte cuvinte pe hîrtie, iar acea hîrtie are, juridic vorbind, caracter imperativ, oamenii îşi vor schimba imediat comportamentele, de la sine şi fără nici o împotrivire? Pentru că se cred ciocane, iar oamenii din jur au devenit pentru ei cuiele care trebuie bătute în cap şi puse, înţepenite, acolo unde ei cred că le este locul. E simplu, nu? NU!!! E mult mai complicat!!! Relaţia oamenilor şi mai ales a comunităţilor umane cu autoritatea nu funcţionează după regulile lui Hăis şi Cea. Oricît ar putea să pară de ciudat şi mai ales de "neadecvat", de incomod, pentru unii, oamenii sunt fiinţe cu grade de libertate nu doar prescrise social, legal, ci şi asumate. Cele două sfere se pot suprapune într-o anume măsură, într-un număr de situaţii, pentru un anumit timp, dar pot foarte bine să fie şi divergente, la limită, disjuncte total. Mai mult, libertatea asumată, în cazul omului din societăţile democratice se sprijină juridic, în raport cu orice autoritate statală şi/sau de guvernare pe o bază normativă universală numită Carta Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale. Ea nu poate fi dizolvată pentru nici un motiv, în nici o situaţie, de către nici o autoritate!!!! Bine şi atunci, cu virusul ce facem...? Murim cu libertăţile fundamentale în braţe, sau mai cedăm din ele şi poate... poate apucăm şi ziua de mîine... poate îi ferim pe alţii, măcar o vreme, de "ciumă", dacă pentru noi tot nu mai putem face mare lucru...etc. Aşa cum am arătat în alte rînduri, dilema astfel construită nu reprezintă decît o banală şi grosolană manipulare menită să convingă "prostimea" că nu are încotro şi trebuie să accepte statutul de cui/cuie. Păi, dacă noi suntem ciocane... voi ce oţi vrea să fiţi, dacă nu cuie!!!!

Iaca, nu numai că noi nu suntem cuie şi nici nu vrem să fim, mai grav, nici dumneavoastră nu sunteţi ciocane, oricît de tare v-ar plăcea această metamorfoză, oricît de bine, de comod v-aţi simţi în spaţiul ei fizic şi metafizic!!!! Iaca, suntem oameni şi noi şi domniile voastre, cu drepturi şi libertăţi, atît impuse, cît şi asumate, cu destine şi proiecte de viaţă, fiecare cu visele şi aiurelile lui în cap, mă rog, fiecare cu "colivia lui de canari". Această premisă juridică, socială şi umană este singurul loc de plecare acceptabil în încercarea de a găsi, prin conlucrare şi cooperare, soluţiile eficiente pentru a stăpîni, a limita, consecinţele materializării pericolului de a ne îmbolnăvi în masă de ceva pentru care aparent nu există, deocamdată, leac.

Uite ce, musiu, lasă gargara asta că nu face nici cît o ceapă de mult degerată! Nouă să ne spui ce să facem cu ăştia care se pupă în bot toată ziua la munte şi la mare, care nu ascultă de nici o regulă şi de nici o interdicţie, ori ascultă o dată şi de o sută de ori nu, adică tot un drac! Ce facem cu ăştia? Dacă mă întrebaţi pe mine, decît să îi decretaţi cuie şi să îi tot bateţi în cap cu ordonanţe militare, eu i-aş aduna aşa... pe grupuri mici, pe un tăpşan, cu regulile de distanţare de rigoare, şi le-aş proiecta pe un cearceaf zece minute de agonie ale unuia ajuns "pe aparate" în vreun spital, ori care nici măcar nu a mai ajuns acolo, ori nu a mai avut loc disponibil şi a murit pe un hol, pe drum, acasă, ori în cîmp. Ori, în loc de amenzi, le-aş prescrie trei zile la munca de jos într-un spital... Nu neapărat din acela specializat în covid. Unul obişnuit... ba chiar poate să fie şi unul "fictiv", din acesta creat pentru orice eventualitate şi nefolosit încă... să spele pe jos, să ducă mîncarea la patul bolnavului, să care plosca, să care paturile... să ajute personalul de la morgă la căratul foştilor pacienţi... mă rog, orice muncă de salahor. Nu mai mult, doar trei zile! Există soluţii şi mai blînde. De exemplu, în loc de amenzi, contravenienţii să fie obligaţi să parcurgă un curs elementar de igienă şi epidemiologie, pe cheltuiala proprie, iar mai apoi să susţină una două lecţii în faţa altor cetăţeni "certaţi cu legea"...! Pentru ca oamenii să îşi schimbe comportamentul, Hăis şi Cea nu sunt niciodată deajuns. Oamenii nu trebuie bătuţi în cap cu ciocanele, precum cuiele, nici nu trebuie puşi în cuşti ca animalele grădinii zoologice. Se poate, dar nu foloseşte la mare lucru! Soluţia de principiu este mult mai simplă: ca să îşi schimbe ideile şi comportamentul, oamenii trebuie să înveţe ceva nou, iar apoi trebuie puşi să facă practic ceea ce au învăţat, ceva nou sau altfel... în modul cel mai practic cu putinţă! Iar, dacă ceea ce învaţă şi practică îi ajută clar şi evident să le fie mai bine, să se pună la adăpost de pericol, să evite ceea ce este mai rău, succesul este garantat şi trainic. Soluţia se păstrează pe termen lung la purtător. Mai mult, se transmite "natural" nu doar de la un om la altul, ci şi de la o comunitate la alta, de la o generaţie la alta!

Opinia Cititorului ( 30 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cu forta nu obtii nimic. Solutia gasita este ingenioasa.Multumim!

    1. Rusia intenţionează să înfiinţeze o bază de cercetare pe Lună, cel mai probabil în colaborare cu China. Iata cum explorarea spatiala uneste puteri.

      SUSTENABILITATEA a fost menționată în Enciclica „Laudato Si” a papei Francisc, a fost trimisă o circulară de înștiințare pentru prelații din lumea întreagă pentru a pune în mișcare noul model economic: „Laudato Si” enciclica care va transforma planeta într-o „casă comună” a papilor de la Vatican.

      „Laudato Si” a atras atenția asupra faptului că „binele comun este pus în pericol de... 

    1.Curs elementar de igienă şi epidemiologie, pe cheltuiala proprie,

    2.Să susţină una două lecţii în faţa altor cetăţeni "certaţi cu legea".. 

    Cum o fi sa te simti bine, metafizic sa fii ciocan?

    Prefer un cal Nazdravan care sa ne gaseasca solutii miraculoase in loc sa asculte rabdator comenzi care nu duc la salvarea niciunuia, cal sau birjar.. 

    Grav de tot – Testările COVID din România sunt un DEZASTRU: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ pentru ca testele Covid din România sunt adeseori dezastruoase, în condițiile în care oameni testați dimineața pozitiv, la alte două teste realizate în aceeași zi au ieșit negativ!

    Vă dați seama, în aceste condiții, câți oameni SĂNĂTOȘI sunt... 

    1. Testul de seroprevalență da si el eroare?

    Boicotați tot: religia virusului, bănci, guverne, corporații...și totul va fi bine.

    ... ca ati ajuns o turma de rumegatoare care va uitati in gura unuia ca Tataru, specimen din Vaslui. Dar dupa ce ati fost "guvernati" de Viorica Dancila, urmarea logica este sanitarul Tataru (cu neamurile lui de tartobauri pusi pe pricopseala). Vai de voi ca sunteti asa si vai de noi ca va avem ca si compatrioti. Nu l-ati meritat nici pe Ceausescu. Pe astia ii meritati !

    Cand am inceput sa citesc acest articol si am vazut comparatiile,ocolisurile,toate luate gradual m-am gandit:iar o sa inceapa cu Covidul,cu autoritatile si cadrele medicale care forteaza populatia sa respecte regulile iar pe pacienti ii forteaza sa se trateze.In calitate de cadru medical(sa nu mai spun "ca si cadru medical" fiindca se zborseste Salomeea)am fost dezamagita de articolul "Mondo cane"insa acest articol m-a uns la inima.Nu cred ca un curs de igiena si epidemiologie ar fi...

    1. Erai buna sa scrii la Scanteia. Sa pupi in cur pe conducatorul iubit.

      Hai , La lupta pentru pace ! 

      P.S. Cat ti-ai luat de la stapani, sa vii aici sa latri? Va da prin batista, sau cum? 

      Esti cumva invidios?Te roade pizma?

      Nu intru in polemica cu asemenea specimene ca tine. Mi-am exprimat doar scarba pentru voi, cozi de topor, de care este plina tara asta. Hai siktir ! La gara cu tine !

      Tu ai inceput.Daca ai vreo problema cu autorul ,rezolva-ti-o singur.Din comentariul meu nu ai inteles decat ce ti-ai dorit.Lucru acesta mi-a confirmat faptul ca nu poti face educatie sanitara cu indivizi de genul tau.Singura modalitate este educatia prin munca.Pune mana si munceste si nu mai invidia pe altii care se straduiesc!Altfel e posibil sa faci icter.Ai grija!

      Elevarea sufletului prin cursuri adecvate va duce la saltul in constiinta necesar elevarii sufletului fizicalitatii.

      Servirea umanitatii va deveni ceva natural. Servirea umanitatii de catre fiecare dintre noi nu numai de catre lideri va duce la perfectiunea spiritului, este chiar destinul nostru uman. 

      Homeostaza se numeste procesul prin care organismul isi revine la starea de echilibru, cu alte cuvinte ne autovindecam, Asta nu stiu multi medici. Exista si unii sinceri care recunosc ca nu ei au salvat vieti ci bunul Dumnezeu, constiinta suprema sau cum dorim sa o numim, matrice universala.

      Ftica e cea care omoara! E o vorba mort de frica! 

      UN suflet elevat nu va putea sa somatizeze.Asta este solutia. Un suflet elevat este si curat, ii place curatenia si preventia, devine precaut, are grija de templul sufletului.

      Apărută din unda zării, din apa vie,

      Din suflul sfânt, din magică, pură iubire 

      Dincolo de poarta speranței, acum fie! 

      Lumină nemărginită, înaripata nemurire. 

      Lumina marelui foc întunecat liberată, 

      Prin durere şi trudă, steaua din tine 

      Prin propria luptă, steaua-ţi încătuşată 

      înflori- va într-o nouă viaţă, prin Mine.

      Stropi aurii ai... 

      Cred ca pe tine te mănâncă pizma.

      Gadila-te!. 

    Cultura preventiei este sufletul iar civilizatia preventiei este materializarea culturii, a sufletului.

    1. Prin Gaura de vierme spre Qualia

      Plutesc cu dor, zbor 

      spre cer, spre desfrunzite stele. 

      M-alină ne-ncetat un dor 

      un gând pitit prin vis de iele; 

      aş vrea să-l ştiu, dar nu-l cunosc.. 

      căci e departe ,este-n stele 

      şi doar astrele îl recunosc. 

      Fur nemurire-acum din ele. 

      Plutesc din dor, rezbor 

      în neformă, din desfrunzite stele. 

      Aud pulsari eterni de dor 

      sunt gândurile goale ale mele.

      Urc tiptil, pe... 

      Viata si moartea sunt iluzii. Moartea este trecerea in alt Univers sau dimensiune printr-un portal asemnator gaurii de vierme, pr scurtatura in alta dimensiune, dincolo de tunel, in alt taram, in Olimp, dincolo de spatiu timp, intr-o calatorie eterna a sufletului catre contopirea cu sursa. Ce atata panica cu acest virus?! Adevarata realitate este cea fara forma, marime, gust, culoare si savoare. Restul este construct al constiintei, este Qualia, adica activitatea constiintei.

      Cel ce ştie începutul lumii Unităţii,  

      Aminteşte-ţi, omule, că tot ce există  

      îşi slobodă steaua din tărâmul nopţii,   

      o altă formă a ceea ce nu există.   

      Tronează Adevărul legii născătoare,   

      Visul Mandalei săgetare simbolică,   

      Zbor dincolo de formă, miros si culoare   

      în Realitatea Ultimă, ontologică,   

      Apărut din... 

      Misterul Întregului din gaura neagră

      de Salomeea Romanescu 

      Plutesc pe marea azurie a cerului,    

      Desfrunzite Stelele, valuri siderale.  

      Ancorez acum corabia sufletului, 

       Pe țărmul gol, al lumii primordiale  

      Visul cu realitatea-mi îl împletesc, 

      în fractal de lumină, nudă imensitate   

      Portal spre fericire, adânc pășesc,  

      Realitatea-i vis sau visu-mi realitate? 

      Se-aprind îndrăgostiţi-n etern dor.... 

      Planeta are nevoie cu disperare de vindecători, aducători de pace, restauratori, povestitori şi iubitori ai fiintelor planetei. Are nevoie de persoane care au curaj - dar nu orice curaj, ci Planeta are nevoie cu disperare de vindecători, aducători de pace, restauratori, povestitori şi iubitori de toate cele. Are nevoie de oameni care trăiesc bine în locurile lor. Are nevoie de persoane care au curaj - dar nu orice curaj, ci curaj moral -...

      Universul Mare-Mic sunt Eu

      de Salomeea Romanescu 

      Din marele Abis de sub noi  

      Zbor în divina-mi grație  

      din Universul Mare la voi  

      De Dincolo de imaginație. 

      Soarele țel spre voi  

      Zbor-dor al Luceafărului  

      Doar cu lumina-l scoți  

      El cheia misterului, 

      Întunericului ce-l porți. 

      Lumina Candelei mereu  

      Floarea Vieții din inima ta  

      Un singur Dumnezeu, 

      Totalitatea, Lumina mea. 

      Iubirea, e chiar Lumina,

       Ea nu rămâne... 

    Hopa! Codita, după ce mai deunăzi o da sus si tare cu drepturile si libertățile cetățeanului incatusat (pe nedrept, incerca sa ne convingă) de către regim, acum s-a dat la intors.

    Nu reiese clar daca la Hais sau la Cea, deoarece încurcă lucrurile. Stimabilul se pare că nu știe că cu haturile se mâna caii, nu boii. 

    Oricum, după scripta dumisale, toti romanii ar fi boi.

    Cititi-i articolele de... 

    1. Poti pune si un om sau bou la car...s-a mai vazut! Car cu boi, este o vestita pictura. Cu totii tragem la jugul birjarilor.

      Probabil omul a stat, s-a mai documentat, a cugetat,s-a gandit la solutii mai constructive decat amenzile...Ce e rau in asta?Scopul nostru pe Pamant este de a studia, de a trage invataminte ,de a ne inalta pe plan spiritual."Nu trebuie sa ramanem "batuti cu cuie in cap"!Ma rog,pe unii nu-i duce capul,unde nu e nici Dumnezeu nu cere dar macar sa nu mai semnalizeze.

      Esti de Cea! tragi tare, probabil si la Hais.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb