HAITHAM AL-GHAIS, SECRETARUL GENERAL AL OPEC: "Petrolul este de neînlocuit"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 ianuarie 2023

"Petrolul este de neînlocuit"

"Nu negăm schimbările climatice, dar petrolul nu trebuie scos din ecuaţia energiei", spune Al-Ghais

Petrolul este, practic, "de neînlocuit" şi va fi o parte esenţială a mixului energetic global în anii următori, potrivit lui Haitham Al-Ghais, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Domnia sa a declarat, pentru Arab News, că liderii mondiali încep să înţeleagă nevoia de combustibili cu hidrocarburi pentru susţinerea creşterii economice, chiar şi atunci când fac tranziţia către forme mai curate de energie, cum sunt sursele regenerabile. Potrivit lui Al-Ghais, "la nivel global, se dezvoltă o mai bună înţelegere a importanţei petrolului".

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, desfăşurat săptămâna trecută, Haitham Al-Ghais a declarat: "OPEC are o viziune şi o strategie clară cu privire la dezvoltarea surselor regenerabile. Dar petrolul este, practic, de neînlocuit, în viitor, din câte putem vedea, cel puţin pentru următoarele două decenii. Trebuie să alimentăm creşterea economică globală printr-un mix energetic divers, sursele regenerabile extinzându-se pe măsură ce lumea face tranziţia ca să protejeze clima şi, sperăm, să menţină obiectivul de limitare a încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius (conform Acordului de la Paris). Dar asta nu înseamnă că petrolul trebuie scos din ecuaţia energiei. Noi nu negăm schimbările climatice, însă avem o abordare diferită a acestei probleme şi de aceea considerăm necesar dialogul între părţi".

OPEC: Petrolul va reprezenta mai mult de jumătate din necesarul global de energie până în 2045

Calculele OPEC sugerează că petrolul va reprezenta în continuare mai mult de jumătate din necesarul global de energie până în 2045, chiar dacă cota surselor regenerabile de pe piaţa mondială creşte, potrivit sursei citate.

Conform estimărilor, industria globală a hidrocarburilor va necesita investiţii de 12,1 trilioane de dolari până în 2045 pentru a menţine oferta suficientă în vederea alimentării creşterii economice.

Unele instituţii financiare au încetat să investească în noi resurse de hidrocarburi din cauza presiunii din partea lobby-ului activiştilor de mediu, dar Al-Ghais spune că există semne că acest lucru începe să se schimbe, în special în SUA. "Sperăm că acest lucru se va schimba şi vedem deja semne", a afirmat oficialul OPEC, menţionând: "Sper că acest lucru se va schimba prin dialog şi înţelegere comună".

Al-Ghais a subliniat că OPEC este, de asemenea, angajată să dezvolte forme mai curate de energie, precizând: "Trebuie să fim deschişi să adoptăm noi forme de energie, cum sunt sursele regenerabile. Multe dintre ţările noastre membre promovează deja acest lucru, adoptă şi implementează surse regenerabile, inclusiv Arabia Saudită".

OPEC+, alianţa producătorilor majori de ţiţei, care include Rusia, nu are programată vreo reuniune privind strategia viitoare mai devreme de luna iunie, în ciuda tensiunilor din sectorul global al energiei, cauzate de sancţiunile internaţionale impuse Moscovei în contextul războiului din Ucraina.

Arabia Saudită şi Rusia - principalii furnizori de ţiţei ai Chinei, în 2022

Rusia a rămas al doilea mare furnizor de ţiţei al Chinei, în 2022, după Arabia Saudită, rafinăriile chineze profitând de preţul scăzut al petrolului rusesc, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. Dar, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Anul trecut, importurile Chinei de ţiţei din Rusia au urcat cu 8%, la 86,25 milioane de tone, echivalentul a 1,72 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele Administraţiei Vămilor de la Beijing, conform Agerpres.

În decembrie, China a cumpărat 6,47 milioane de tone de petrol din Rusia, echivalentul a 1,52 milioane bpd, comparativ cu 1,7 milioane bpd în perioada similară din 2021. În total, Arabia Saudită i-a livrat Chinei anul trecut 87,49 milioane de tone, echivalentul a 1,77 milioane de barili pe zi, un nivel similar cu cel din 2021.

Analiştii se aşteaptă ca Arabia Saudită să rămână furnizorul dominant de ţiţei al Chinei după vizita preşedintelui Xi Jinping la Riad, în decembrie, când a anunţat că Beijingul va face demersuri pentru ca să plătească pentru petrol în yuani şi nu în dolari SUA.

De asemenea, datele Administraţiei Vămilor de la Beijing arată că importurile Chinei de ţiţei din Malaezia, deseori folosită ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul provenit din Iran şi Venezuela, aproape s-au dublat în 2022, la 35,68 milioane tone în septembrie, depăşind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone.

Livrările de ţiţei din SUA către China s-au situat la 7,89 milioane de tone în 2022, un declin de 31% faţă de 2021.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 60,1 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 65,15 euro, iar la ora 14.32 atingea 64,20 euro.

Germania a inaugurat, vineri, un nou terminal pentru importul de gaze lichefiate, la Brunsbuttel, pe malul Mării Nordului, acesta fiind al treilea terminal inaugurat în decurs de o lună, în ideea de a compensa oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti, informează AFP.

Nava "Hoegh Gannet" de tip FSRU (unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare) a fost ancorată vineri dimineaţa de o nouă platforma construită în câteva luni, a precizat compania RWE, care gestionează proiectul.

Acesta este al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate inaugurat în Germania, după cel de la Wilhemshaven, tot pe malul Mării Nordului, şi cel de la Lubmin, pe malul Mării Baltice.

"Este vorba de o noutate importantă pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania", a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, conform Agerpres.

Cu o capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an, noua facilitate va permite acoperirea a 8% din consumul de gaze al Germaniei, potrivit Mministerului Economiei de la Berlin.

Terminalele pentru gaze lichefiate servesc la recepţia şi regazeificarea gazelor livrate de tancurile de GNL sub formă lichidă.

.......................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a urcat cu 0,4% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 86,52 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a crescut cu 0,5%, la 80,72 dolari barilul la ora locală 09.20.

.......................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a crescut cu 0,07%, la 1.925,30 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.31, cea spot a coborât cu 0,5%, la 1.922,14 dolari/uncie.

.......................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,0,7% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,35 dolari/buşel la ora 09.35, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,04%, la 6,77 dolari/buşel.

.......................................

Un set de măsuri destinate să ajute gospodăriile poloneze să facă faţă creşterii facturilor la încălzire va costa 4,5 miliarde zloţi (1,04 miliarde de dolari), potrivit unui proiect de act normativ publicat vineri pe pagina de Internet a Parlamentului de la Varşovia, transmite Reuters.

Autorităţile poloneze au promis că vor limita la 40% majorările de preţuri pentru încălzire, pe măsură ce impactul războiului din Ucraina asupra buzunarelor alegătorilor vine într-un act electoral.

Conform proiectului de lege, dacă preţul energiei termice în sistemul centralizat va creşte cu mai mult de 40% peste preţurile de la 30 septembrie 2022, companiile din energie vor fi despăgubite astfel încât majorarea costurilor să nu fie transferată pe seama consumatorilor, notează Agerpres.

Dacă proiectul va deveni lege, măsura va fi finanţată prin utilizarea banilor de la un fond înfiinţat pentru a ajuta firmele afectate de pandemia de Covid-19. Banii din acest fond au fost strânşi prin utilizarea unor obligaţiuni emise de fondul suveran PFR şi de banca publică de dezvoltare BGK.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Iar pretul urmeaza sa decoleze.

    "Petrolul este de neînlocuit"

    Oare sefii minunati al UE nu stiu acest fapt evident,

    sau toti sunt corupti si apara interese straine europei 

    am trecut de la steagul rosu al comunistilor la steagul verde al ecologistilor

    comunismul si ecologismul sint niste utopii = pentru ca nu pot fi puse in practica 100 % fara distrugerea economica a tarilor  

    din cauza asta vor esua  

    asa cum a esuat comunismul asa va esua si ecologismul  

    dar asta numai dupa o recesiune economica dureroasa

    trebuie sa avem un ecologism dar echilibrat in asa fel incat sa nu distruga economia  

    1. Foarte clar si concis,

      multumin 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb