Actualizare Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legatură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condiţiile de dizolvare a parlamentului de la Chişinău, informează presa de peste Prut.
Anunţul a fost făcut pe Twitter de un purtător de cuvânt al Consiliului, Daniel Holtgen.
Thorbjorn Jagland s-a declarat extrem de îngrijorat de ultimele evoluţii din Republica Moldova şi a chemat parlamentul ales în mod democratic, guvernul legitim şi forţele politice să acţioneze cu reţinere şi responsabilitate, se arată în declaraţia secretarului general al Consiliului Europei.
"Deciziile recente ale Curţii Constituţionale (de la Chişinău) sunt greu de înţeles şi par arbitrare în lumina textului Constituţiei şi a standardelor internaţionale de drept. Într-un stat democratic toţi trebuie sa respecte Constituţia, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun şi obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneţia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova", subliniază Thorbjorn Jagland.
-----
Actualizare Preşedintele suspendat al Republicii Moldova, Igor Dodon, anunţă că va convoca de urgenţă Consiliului Suprem de Securitate şi că va discuta luni cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău situaţia din ţară.
"Am menţionat necesitatea actualizării componenţei Consiliului Suprem de Securitate şi convocării în regim de urgenţă a acestuia. De asemenea, astăzi voi invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova la o discuţie cu privire la situaţia actuală din ţară", anunţă Dodon.
El mai spune că a reiterat importanţa promulgării legilor adoptate recent de către noua majoritate parlamentară compusă din PSRM şi ACUM.
"Totodată am indicat asupra necesităţii lansării discuţiilor în Parlament cu privire la stabilirea datei alegerilor generale locale", precizează Igor Dodon.
-----
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, ieri, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar, fiind obligat să dizolve Parlamentul.
Suspendarea este una cu caracter temporar, nefiind prima dată când Dodon se află în această situaţie şi a intervenit după ce Igor Dodon a depăşit termenul de numire a unui nou premier şi nu a dizolvat Parlamentul, conform Constituţiei.
Anterior, Igor Dodon, într-un mesaj publicat pe Facebook, a scris că Partidul Democrat nu intenţionează să transmită pe cale paşnică puterea majorităţii parlamentare legitime şi guvernului legal.
"Şi aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din Parlament şi noul guvern format au fost susţinute de majoritatea cetăţenilor şi au fost recunoscute de partenerii noştri externi din Vest şi din Est. În această situaţie, noi nu avem o altă soluţie decât să ne adresăm comunităţii internaţionale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii şi/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent şi ieşirea la proteste paşnice. Sînt convins că procesul este lansat şi nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă", a scris Dodon.
Parlamentul din Republica Moldova s-a întrunit, sâmbătă, într-o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat.
Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale, sâmbătă, într-o şedinţă rapidă, toate deciziile luate de Parlament.
Cu toate acestea, Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului condus de Maia Sandu, care a şi depus jurământul.
Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de lovitură de stat.