Actualizare 13:25 Angela Merkel critică interdicţia impusă de administraţia Trump
Cancelarul german Angela Merkel i-a spus preşedintelui SUA, Donald Trump, că lupta globală împotriva terorismului nu reprezintă o scuză pentru a interzice refugiaţilor sau persoanelor din ţările cu majoritate musulmană să intre în Statele Unite, a anunţat astăzi purtătorul ei de cuvânt, citat de agenţia Reuters.
"Cancelarul este convins că lupta necesară şi decisivă împotriva terorismului nu este o justificare pentru a pune sub o suspiciune generală oamenii din anumite comunităţi sau religii", a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.
"Cancelarul regretă interdicţia de intrare impusă împotriva refugiaţilor şi a cetăţenilor celor şapte state", a precizat Steffen Seibert.
Merkel i-a amintit lui Trump că în Convenţia de la Geneva se prevede că refugiaţii de război trebuie primiţi de comunitatea internaţională din motive umanitare, a mai spus Seibert.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că Executivul german va evalua consecinţele interdicţiei asupra germanilor cu dublă cetăţenie şi va "reprezenta interesele lor, dacă este nevoie, faţă de partenerii noştri americani".
(S.A.)
-----------
Actualizare 13:01 Liderii industriei tehnologice din SUA trag un semnal de alarmă după decretul lui Trump privind imigraţia
Industria tehnologică americană, un angajator important de forţă de muncă străină, a ripostat sâmbătă la brusca interdicţie privind călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu, pe care unii lideri au numit-o imorală şi contrară valorilor americane, relatează agenţia Reuters.
Decretul semnat vineri de preşedintele Donald Trump interzice temporar cetăţenilor din şapte ţări din Orientul Mijlociu să intre în SUA.
Decizia a luat prin surprindere multe companii americane.
Directorul general al "Netflix Inc", Reed Hastings, a apreciat că a fost o "săptămână tristă" şi a adăugat: "Este timpul să ne unim pentru a proteja valorile Americii: libertatea şi oportunităţile".
Şeful "Apple Inc", Tim Cook, a trimis angajaţilor o scrisoare în care susţine că decretul nu reprezintă "linia politică pe care noi o sprijinim" şi a promis să-i ajute pe angajaţii afectaţi.
"Vom ajunge până la Casa Albă pentru a explica efectul negativ asupra colaboratorilor şi companiei noastre", a adăugat Cook.
Elon Musk, născut în Africa de Sud, fondatorul "Tesla" şi "SpaceX", care s-a întâlnit recent cu Trump, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter: "Interzicerea intrării în ţară a unor cetăţeni din state musulmane nu reprezintă cea mai bună metodă de a rezolva problemele ţării".
Cofondatorul şi directorul general al "Airbnb", Brian Chesky, susţine: "Nu este corect să nu permiţi intrarea în America a cetăţenilor altor state şi refugiaţilor. Noi trebuie să fim alături de cei afectaţi". "Airbnb" va furniza cazare gratuită oricărei persoane căreia nu i se permite intrarea pe teritoriul Statelor Unite, a afirmat Chesky.
Aaron Levie, fondatorul şi şeful "Box Inc", a declarat: "Restricţiile privind imigraţia sunt imorale şi contrare valorilor americane".
Decretul semnat vineri de preşedintele Donald Trump riscă să reprezinte o problemă majoră pentru companiile din industria tehnologică, ai căror angajaţi ar putea să nu mai intre pe teritoriul Statelor Unite şi să rămână blocaţi în afara ţării.
"Alphabet", firma mamă a Google, le-a cerut angajaţilor străini să revină urgent în SUA şi le-a solicitat celor care ar putea fi afectaţi de interdicţie să nu părăsească teritoriul Statelor Unite.
CEO-ul Sundar Pichai a trimis un email în care arată că peste 100 de angajaţi ai "Google" sunt afectaţi de restricţiile privind imigraţia. Un angajat "Google" de naţionalitate iraniană, cu drept de rezidenţă în SUA, a revenit pe teritoriul Statelor Unite cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei, a explicat Sundar Pichai.
"Suntem îngrijoraţi de impactul acestui decret şi de orice propunere care impune restricţii angajaţilor Google şi familiilor lor, sau care ar putea crea bariere în aducerea marilor talente în SUA", a arătat "Google", într-un comunicat de presă.
Preşedintele "Microsoft", Brad Smith, a anunţat într-un email postat pe reţeaua LinkedIn că 76 de angajaţi ai companiei sunt cetăţeni ai celor şapte state în chestiune, deţin permise de muncă în SUA şi, prin urmare, sunt direct afectaţi de interdicţie. Smith a adăugat că firma încă nu a stabilit câţi dintre angajaţi care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA sunt afectaţi.
CEO-ul "Facebook", Mark Zuckerberg, a declarat într-o postare apărută vineri că este "îngrijorat" de decret şi şi-a exprimat sprijinul pentru imigranţi.
(S.A.)
-----------
Actualizare 11:54 Companiile aeriene din Egipt vor interzice îmbarcarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în aeronavele cu destinaţia SUA
Reprezentanţii companiei "EgyptAir" au anunţat în această dimineaţă că toate liniile aeriene care operează pe aeroportul internaţional din Cairo au primit o cerere oficială pentru a respecta ordinul executiv semnat de preşedintele Donald Trump şi a interzice îmbarcarea cetăţenilor din cele şapte ţări musulmane vizate în aeronavele cu destinaţia SUA, transmite Reuters.
Pasagerii sudanezi, yemeniţi, irakieni, iranieni, somalezi, sirieni şi libieni care deţin viză de rezidenţă permanentă sau paşaport diplomatic vor putea să se îmbarce în zborurile spre Statele Unite, potrivit News.ro.
Anterior, Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv deţinătorii aşa-numitelor "cărţi verzi" (green cards, n.r.) - vize de rezidenţă permanentă - sunt vizaţi de ordinul executiv semnat de Donald Trump, care interzice temporar, pentru o perioadă de 90 de zile, cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane să intre în Statele Unite.
(A.I.)
-----------
Actualizare 11:49 Premierul Trudeau le cere refugiaţilor să se îndrepte spre Canada după interdicţia impusă de Trump
Premierul Justin Trudeau a anunţat sâmbătă noaptea că refugiaţii sunt bineveniţi în Canada după ce preşedintele Donald Trump a suspendat temporar, pentru o perioadă de 120 de zile, programul de relocare a refugiaţilor şi a interzis pe termen nedeterminat intrarea refugiaţilor sirieni în SUA, scrie DPA.
"Pentru cei care fug din calea persecuţiei, terorii şi războiului, canadienii vă vor primi, oricare este religia voastră. Diversitatea este puterea noastră. #Bine aţi venit în Canada", a scris prim-ministrul canadian într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit News.ro.
De asemenea, mesajul premierului a fost însoţit de o poză cu o refugiată siriană, care a ajuns în decembrie 2015 pe aeroportul din Toronto.
(S.A.)
------------
Linii aeriene, companii multinaţionale şi avocaţi luptau sâmbătă cu consecinţele ordinului preşedintelui american Donald Trump care a interzis accesul cetăţenilor din şapte ţări în SUA, relatează agenţia Reuters.
Haosul din sistemul american de imigraţie a afectat nu doar refugiaţii, ci şi rezidenţi cu acte în regulă, blocaţi în aeroporturi din Statele Unite şi din întreaga lume, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicţia timp de trei luni pentru cetăţenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor şi "funcţionează foarte frumos". "Vedeţi asta în aeroporturi, vedeţi peste tot", a susţinut preşedintele american.
După semnarea ordinului, vineri, el anunţase că "vom avea o interdicţie foarte, foarte strictă şi vom avea o verificare extremă, aşa cum ar fi trebuit să avem în această ţară de mulţi ani".
Printre cei afectaţi de măsura prezidenţială s-a numărat şi un irakian care lucrase în ţara sa ca translator pentru armata americană. Reţinut vineri noaptea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, deşi avea viză de intrare în SUA, el a fost în cele din urmă eliberat sâmbătă la prânz, la intervenţia unor avocaţi. Au fost intentate procese pentru blocarea ordinului. Cotidianul New York Times a relatat că un agent neidentificat al serviciului de frontieră i-a răspuns unui avocat care întreba cui trebuie să se adreseze: "Sunaţi-l pe domnul Trump".
Reuters ilustrează efectele interdicţiei cu mai multe declaraţii. "Imaginaţi-vă că sunteţi trimis înapoi într-un zbor de 12 ore şi trauma şi nebunia întregii poveşti. Aceştia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici şi au vehicule aici", a explicat un avocat specializat în imigraţie din Houston, statul Texas.
Compania "Google" şi-a rechemat de urgenţă mai mulţi angajaţi din străinătate, posibil afectaţi de interdicţie, de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă. Directorul general Sundar Pichai a anunţat personalul, prin e-mail, că sunt vizaţi peste 100 de angajaţi.
Preşedintele "Microsoft", Brad Smith, a făcut cunoscut într-un e-mail către angajaţi că au 76 de colegi din cele şapte ţări supuse interdicţiei, posesori ai unor vize cu drept de muncă în SUA. "Microsoft" nu stabilise, la momentul respectiv, câţi titulari de carte verde (green card), document care asigură reşedinţa permanentă, vor fi afectaţi.
Un avocat al Societăţii de Ajutorare a Imigranţilor Evrei a declarat că ştie despre aproximativ 2000 de refugiaţi care urmau să intre în Statele Unite săptămâna viitoare şi a căror soartă este acum incertă, relatează Reuters. Washingtonul a oprit timp de patru luni primirea şi reinstalarea refugiaţilor de toate naţionalităţile din ţări aflate în război. Programul federal umanitar pentru refugiaţi, instituit în 1980, mai fusese suspendat o singură dată, timp de trei luni, după atentatele de la 11 septembrie 2001, notează AFP.
Agenţiile de presă au relatat despre pasageri cărora li s-a interzis îmbarcarea spre SUA în Olanda, Egipt şi Canada, în aeronave ale mai multor linii aeriene. KLM a refuzat să transporte în Statele Unite şapte persoane, dintre care două nu au putut fi avertizate din timp şi au fost informate în timpul unei escale. Compania le-a oferit repatrierea gratis, iar o purtătoare de cuvânt a declarat pentru AFP că "deşi ne-am fi dorit să călătorească la bordul avioanelor noastre, demersul nu avea rost, pentru că le-ar fi fost refuzată intrarea" pe teritoriul american.
O oficialitate de rang înalt a administraţiei americane a declarat sâmbătă că titularilor de green card li se va permite accesul în SUA după analiza fiecărui caz. Instrucţiunile Departamentului de Stat arată că interdicţia timp de 90 de zile li se aplică şi celor cu cetăţenie dublă, dacă sunt şi cetăţeni ai uneia din cele şapte ţări de pe lista lui Trump.
Oficialii americani au refuzat, potrivit Reuters, să discute chestiunile legale legate de interdicţie. Dintre cei citaţi de agenţie, fără a li se preciza identitatea, unul a respins ca "ridicolă" ideea că ar fi vorba de o măsură antimusulmană, iar altul a dat exemple de state cu populaţie majoritar musulmană care nu sunt vizate de ordinul prezidenţial: Afganistan, Malaezia, Pakistan, Oman, Tunisia şi Turcia.