Havana îşi lansează festivităţile marcării a 500 de ani de la înfiinţare

B.D.
Internaţional / 13 noiembrie 2019

Felipe al VI-lea (sursă foto : Twitter)

Felipe al VI-lea (sursă foto : Twitter)

Regele Spaniei Felipe al VI-lea şi regina Letizia se află de marţi într-o vizită fără precedent la Havana, care lansează festivităţile marcării a 500 de ani de la înfiinţarea oraşului, pe o insulă aflată sub presiunea diplomatică a Statelor Unite, relatează AFP.

Cuplul regal spaniol a i-a adus un omagiu eroului independenţei Jose Marti (1853-1895), după care Felipe s-a întâlnit marţi cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel.

Sosit în Cuba luni seara, cuplul regal vizitează joi Santiago (est), în cadrul ultimei etape a vizitei cubaneze.

Prima vizită de stat a unui monarh spaniol în această ţară - una dintre ultimele colonii din America Latină care a ieşit de sub tutela Madridului în 1898 -, ea are loc în contextul sărbătoririi unei jumătăţi de mileniu de existenţă a Havanei, care atrage milioane de turişti seduşi de şarmul său învechit şi se pregăteşte să-şi sărbătorească aniversarea la 16 noiembrie 1519.

După ani de şantiere în vederea restaurării centrului său istoric şi construirii mai multor hoteluri de lux, oraşul colorat a făcut ultimele retuşuri în ultimele săptămâni, reparând drumul de la malul mării şi iluminatul public.

O operă-far a acestei aniversări, Capitoliul a fost renovat, iar cupola, acoperită cu aur, a fost oferită de Rusia.

Însă contextul politic nu este tocmai de sărbătoare. Instalarea la începutul lui 2017 a lui Donald Trump la Casa Albă a pus capăt apropierii istorice între Cuba şi Statele Unite, angajată în timpul lui Barack Obama.

Acuzat de oprimarea poporului şi susţinerea Venezuelei lui Nicolas Maduro, Guvernul cubanez este supus unei adevărate poloi de sancţiuni, care afectează mai ales populaţia, victima unor penurii de carburant sau unor dificultăţi în obţinerea vizei americane.

În această atmosferă agitată, Cuba caută susţinerea aliaţilor săi tradiţionali, ca Rusia şi Venezuela, dar şi a Uniunii Europene (UE).

Al treilea partener comercial al Cubei, după China şi Venezuela, cu schimburi în valoare de 1,39 de miliarde de dolari în 2018, Spania critică politica administraţiei Trump, mai ales activarea Titlului 3 al Legii Helms-Burton, care ameninţă cu proceduri judiciare întreprinderile străine prezente în Cuba.

Pentru a da asigurări numeroaselor societăţi spaniole ce activează pe insulă, precum grupurile hoteliere Melia et Iberostar, şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a promis "să continue să încurajeze investiţiile în Cuba", în cadrul vizitei sale, în noiembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb