Comisia Europeană a solicitat explicaţii Româ-niei pentru a vedea de ce ţara şi-a propus scăderea contribuţiei resurselor regenerabile în producţia de energie electrică de la 41,8% în 2020 la 39,6% în 2030, a declarat, joi, Henrik Dam, Policy Officer în domeniul energiei regenerabile la DG Energy din cadrul Comisiei Europene, prezent la Bucureşti la conferinţa "Winds of Change. Energy Transition 2019", organizată de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).
Domnia sa a declarat: "Am primit draftul Planului Naţional Integrat privind Energia şi Schimbările Climatice din partea României, l-am analizat cu atenţie şi am făcut câteva recomandări. În primul rând, trebuie să clarificăm care este baza, de unde plecăm din 2020 încolo, de unde vrea să plece România şi cu cât mai mult îşi propune să aibă până în 2030. România şi-a propus drept ţintă pentru 2030 să ajungă la 27,9% energie regenerabilă, ceea ce înseamnă cu 4% mai mult decât în 2020. Considerăm că acesta nu este un obiectiv suficient de ambiţios".
Potrivit oficialului european, CE a recomandat ţării noastre o ţintă de 34% pentru anul 2030, aşa cum a reieşit dintr-o formulă folosită la nivelul UE, care ia în calcul potenţialul de resurse şi capacitatea economiei româneşti, relatează Agerpres.
Dam a subliniat: "Din punctul de vedere al Comisiei Europene, considerăm că această contribuţie, de 34%, este una corectă. De asemenea, nu am văzut în draftul trimis de România ţinte intermediare. În reglementările europene există reguli cum să ajungi la ţintele din 2023, 2027 şi 2030. Proiectul României este sub aceste ţinte de referinţă şi vrem o clarificare cu privire la aceste ţinte de referinţă, iar acestea să fie respectate. Vrem să vedem strategii şi planuri de măsuri detaliate cum vor evolua diferitele sectoare şi cum poate Româ-nia să-şi atingă contribuţia şi cu ce costuri. Vrem să primim explicaţii de ce ponderea energiei regenerabile în producţia de electricitate va scădea - şi România este printre puţinele ţări europene unde s-ar întâmpla acest lucru - de la 41,8% în 2020, la 39,6% în 2030. Aceasta în condiţiile în care ar trebui să vedem o creştere a gradului de electrificare, iar energia regenerabilă este o sursă ieftină pentru acest lucru. Vrem să primim nişte clarificări cum s-a ajuns la aceste previziuni". Reprezentantul Executivului european a mai spus că CE vrea să existe mai multă claritate cu privire la modul în care România va gestiona reînnoirea parcului învechit de capacităţi de producere a energiei regenerabile, întrucât nici acest aspect nu a fost suficient explicat în draftul trimis de autorităţile de la Bucureşti.
Totodată, responsabilii de la Bruxelles au mai cerut explicaţii despre strategia ţării noastre cu privire la sectorul de termoficare, dar şi cu privire la utilizarea combustibililor nepoluanţi.
"Vrem mai multă claritate şi simplificare în ceea ce priveşte procedurile de autorizare. Directiva europeană din sectorul energiei regenerabile este foarte clară în această privinţă să existe un one-stop-shop şi vrem să încurajăm contribuţia consumatorilor pentru consumul propriu. Vrem să ne asigurăm că există suficient suport local pentru implementarea regenerabilelor şi pentru utilizarea de power-purchase agreements (n.r. contractelor pe termen lung)", a arătat Dam.
Oficialul european a precizat că a primit semnale optimiste din partea autorităţilor române cu ocazia acestei vizite la Bucureşti.
"Am auzit în această dimineaţă declaraţii optimiste din partea politicienilor. Nu am auzit un procent, dar mă aştept ca toate aceste lucruri să fie clarificate în noul plan", a completat el.
România a trimis la Bruxelles, la finalul anului trecut, un draft al Planului Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, unde ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este 27,9%.
Pe de altă parte, în iunie 2019, Comisia Europeană a trimis autorităţilor române un răspuns în care arată că această ţintă este prea mică, iar obiectivul României ar trebui să fie 34%.
România trebuie să trimită înapoi la Bruxelles un plan final, până la sfârşitul acestui an.
• Claudia Brânduş, Preşedinte RWEA: "Energiile regenerabile sunt, deja, cea mai importantă tehnologie a viitorului"
Energiile regenerabile sunt, deja, cea mai importantă tehnologie a viitorului şi se estimează că la nivelul anului 2050, energia eoliană va reprezenta 35% din consumul global, a precizat, ieri, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Claudia Brânduş, Preşedintele RWEA.
Domnia sa a declarat: "Vorbim de o tehnologie câştigătoare din toate punctele de vedere. Va deveni competitivă din punct de vedere economic, va deveni fiabilă din punct de vedere tehnic şi, cu modificările necesare în piaţă şi în reţea, este singura tehnologie care poate să asigure, pe termen lung, competitivitatea României. Am văzut, deja, cât de repede ne putem transforma din exportatori de energie în importatori şi vrem să facem tot ce ţine de noi ca asta să nu se mai repete".
Doamna Brânduş a subliniat faptul că este nevoie de un dialog cât mai deschis şi cât mai eficient între mediul politic, cel de afaceri, mediul universitar şi societatea civilă, ca să identificăm cele mai bune soluţii pentru ca României sa i se dea ce este al ei şi anume rolul de lider energetic regional.