Hidroelectrica, 75 milioane euro pentru retehnologizarea Centralei Stejaru

V.B.
Companii #Energie / 2 iunie 2014

Hidroelectrica lansează licitaţia publică internaţională pentru proiectul de retehnologizare a Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida), a cărei alimentare cu apă este asigurata de Lacul Izvorul Muntelui-Barajul Bicaz (judeţul Neamţ), valoarea estimată a proiectului fiind de 75 milioane euro, iar durata aproximativă, de 7 ani, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Pe 16 mai, Hidroelectrica a transmis spre verificare Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) documentaţia de atribuire pentru licitaţia proiectului.

Contractul propune retehnologizarea celor 6 hidroagregate ce însumează o putere instalată de 210 MW. Datorită volumului considerabil de apă al lacului de acumulare Izvorul Muntelui (1,23 miliarde mc de apă, a doua acumulare din ţară, după cei 2,5 miliarde mc de la Porţile de Fier I), CHE Stejaru injectează în Sistemul Energetic Naţional în medie 435 GWh anual, punctează reprezentanţii Hidroelectrica.

Hidroagregatele puse în funcţiune între 1960 şi 1962 şi-au depăşit cu mult durata normală de viaţă (22 ani), iar uzura fizică şi morală impun o retehnologizare complexă, prin reproiectarea tuturor sistemelor şi aducerea lor la nivelul tehnologic utilizat în prezent pe plan internaţional, asigurând şi siguranţa în exploatarea centralei.

În martie 2013, Administratorul Judiciar a reziliat contractul de finanţare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru proiectul Stejaru, din cauză că BERD a întârziat foarte mult cu decizia privind eliberarea sumelor necesare derulării contractului. Astfel, Hidroelectrica a pregătit documentaţia de atribuire a proiectului în conformitate cu OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, urmând ca finanţarea proiectului să fie asigurată din surse proprii.

Odată cu validarea documentaţiei de către ANRMAP, Hidroelectrica lansează public licitaţia pentru proiectul Stejaru cu publicare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Hidroelectrica a informat deja peste 300 de companii din lume care activează în domeniul hidroenergetic despre intenţia lansării proiectului Stejaru, primind reacţii pozitive, mai transmit reprezentanţii societăţii.

Hidroelectrica se aşteaptă ca, până la finele lunii octombrie, să finalizeze licitaţia şi să atribuie contractul. CHE Stejaru poartă numele profesorului Dimitrie Leonida, cel care a gândit şi planificat în 1908 "Complexul hidrotehnic şi hidroenergetic al Bistriţei din regiunea Bicaz", se mai arată în comunicat.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat: "Asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetară pentru acele investiţii demarate înainte de 1989 şi la care componenta energetică are un rol secundar, prioritizând la finanţare retehnologizarea centralelor de mare putere. Demarăm acum procedura de atribuire a contractului privind retehnologizarea CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 milioane euro faţă de procedura iniţială demarată în 2012 cu finanţare BERD. Diferenţa de preţ este rezultatul implementării de către administratorul judiciar a unor măsuri de optimizare a costurilor, de determinare corectă a valorii estimative a investiţiei, şi nu la preţuri de 3 până la 8 ori mai mari decât cele din piaţă, practică curentă până la momentul intrării companiei în insolvenţă (25 februarie - n.r.). Am negociat cu Banca Mondială un credit de 200 milioane euro pe care vrem să-l alocăm retehnologizării centralelor Vidraru, Mărişelu şi Râul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalată, a căror durată de viaţă a fost şi în cazul lor depăşită. Aşteptăm de la Ministerul Finanţelor eliberarea scrisorilor de garanţie, pentru ca această finanţare să fie una efectivă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb