Compania Hidroelectrica a lansat pe 17 februarie licitaţia publică internaţională pentru proiectul de Retehnologizare al Amenajării Hidroenergetice Vidraru, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacţiei.
Documentaţia aferentă achiziţiei a fost avizată favorabil de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi publicată în SEAP sub numărul 182737.
Conform documentelor, valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit ca urmare a derulării procedurii de achiziţie publică se ridică la 78.984.045 euro (fără TVA), la care se pot adăuga maximum 1.750.000 euro cheltuieli neprevăzute.
Reprezentanţii Hidroelectrica anunţă că lucrările vor fi derulate de firma câştigătoare pe parcursul a patru ani şi opt luni de la data atribuirii. Data finala de depunere a ofertelor pentru achiziţia lucrărilor pentru "Retehnologizare AHE Vidraru" este 15 mai 2018
Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, a declarat: "Este un moment deosebit de favorabil societăţii noastre pentru a face investiţii. Anul 2017 a fost unul aflat sub semnul profitabilităţii, iar anul care abia a început găseşte Hidoelectrica stabilă structural şi consolidată financiar. Dorim ca această bază să ne permită să construim. Strategia noastră vizează dezvoltarea durabilă pe termen lung. Hidroelectrica are foarte multe de spus în rândul companiilor din Sistemul Energetic. Încă suntem la început de drum în a demonstra ceea ce putem face. Reluarea licitaţiei pentru Retehnologizarea de la Vidraru este doar un prim pas care se înscrie în această linie, a consolidării poziţiei companie şi a implementării unei noi filosofii de afaceri".
Conform sursei citate, reluarea licitaţiei se face în condiţiile reducerii cu cca. trei milioane de euro a sumelor din devizul general anterior. De asemenea, cerinţele din Caietul de sarcini au fost actualizate cu acele prevederi rezultate în urma solicitărilor de clarificare şi a răspunsurilor date de ofertanţi în cursul procedurii de achiziţie derulate anterior şi anulate.
În acest sens, Bogdan Badea a precizat: "Documentaţia pentru lucrările de la Vidraru este adaptată acum noii legislaţii, iar cerinţele din caietul de sarcini sunt mult mai flexibile. Am lucrat mult pe optimizare, iar acest lucru dă posibilitatea mai multor firme să se prezinte la procedură cu soluţii tehnice de ultimă oră. Dorim să dăm o nouă viaţă întregii amenajări hidroelenergetice de la Vidraru. Ne focusăm pe creşterea randamentului general al amenajării, dar şi pe integrarea tehnologiilor de ultimă generaţie: sisteme automate de control care să permită conducerea procesului de producere a energiei de la distanţă, fără personal permanent în staţia de exploatare subterană, etc".
În comunicat se mai arată că centrala hidroelectrică Vidraru este cel mai important obiectiv aflat în administrarea Sucursalei Hidroecentrale Curtea de Argeş. Construită în perioada 1961-1966 pe Râul Argeş, Hidroecentrala Vidraru a fost concepută să funcţioneze preponderent la vârful graficului de sarcină, având o putere instalată de 220 MW şi o producţie medie anuală de energie de 400 GWh.