Xiomara Castro a depus, joi, jurământul ca prima femeie preşedinte a Hondurasului, în prezenţa vicepreşedintei SUA Kamala Harris, urmând se confrunte cu dificultăţi în legătură cu un Congres puternic divizat şi relaţiile cu China, informează news.ro.
Castro, flancată de soţul ei, fostul preşedinte Manuel Zelaya, şi de copiii lor, a depus jurământul pe un stadion de fotbal plin, suporterii ei dansând şi strigând.
Cu câteva minute mai devreme, mulţimea a aclamat-o e Harris, care a fost însărcinată de preşedintele Joe Biden să conducă politica SUA în triunghiul de ţări sărăcite din nordul Americii Centrale.
"Relaţia noastră cu Honduras este una importantă", a scris Harris pe Twitter la începutul zilei, adăugând că se va întâlni ulterior cu Castro "pentru a discuta despre aprofundarea cooperării noastre într-o gamă largă de probleme".
Prezenţa lui Harris este notabilă, deoarece astfel de delegaţii din SUA sunt conduse de oficiali de rang inferior.
Oficialii americani vor să colaboreze cu Castro pentru a reduce imigraţia ilegală din America Centrală şi pentru a susţine sprijinul internaţional pentru Taiwan, ca parte a eforturilor sale de a opri influenţa Chinei.
Honduras este una dintre puţinele ţări care menţin legături diplomatice cu Taipei în loc de Beijing.
Castro îşi preia funcţia fiind implicată într-o dispută cu dizidenţii din propriul ei partid. Candidaţ rivali s-au declarat şei ai Congresului, subminându-i capacitatea de a adopta legislaţie.
Vicepreşedintele taiwanez William Lai a participat şi el la inaugurare, în încercarea de a consolida legăturile cu Honduras sub conducerea lui Castro, care în timpul campaniei sale electorale a ameninţat că va schimba loialitatea faţă de Beijing dacă va fi aleasă preşedinte.
upă ce s-a întâlnit cu Lai miercuri, Castro a spus că Honduras este recunoscător pentru sprijinul Taiwanului şi speră să-şi menţină relaţia.
Lai trebuia să ţină discuţii oficiale cu Castro şi să livreze materiale pentru combaterea pandemiei de Cvid-19, dar aceasta a fost anulată, a declarat Agenţia Centrală de Ştiri din Taiwan.
Luis Leon, directorul Institutului Olandez pentru Democraţie Multipartită din America Centrală, a declarat că sosirea lui Harris este un impuls pentru Castro în disputa privind controlul Congresului şi în abordarea economiei slabe a Hondurasului.
Înseamnă că Statele Unite "au o oportunitate de a-şi poziţiona interesele pe probleme precum migraţia şi menţinerea relaţiilor ţării cu aliatul său Taiwan", a spus Leon.
Statele Unite, în cadrul politicii sale "o singură China", recunosc poziţia Beijingului conform căreia Taiwan face parte din teritoriul său, deşi Statele Unite nu susţin această poziţie.
SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul.
Harris a fost însărcinată să abordeze "cauzele fundamentale" ale migraţiei din America Centrală, dar călătoria ei vine în timp ce popularitatea lui Biden a scăzut pe plan intern şi strategia lui faţă de imigrare este blocată.
Popularitatea lui Harris, văzută de unii democraţi ca un potenţial candidat la preşedinţie în 2024, dacă Biden nu va dori un al doilea mandata scăzut la rândul ei în sondaje.