"Hornbach": Informaţiile De-Clic.ro sunt eronate şi prezentate în mod trunchiat

Andrei Stan
Companii #Construcţii / 18 mai 2017

"Hornbach": Informaţiile De-Clic.ro sunt eronate şi prezentate în mod trunchiat

Informaţiile publicate recent de site-ul De-Clic.ro, potrivit cărora retailerul de bricolaj "Hornbach" continuă să se aprovizioneze de la "Schweighofer", deşi face tot posibilul pentru a ascunde provenienţa lemnului, sunt eronate şi prezentate în mod trunchiat, a transmis astăzi compania, într-un comunicat de presă.

Retailerul de bricolaj anunţase, la finele anului trecut, că încetează colaborarea cu "Holzindustrie", începând cu luna ianuarie 2017, pe segmentul comercializării lemnului de construcţii şi a celui rindeluit.

În ceea ce priveşte întreruperea relaţiilor comerciale cu acest furnizor, "Hornbach" precizează: "Prin comunicatul din luna decembrie 2016 Hornbach a subliniat că se asigură că toate materialele lemnoase şi produsele din lemn provin din silvicultură sustenabilă. Menţionăm că, întrucât Hornbach nu deţine mijloacele proprii de verificare a provenienţei şi a modului de exploatare a lemnului de către toţi furnizorii săi, în practică, acceptă dovada îndeplinirii criteriilor în conformitate cu legislaţia aplicabilă în România. În luna decembrie 2016 Hornbach a luat decizia încetării colaborării pentru segmentul lemnului pentru construcţii, respectiv pentru cel al lemnului rindeluit. Încetarea colaborării cu privire la aceste categorii de produse trebuie înţeleasă ca o neprelungire a duratei contractelor ajunse la final".

Retailerul de bricolaj menţionează că nu a încetat colaborarea cu "Holzindustrie Schweighofer" pentru alte categorii de produse care fac obiectul unor contracte aflate în derulare.

"Hornbach" adaugă: "Din aceste motive, comunicatul de presă din decembrie 2016 s-a referit explicit numai la unele categorii de produse, pentru care s-a încetat colaborarea, Hornbach nepretinzând în niciun moment încetarea totală a colaborării cu Holzindustrie Schweighofer pentru toate categoriile de produse, acest lucru fiind clar încă din titlul comunicatului. Între timp Hornbach a mai încetat relaţiile comerciale cu acest furnizor şi pe segmentul peleţi, reducând astfel volumul de produse achiziţionate de la Holzindustrie Schweighofer cu mai mult de 60%.

În acest sens, în concret, Hornbach şi-a luat angajamentul ca, începând cu luna ianuarie 2017, să întrerupă relaţiile comerciale cu furnizorul Holzindustrie Schweighofer în ceea ce priveşte achiziţionarea, de la acesta, a două categorii de produse: lemn pentru construcţii, respectiv lemn rindeluit. Menţionăm că la momentul emiterii comunicatului de presă, s-au avut în vedere denumirile categoriilor de produse aşa cum sunt ele identificate în evidenţele Hornbach de achiziţie şi comercializare.

În concret, începând cu luna ianuarie 2017, Hornbach a încetat achiziţionarea, de la furnizorul Holzindustrie Schweighofer, a următoarelor tipuri de produse, cuprinzând un total de 57 de produse:

(1) Cherestea rindeluită, speciile pin şi molid, obţinută prin prelucrare tivită, rindeluită sau cu canturi rotunjite, având grad de umiditate 18%: 32 de produse;

(2) Cherestea uscată, obţinută în urma prelucrării buştenilor, prin debitarea la fierăstraie circulare multilamă, rezultând un produs cu patru feţe plane, care este trecut printr-un proces de uscare în uscătoare de mare capacitate: 18 produse;

(3) Lemn de construcţii, reprezentând grinzi obţinute din lemn uscat, fasonat, rindeluit şi îmbinat în dinţi pe lungime, care oferă o stabilitate mai mare decât lemnele brute: 7 produse.

Dintre acestea, cu privire la produsele reprezentând cherestea uscată, respectiv lemn de construcţii, a fost contractat un furnizor de concern".

"Hornbach" comercializează în continuare anumite tipuri de produse achiziţionate de la "Holzindustrie Schweighofer", precum: plăci de lemn încleiat confecţionate din pin şi molid, lambriu şi lambriu răşinos, duşumea ş.a. Acestea, purtând sigla "Holzindustrie Schweighofer", se regăsesc, în continuare, pe rafturile magazinelor "Hornbach", fiind identificate ca atare.

Retailerul de bricolaj precizează că aceste produse au fost catalogate în mod eronat pe parcursul investigaţiei jurnalistice derulată de redacţia De-Clic.ro ca aparţinând categoriilor de lemn rindeluit, respectiv lemn pentru construcţii.

Horbach mai susţine: "În concret, imaginile utilizate în cadrul articolului şi «reportajului» filmat induc, prin marcare greşită şi trunchiere, senzaţia că produsele respective fac parte din categoriile la care Hornbach a declarat că va renunţa colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer (lemn pentru construcţii, lemn rindeluit), cu toate că de fapt produsele care apar în imagini fac parte din cu totul alte categorii (lambriuri, duşumea). Jurnalistul şi fotograful par să nu înţeleagă sau ignoră faptul ca etichetele / panourile indicatoare la raft se referă la marfa care se afla sub ele şi nu deasupra lor. Din altă imagine care conţine un afiş de vânzare a mărfii cu data de depozitare în vederea livrării 26.04. Jurnalistul/fotograful amator trage greşit concluzia că aceasta este data la care marfa a fost livrată de către furnizor către Hornbach, ignorând pe deasupra că marfa respectivă reprezintă duşumea (care nu se încadrează în segmentele la care Hornbach a renunţat conform comunicatului colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer). De asemenea din discuţiile purtate cu angajaţii Hornbach nu reiese că s-a întrebat concret despre produsele vizate, din contră, discuţiile sunt purtate cu titlu general despre «lemn» şi «marfă». Toate aceste informaţii ar fi putut fi clarificate cu uşurinţă dacă autorii investigaţiei ar fi depus diligenţe minime (...) pentru a acorda Hornbach posibilitatea reală de a răspunde oricăror nelămuriri sau bănuieli. Cu toate acestea, nicio solicitare scrisă nu a fost transmisă către Hornbach, în ciuda pretinsei afirmaţii din cuprinsul articolului, potrivit căreia Hornbach ar fi fost contactată în repetate rânduri, refuzând, însă, să comenteze acuzaţiile. Aceste acuzaţii nu au fost comunicate niciunui reprezentant legal al Hornbach spre a fi comentate, anterior publicării comunicatului de presă şi, astfel, nu ne-a fost dată posibilitatea concretă de a răspunde acestor alegaţii".

Retailerul subliniază că informaţiile publicate de site-ul De-Clic.ro sunt eronate şi prezentate în mod trunchiat, cu încălcarea Codului Deontologic al Jurnalistului şi a interdicţiilor de filmare şi fotografiere din spaţiile "Hornbach".

Compania adaugă: "În măsura în care autorii investigaţiei ar fi solicitat în mod real şi punctul de vedere al Hornbach în ce priveşte chestiunile abordate de investigaţia derulată şi de articolul publicat, Hornbach ar fi avut posibilitatea de a clarifica faptul că niciunul dintre produsele menţionate în cadrul articolului ca fiind comercializate de către Hornbach nu fac parte din categoriile de produse la care se referă comunicatul companiei emis la data de 22 decembrie 2016. Astfel, s-ar fi putut evita acuzarea în mod eronat a Hornbach de afirmaţii mincinoase. Reafirmăm cu această ocazie angajamentul Hornbach de a renunţa la relaţiile comerciale cu Holzindustrie Schweighofer pentru lemnul de construcţii şi lemnul rindeluit şi subliniem că Hornbach a respectat întocmai comunicatul emis la data de 22 decembrie 2016, încetând în totalitate achiziţiile de lemn de construcţii şi lemn rindeluit de la Holzindustrie Schweighofer".

Retailerul mai arată că informaţiile publicate nu au fost verificate în nicio modalitate, fiind prezentat cu certitudine faptul că "Hornbach" şi-a încălcat angajamentul asumat.

"Această concluzie este în mod vădit falsă, aspect care ar fi putut fi evident şi pentru autorii articolului dacă ar fi încercat, cu bună-credinţă, o clarificare a situaţiei cu persoanele abilitate să răspundă din cadrul Hornbach, mai degrabă decât să trunchieze în mod convenabil afirmaţiile angajaţilor Hornbach, cu scopul de a justifica o concluzie prestabilită de autorii investigaţiei", se mai arată în comunicat.

Compania concluzionează: "Solicitarea de informaţii în mod ascuns de la angajaţii care nu au cunoştinţă de relaţiile contractuale ale societăţii şi prezentarea lor în mod trunchiat în articolul publicat şi în montajul video au drept rezultat prezentarea către public larg cu rea-credinţă a unor informaţii neadevărate, care sunt de natură să afecteze imaginea Hornbach.(...) Prin intermediul susţinerilor din cadrul articolului se produce asocierea societăţii, a obiectului de activitate şi profilului acesteia cu presupuse încălcări ale normelor în vigoare de către Holzindustrie Schweighofer, şi anume tăieri ilegale de lemn, afirmaţii complet false ce constituie fapte ilicite care aduc o gravă atingere imaginii Hornbach.(...) În ceea ce priveşte toate aceste afirmaţii defăimătoare, speculative şi trunchiate, atragem atenţia că ele nu sunt susţinute de publicarea vreunui document care să ofere legitimitate opiniilor astfel exprimate, respectiv să permită o asociere a tăierilor ilegale de lemn cu activitatea desfăşurată efectiv de către societate. Astfel, includerea în articol a imaginilor cu defrişări masive induc cu rea-credinţă publicului larg ideea că Hornbach ar avea un grad de responsabilitate legat de acestea. Intenţia autorilor de a asocia activitatea Hornbach cu aceste defrişări depăşeşte limitele dreptului la liberă exprimare".

Jurnaliştii de la De-Clic.ro au susţinut, într-un articol publicat recent, că produse din lemn marca "Schweighofer" au continuat să fie prezente pe rafturile magazinelor "Hornbach" din România.

Investigaţia De-Clic s-a desfăşurat pe o perioadă de câteva săptămâni, la fiecare dintre cele şase magazine "Hornbach" din ţara noastră.

Publicaţia online a scris: "În decursul acestei anchete, ne-am dat drept clienţi care au nevoie de mult lemn, din toate sortimentele. Acest lucru ne-a permis să ne interesăm de toate produsele Schweighofer din oferta magazinului. Angajaţii Hornbach ne-au asigurat că se aprovizionează constant de la Schweighofer, inclusiv cu grinzi sau cherestea, produse care se încadrează la lemnul de construcţie sau lemnul rindeluit - lemn cu care Hornbach a declarat că nu se mai aprovizionează".

Radu Cernuta, jurnalistul care a realizat investigaţia, a declarat: "Am observat că produse identice cu cele din oferta Schweighofer se găsesc din abundenţă pe rafturile magazinelor Hornbach, unele cu etichetă de provenienţă, altele fără. Angajaţii mi-au confirmat că se aprovizionează constant şi că orice produs poate fi cumpărat în orice cantitate."

Site-ul citat a precizat că va continua investigaţia şi în cazul celorlalte lanţuri de magazine care au anunţat că au încetat colaborarea cu "Schweighofer": "Leroy Merlin" şi "Brico Depot".

Investigaţia a survenit în plin scandal izbucnit în jurul "Holzindustrie Schweighofer".

Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, la începutul anului, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă, mişcare ce a atras după sine adoptarea deciziei, de către mai multe companii, de a nu mai colabora cu "Schweighofer".

"Leroy Merlin", unul dintre cei mai importanţi retaileri de bricolaj la nivel mondial a anunţat, recent, întreruperea colaborării cu societăţile care nu deţin certificările de sustenabilitate FSC şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania a menţionat că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.

Totodată, "Brico Depot" România a anunţat că a sistat aprovizionarea cu produse din lemn care provine de la "Holzindustrie Schweighofer", care prelucrează lemnul cumpărat.

"Holzindustrie Schweighofer" activează la noi din 2003, când şi-a deschis prima fabrică de cherestea în România, la Sebeş. Acum, societatea mai deţine două fabrici de cherestea - la Rădăuţi şi Reci -, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hotii si mincinosii nu sibscot ochii intre ei.

    Hornbach si-a luat angajamentul sa renunte la o parte din sortimentul de marfa de la Hornbach, si-a facut-o. Declic a reclamat faptul ca in contiuare pe rafturi se gaseau produse de la Schweighofer - chestie cat se poate de reala, pe care-am verificat-o cu ochii mei. Nu ca Hornbach nu s-a tinut de angajamentul asumat in mod voluntar de a renunta la doar o parte din sortiment.

    Asa ca io nu pricep ce reclama Hornbach. Faptul ca Declic n-a fost multumit de renuntarea partiala dar nu totala a Hornbach la produsele Schweighofer? 

    Ca idee, cata vreme am vazut lemn de la Schweighofer - panouri incleiate din rasinoase, in mod specific - pe rafturi la Hornbach, n-am cumparat nici un cui de la ei, desi, dupa parerea mea, e cel mai bine aprovizionat si calificat lant de magazine de bricolaj prezent in Romania. De cand am auzit de procesul asta, am incetat din nou sa cumpar de la ei. Daca procesul nu se incheie in mod favorabil pentru declic, nici n-o sa mai cumpar vreodata ceva de la ei. Multi bani nu las io la ei, poate doar cateva mii de lei pe an. Da' daca mai is cateva mii ca mine, paguba in mod cert se va simti. 

    Am fost relativ dispus sa acord credit Hornbach, in ideea ca probabil mai aveau lemn pe stoc si contracte in derulare cu Schweighofer, pentru produsele inscriptionate in mod clar Schweighofer. Da' dupa miscarea asta cu procesul nu mai sunt dispus sa le acord nici un pic de credit. E clar ca ei n-au priceput de ce le-a scazut popularitatea, si aia ma face sa cred ca cata vreme nu se gaseste cineva sa scormone n-ar avea nici o problema in a aplica alte practici comerciale ne-etice, daca asta le-ar creste profitul, similar cu comercializarea lemnului de la o companie dovedit implicata in ilegalitati. Tot ce-o sa reuseasca, daca continua cu procesul asta, dupa parerea mea, e sa-si strice si mai rau piata din Romania. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb