Pentru a beneficia de deducerea cheltuielilor pentru reabilitarea locuinţelor, contribuabilii vor trebui să anexeze la declaraţia de venit global devizul de lucrări întocmit de o persoană fizică sau juridică autorizată, documentele justificative care atestă plata, actul de proprietate, actul de identitate şi, după caz, actele de stare civilă, conform unei Hotărîri adoptate ieri de Guvern.
În cazul în care lucrările de reabilitare a locuinţelor sunt realizate în regie proprie, proprietarul trebuie să anexeze o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă materialele specifice achiziţionate şi categoriile de lucrări executate, exprimate în unităţi fizice şi valorice.
Codul fiscal elaborat în anul 2003 a prevăzut pentru proprietarii de locuinţe posibilitatea de a deduce din venitul anual global, în limita sumei de 15.000.000 lei anual, cheltuielile efectuate pentru reabilitarea locuinţei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătăţirii confortului termic.
Hotărîrea privind stabilirea Procedurii pentru deducerea din venitul global a cheltuielilor pentru reabilitarea locuinţei de domiciliu încadrează în lucrările de reabilitare termică a locuinţei de domiciliu termoizolarea pereţilor exteriori, a terasei sau a podului, a planşeului peste subsol, transformarea acoperişului tip terasa în acoperiş tip şarpantă, termoizolarea conductelor din subsol şi, după caz, înlocuirea conductelor, armăturilor şi robinetelor cu pierderi, înlocuirea uşilor de acces în blocul de locuinţe cu tîmplărie cu geam termoizolant, înlocuirea armăturilor şi robinetelor cu pierderi din locuinţă, înlocuirea ferestrelor exterioare şi a uşilor de acces la balcon/logie, cu tîmplărie cu geam termoizolant şi montarea de obloane la ferestre, spălarea chimică a corpurilor de încălzire, înlocuirea corpurilor de încălzire, înlocuirea robinetelor la corpurile de încălzire existente cu robinete termostate şi contorizarea consumului individual de energie termică/montarea repartitoarelor de costuri la corpurile de încălzire şi contorizarea consumului individual de apă caldă menajeră.
Lucrările prevăzute se referă atît la spaţiile cu destinaţia de locuinţă de domiciliu aflate în proprietatea exclusivă a unei singure persoane, cît şi la cele aflate în coproprietatea indiviză.
În cazul locuinţelor existente într-un bloc de locuinţe, clădire ce constituie condominiu, lucrările menţionate sunt considerate lucrări la părţile comune ale acestuia. Toate lucrările prevăzute se pot realiza în antrepriză şi/sau în regie proprie.
Cheltuielile deductibile aferente fiecărui proprietar persoană fizică al locuinţei de domiciliu în situaţia coproprietăţii indivize sau în cadrul condominiului pentru lucrările de reabilitare termică executate la părţile comune se determină proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună deţinută de fiecare proprietar.
Contribuabilii care doresc să beneficieze de această deducere au obligaţia să depună documentele justificative prevăzute, odată cu declaraţia de venit global, pînă la termenul stabilit pentru depunerea acesteia.
Prin procedura adoptată s-a stabilit că, în baza documentelor justificative prevăzute, pentru locuinţa deţinută de o singură persoană deducerea se acordă proprietarului, iar dacă locuinţa este deţinută în comun deducerea se acordă fiecărui contribuabil menţionat în actul de proprietate.
În cazul în care documentele specificate nu sunt prezentate în termenul stabilit, dreptul de a beneficia de această deducere se pierde. Facilitatea se acordă pentru veniturile supuse procedurii de globalizare în anul de impunere, indiferent de data construirii locuinţei de domiciliu, pe baza documentelor care atestă efectuarea cheltuielilor în anul respectiv pentru reabilitarea locuinţei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătăţirii confortului termic al acesteia.