Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, a realizat un hotspot de are viteză care acoperă un spaţiu public din zona centrală a municipiului.
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Iuliu Winkler, a participat, marţi, 4 septembrie, în Piaţa Unirii, la lansarea oficială a hotspot-ului, acesta făcând parte din Proiectul "Hotspot în zone publice pentru furnizarea de servicii Internet către populaţie".
"Scopul acestui proiect este promovarea şi dezvoltarea serviciilor de Internet cu ajutorul tehnologiilor wireless, prin punerea la dispoziţia populaţiei în zone publice a unui serviciu flexibil de conectare la Internet, precum şi creşterea interesului primăriilor să dezvolte hotspot-uri cu acces gratuit pentru cetăţeni", a declarat ministrul Iuliu Winkler.
Proiectul "Hotspot în zone publice pentru furnizarea de servicii Internet către populaţie" este o continuare a iniţiativei MCTI intitulată "Lasă-ţi amprenta pe net", prin care, în anul 2006, au fost popularizate serviciile de Internet.
În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, utilizatorii pot accesa informaţiile de care au nevoie cu ajutorul unui laptop, PDA, telefon mobil sau desktop echipat cu o placă de reţea WiFi sau cu un card PCMCIA de reţea WiFi.
Investiţia Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în proiectul de la Cluj-Napoca are o valoare totală de 34.557,23 lei, fluxul de date asigurat în broadband (bandă largă) având o viteză de 2Mb/s.
Caracteristicile tehnice ale echipamentelor şi fluxul de date permit accesarea simultană a serviciilor Internet de peste 30 de utilizatori.
Pentru realizarea acestui proiect Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a iniţiat o procedură de cerere de ofertă, în urma căreia Industrial Computer Group SRL a fost desemnată câştigătoare. Aceasta a furnizat şi a instalat echipamentele tehnice, subcontractând ca furnizor de servicii Internet compania UPC România.
Echipamentele au fost predate în comodat municipalităţii Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2008, aceasta se va ocupa şi de asigurarea fluxului de date necesar accesului la serviciile Internet.
Prin acest gen de proiecte, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei doreşte să stimuleze investiţiile în promovarea serviciilor Societăţii Informaţionale, inclusiv prin intermediul parteneriatelor de tip public-privat.