Acuzată din toate părţile, compania chineză Huawei şi-a găsit şi un aliat în mijlocul Uniunii Europene. Ungaria consideră Huawei Technologies un partener strategic în domeniul IT, a declarat ministrul de Finanţe Mihaly Varga, care a respins îngrijorările multor state occidentale legate de siguranţa utilizării produselor companiei chineze.
Varga a afirmat într-un comunicat publicat după o întâlnire cu un oficial de rang înalt al Huawei că această companie va ajuta Ungaria să îşi dezvolte reţeaua de internet broadband şi să îndeplinească obiectivul ca 90% din familii să aibă acces la internet de mare viteză până în 2025, în conformitate cu un acord anterior.
Guvernele occidentale sunt îngrijorate că Huawei ar putea facilita spionajul guvernului chinez prin intermediul tehnologiei sale. Statele Unite au cerut aliaţilor lor să nu folosească produse ale Huawei.
Grupul chinez a negat în mod repetat că tehnologia sa poate fi utilizată pentru spionaj. În Ungaria, Huawei are peste 2.000 de angajaţi şi cel mai mare centru de logistică din afara Chinei, a notat Varga după întâlnirea lui cu James Li, preşedintele regional al operaţiunilor Huawei din Europa.
În Europa Centrală, Ungaria şi Polonia au dezvoltat în ultimii ani relaţii foarte strânse cu China, fiind în căutarea de oportunităţi economice, informează News.ro. Polonia a arestat însă în ianuarie un director al Huawei, pe care îl acuză de spionaj, iar Varşovia este una dintre ţările europene care analizează excluderea echipamentelor Huawei din reţeaua de internet 5G.
Cel mai mare operator de reţele de telecomunicaţii din Cehia, CETIN, a anunţat luna trecută că riscurile legate de tehnologia Huawei sunt gestionabile. Serviciul de Comunicaţii Speciale (STS) din ţara noastră a anunţat recent că echipamentele Huawei nu sunt folosite în nicio reţea de infrastructură majoră a statului aflată sub administraţia instituţiei.