HUNEDOARA: Eşec parţial al negocierilor purtate cu minerii de la Lonea şi Vulcan

Ioana Dogaru
Companii / 24 februarie 2016

Actualizare 15:16 GMC Craiova: "Şansele de reorganizare ale CEH în actuala structură, şi contând numai pe resursele proprii, sunt nule"

Casa de insolvenţă GMC Craiova le transmite minerilor din Valea Jiului că funcţionarea Complexului Energetic Hunedoara înseamnă pierderi de aproximativ un million de lei/zi şi că şansele de reorganizare ale CEH în actuala structură, şi contând numai pe resursele proprii, sunt nule, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

"Din constatările noastre, şansele de reorganizare ale CEH în actuala structura, şi contând numai pe resursele proprii, sunt nule. Acest lucru este cunoscut de orice persoană ce are tangenţă cu energia ce se produce în Hunedoara, de orice persoană interesată din Valea Jiului şi sigur şi de dumneavoastră. Funcţionarea CEH înseamnă pierderi de circa un million de Iei/zi. Prin bugetele anuale în ultimii ani s-a aprobat o pierdere de circa 300 milioane lei anual şi CEH a reuşit în fiecare an să-şi depăşească bugetul - pentru anul 2015 cifrele previzionate arată o pierdere de circa 900 milioane lei. Rezultă de aici că falimentul CEH ar însemna pentru stat, acţionarul unic al CEH, o economie de circa 1 milion de lei/zi", se arată în comunciat.

Casa de insolvenţă mai transmite că CEH nu şi-a plătit niciodată impozitele şi contribuţiile aferente salariilor, cu excepţia reţinerilor la sursă necesare pentru a se asigura stagii complete de cotizare în vederea asigurării în sistemul asigurărilor sociale şi asigurărilor de sănătate.

Potrivit sursei citate, CEH nu are resursele necesare pentru a-şi achiziţiona certificatele verzi şi certificatele de CO2, nu are resursele necesare pentru a-şi realiza investiţiile prin care să se conformeze cerinţelor de mediu şi nici măcar resursele pentru a finaliza investiţiile de la termocentrală Paroşeni (realizate deja în proporţie de peste 90%). CEH nu are are în momentul de faţă autorizaţie de mediu pentru termocentrale, iar Garda de mediu a dispus suspendarea activităţii - măsură în prezent contestată în instanţă.

"Şi toate acestea, deoarece CEH trebuie să producă energie pe care să o vândă pe o piaţă concurenţială unde preţurile medii de tranzacţionare sunt mai mici de jumătate din preţul de cost la care produce CEH energia", precizează casa de insolvenţă.

GMC mai transmite că, dincolo de toate aceste "neajunsuri arhicunoscute, dar nu îndeajuns recunoscute până în prezent", situaţia ecomico-financiară a CEH, după deschiderea procedurii de insolvenţă era sub control.

"Nu minerii au fost beneficiarii salariilor mari din CEH, ci dimpotrivă, pe munca lor s-au făcut averi. Din păcate, în acest moment, minerii reprezintă veriga slabă în încercarea de salvare a CEH până la un Plan de Reorganizare în care să se implice Ministerul Energiei sau guvernul. (...) Credem că protestul minerilor va simplifica ecuaţia CEH de o manieră radicală:

- Nu se va mai produce cărbunele necesar funcţionarii celor două termocentrale;

- Acestea se vor opri şi vor ieşi din sistem;

- Nu va mai fi nevoie de eforturi la nivelul Ministerului Energiei sau/şi a altor ministere pentru găsirea de soluţii de reorganizare a activităţii în Valea Jiului;

- Nu va mai fi nevoie de eforturi şi sutineri la Bruxelles pentru transformarea ajutorului de

stat în ajutor de restructurare;

- Nu va mai fi nevoie de niciun Plan de Reorganizare;

- Vom constata falimentul CEH. Şi din asta va pierde toată lumea", mai arată casa de insolvenţă în comunicat.

În consecinţă, GMC Craiova îi roagă pe mineri să reia munca şi să asigure producţia de cărbune necesară funcţionarii celor două termocentrale.

(S.A.)

---------

Actualizare 11:00 Protest spontan la termocentrala Mintia

Peste 300 de angajaţi ai termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au declanşat miercuri un nou protest spontan în curtea întreprinderii, nemulţumiţi că nu cunosc strategia viitoare a companiei, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan.

Acesta a explicat că oamenii cer explicaţii în privinţa unui proiect de organigramă a CEH prin care 350 de angajaţi de la termocentrala Mintia ar urma să fie disponibilizaţi, în condiţiile în care 800 de salariaţi ai complexului ar îndeplini condiţiile de pensionare.

"Am cerut să vină să discutăm (reprezentanţii administraţiei CEH şi ai Ministerului Energiei, n.r.) şi să vedem cine a făcut propunerile acestea de disponibilizări. Nu ne ia nimeni în seamă. Le oferim soluţii (administraţiei CEH, n.r.), dar nu le iau în seamă. Am cerut chiar să se micşoreze salariile la un plafon maxim de 3.500 de lei, dar nu vor", a afirmat liderul sindical.

Protestul energeticienilor se desfăşoară în curtea termocentralei Mintia, aici fiind prezenţi muncitori din schimbul de noapte, o parte dintre salariaţii care ar urma să intre în schimbul de după-amiază şi alţi angajaţi aflaţi în timpul liber, precizează sursa citată.

(I.D.)

---------

Negocierile purtate cu minerii de la Lonea şi Vulcan, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, s-au soldat cu un eşec parţial, în condiţiile în care doar o parte dintre ortaci au acceptat să iasă la suprafaţă, dar au precizat că nu renunţă la protest, transmite Agerpres.

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Sindicatului "Muntele", prefectul judeţului, Sorin Vasilescu, şi administratorul special al CEH, Dan Agrişan, a coborât în cursul serii şi al nopţii în minele Lonea şi Vulcan pentru a discuta cu protestatarii care s-au autoblocat la locul de muncă, precizează sursa citată.

După aproximativ două ore, aproximativ 60 de mineri de la Lonea au ieşit la suprafaţă, dar au precizat că nu vor renunţa la protest. În subteran au rămas cel puţin 40 de mineri, a declarat preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica. O situaţie similară a fost înregistrată şi la Mina Vulcan, unde minerii au decis să continue protestul, transmite Agerpres.

Lideri ai Sindicatului "Muntele" nu au exclus posibilitatea ca protestul minerilor să escaladeze în cursul zilei de miercuri, în condiţiile în care salariaţii solicită un răspuns clar în ceea ce priveşte sprijinirea CEH de către guvern pentru a nu ajunge în stare de faliment, dar şi asupra perspectivei economice a companiei, informează sursa citată.

Minerii de la Lonea şi Vulcan au decis să se blocheze în subteran, luni şi marţi, nemulţumiţi de situaţia economică a CEH, compania fiind în stare de insolvenţă din luna ianuarie 2016. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rubrica este bine de avut. Poate intitulată chiar "Fapt Divers", cum a fost mult timp în RL. Merge și Miscellanea, dacă vreți voi. Doar că știrea asta nu este un fapt divers. Asta este o știre de editorial. Minerii au stat capră ani la rând la toți borfașii puși să fure miliarde din CEH și CEO, dar acum recurg la proteste extreme fără preaviz și fără etapele intermediare, când în sfârșit Ministerul Energiei încearcă să facă singurul lucru care mai poate salva ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb