Ialomiţianu: "Victor Ponta atentează la banii copiilor pentru a acoperi dezastrul bugetar din 2014"

Elena Deacu
Politică / 9 ianuarie 2015

"După dezmăţul pe banii publici din campania prezidentială din 2014, Guvernul Ponta s-a gândit să impoziteze orice venit, inclusiv alocaţiile de stat pentru copii, pentru a acoperi dezastrul bugetar creat în urma campaniei prezidenţiale", susţine deputatul Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru PDL în guvernarea Boc.

"Conform articolului 213 alin. 1 litera a din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii toţi copiii până la 18 ani beneficiază de asigurare gratuită şi nu plătesc contribuţii sociale de sănătate dacă obţin venituri, cu excepţia veniturilor din salarii. Este clar că potrivit acestei legi, care este în vigoare şi care nu a suferit modificări, alocaţiile pentru copii şi dobânzile aferente acestor venituri nu se supun calculului contribuţiilor sociale de sănătate", spune Ialomiţianu, într-un comunicat emis vineri.

În context, el acuză Guvernul Ponta că a încercat să impoziteze şi alocaţiile.

"Victor Ponta, dacă ar avea un minim de respect faţă de români, ar trebui să ne spună de ce nu s-a calculat impozitul pe alocaţii pentru copii în perioada 2012-2014 şi acest lucru s-a întâmplat începând cu 1 ianuarie 2015", argumentează Ialomiţianu.

De asemenea, el îl acuză pe premierul Ponta că vrea să folosească situaţia privind alocaţiile pentru a face modificări ale Codului fiscal, prin ordinanta de urgenţă.

"Este clar faptul că această minciună din categoria Victor Ponta nu reprezintă decât un pretext pentru a emite o nouă ordonanţă de urgenţă prin care să modifice Codul Fiscal, dar şi o tentativă nereuşită de a ascunde dezastrul care s-a produs că urmare a reorganizării ANAF şi a politizării execesive a acestei instituţii", spune Gheorghe Ialomiţianu.

Fostul ministru de Finanţe subliniază că Guvernul Ponta nu trebuie să emită nicio ordonanţă de urgenţă. "Îl asigurăm pe Victor Ponta că nu trebuie să mai emită nicio ordonanţă de urgenţă pentru a acoperi ruşinea fiscalizării alocaţiilor de stat pentru copii, ci trebuie doar să ceară reprezentanţilor Ministerului de Finanţe să citească şi să respecte legile în vigoare".

Miercuri, TVR a relatat că în judeţul Argeş aproape 11.000 de copii din Argeş au primit de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală înştiinţări să achite contribuţiile la asigurările de sănătate.

Potrivit Fiscului, ar fi vorba de o eroare a softului care generează aceste înştiinţări şi că deocamdată nu au fost sesizate situaţii similare în alte judeţe.

Ulterior conducerea ANAF a transmis către unităţile de administrare fiscală o circulară prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificată de bănci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

"Precizăm că obiectul impunerii nu îl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi", au transmis HotNews. reprezentanţii ANAF.

Miercuri, în şedinţa de guvern, premierul Ponta a cerut "destelenirea inadvertenelor" din legislaţia fiscală, în condiţiile în care mii de copii din judeţele Argeş şi Albă au primit de la ANAF înştiinţări să achite contribuţiile la asigurările de sănătate.

"Sunt prioritare debirocratizarea şi destelenirea inadvertentelor, că să nu spun prostiilor din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-a trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie", a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb