Iancu Guda, AAFBR: "Programul Prima Casă ar trebui oprit gradual"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 10 ianuarie 2018

"Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%", potrivit oficialului AAFBR

Programul Prima Casă ar trebui oprit gradual, a declarat, ieri, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a spus: "Prima Casă, din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi. A distorsionat semnificativ piaţa, în condiţiile în care a fost contractat de o pătură a societăţii care nu are nevoie de un asemenea program, mai degrabă cu caracter social, cel puţin la începutul său, în condiţiile în care s-au contractat credite cu Prima Casă unde avansul, deşi minimul e de 5%, a fost plătit la un nivel de 50% - 60%".

Potrivit preşedintelui AAFBR, acest fapt a făcut ca preţul pentru imobiliare rezidenţiale, pentru apartamente noi, să fie uşor supraapreciat printr-o falsă alimentare a cererii. Practic, este un program ce are condiţii de acces facil, care a fost speculat de pătura cu venituri peste medie.

"În trendul de reducere a importanţei acestui program, cred că ar trebui orientat către pătura cu venituri scăzute, care chiar are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic", a completat Iancu Guda.

Totodată oficialul AAFBR a precizat că, în opinia sa, în momentul actual, imobiliarele sunt supraevaluate undeva la 20% - 25%.

Domnul Guda a explicat: "Dacă faci un calcul mediu, cu chiria care poate fi încasată pe metru pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului şi reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3%, pe o clasă de active cu risc sub medie cum ar fi al obligaţiunilor, atunci ajungi la un preţ pe metru pătrat de 1.000 - 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 euro".

Totodată, pentru rezidenţiale nişate, într-o zonă foarte bună, preţul ajunge la 2.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce fundamentele indică mai degrabă un maxim de 1.500 de euro pe metru pătrat, pentru acelaşi calcul de chirie, încasată pe zece ani şi reinvestită la un randament de 3%, a mai punctat Iancu Guda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb