Idioţii utili

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 septembrie 2019

Cornel Codiţă

Termenul, deloc măgulitor, se referă la spaţiul politic. La oameni care servesc o cauză, în speţă "cauza comunismului", fără să înţeleagă acest lucru. Oameni care, din ignoranţă, naivitate sau pură prostie, au devenit unelte ale unui sistem pe care nu l-au cunos-cut, nu l-au înţeles şi cu care nu au avut de-a face. Nu este de mirare că, multă vreme, expresia a fost atribuită lui Lenin. Probele irefutabile, căutate în scrierile lui, nu au apărut niciodată. Nici nu-i de mirare, trucul, atît de folositor, nu trebuia deconspirat. Cu toate acestea, revoluţia bolşevică a avut în slujba ei legiuni de idioţi utili de care s-a folosit fără scrupule pentru a cîştiga sprijin în ţări a căror cultură politică era diametral opusă faţă de "dictatura proletariatului", cum a fost cazul Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi, desigur, Statelor Unite. Iar Lenin, ca şi urmaşii lui politici au ştiut asta. Există şi o formă "cultă" atenuată, tamponată, a expresiei: "inocenţii folositori". Ludwig von Mises, între alţii, o foloseşte în celebra sa lucrare Haosul Planificat, pentru a descrie acelaşi comportament. Adevăratele rădăcini se află însă în lumea serviciilor de informaţii. Idioţii sau inocenţii utili au fost "inventaţi" mult înaintea comunismului. Persoane folosite, fără să fie conştiente de acest lucru, în misiuni şi operaţii ale serviciilor de informaţii, mergînd de la sarcini banale, curieri, momeli şi false momeli, pînă la cele complexe, surse primare de informaţii, agenţi de influenţă sau victime/jertfe menite să acopere adevăraţii agenţi, ori să inducă pe o pistă falsă pe cei ce sunt pe urmele lor. Idioţii utili sunt frecvent folosiţi atît în acţiuni de informaţii (intelligence), cît şi de contrainformaţii (counterintelligence). Cu siguranţă, Djerzinski ştia acest lucru, mult înaintea lui Lenin!

Una dintre caracteristicile cele mai semnificative ale dezvoltării moderne a structurilor statale de gestiune a puterii este hipertrofierea instituţională a serviciilor de informaţii, influenţa tot mai mare, pînă la control cvasi-total, în unele cazuri, asupra instituţiilor şi a oamenilor politici cheie în sistem, fie că este vorba despre sisteme democratice, cvasi-democratice sau totalitare. Fără nici un fel de îndoială, cultura politică a fost impregnată, încet dar sigur, de temele principale ale culturii instituţionale a serviciilor de informaţii. "Duşmanul din interior" sau "Inamicul din cetate" este numai una dintre temele tipice de intelligence, universalizate astăzi în cultura politică. Dacă vrea cineva un exemplu izbitor, nu are decît să se uite la spaţiul politic american. Încă din timpul campaniei electorale a lui Trump şi pînă în ziua de astăzi a Administraţiei Trump, tema dominantă a fost cît, cum şi cu ce consecinţe a penetrat Rusia procesul politic şi electoral prin care este desemnat Preşedintele Statelor Unite şi ce rol a jucat Trump cu echipa lui în acest proces. Dacă vrea cineva un exemplu "local", atunci nu are decît să contemple consecinţele pentru România ale includerii într-un document politic, Strategia naţională de securitate, a "ideii" potrivit căreia activităţile de presă într-un stat de drept şi democratic, cum prin Constituţie este definită România, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Din aceeaşi sursă, tema inamicului interior, s-a hrănit şi cealaltă aberaţie majoră a democraţiei noastre post-decembriste, transformarea fie şi în parte a activităţilor unor ins-tituţii de informaţii în activităţi de poliţie politică, sub atît de atrăgătorul camuflaj al luptei împotriva corupţiei şi combaterea criminalităţii organizate.

Dar, idioţii utili? Deşi nu a fost formulată chiar în aceşti termeni, întrebarea domină întregul text al Raportului Muller şi cea mai mare parte din viaţa politică americană a ultimilor trei ani: este Trump un "idiot util" al lui regimului Putin? Voci cît se poate de semnificative din lumea instituţiilor de informaţii, de la CIA la FBI, nu doar au reluat în public întrebarea, ci au îndrăznit să formuleze şi răspunsul: în cel mai bun caz, DA! Trump, însă, nu este cîtuşi de puţin un caz izolat. O bună parte dintre cei care au servit şi servesc cauza "Leave" în confruntarea politică care zdruncină din temelii Marea Britanie, au fost de fapt doar "Idioţi utili". Nu vi se pare că atît de aerianul Macron, omul care nu pare capabil în nici un fel să înţelea-gă de ce "bunele lui intenţii" generează un asemenea zid de opoziţie în Franţa este într-un fel sau altul "idiotul util" al cuiva? Nu toate marionetele politice sunt neapărat idioţi utili, unele sunt unelte angajate, adesea cu simbrie, servesc cauza conştient, cu cinism, fără să le pese de consecinţe, atîta vreme cît lor şi găştilor de care aparţin le este bine.

Ia-n priviţi acum în jur, la cohorta candidaţilor noştri prezidenţiali. Puneţi-vă la ochi ochelarii pe care scrie "idioţi utili". Nu-i aşa că vedeţi altfel realitatea? Pare totul mult mai clar !!! Mă rog, părerea mea!

Opinia Cititorului ( 53 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Ghiciti cine este idiotul util, folosit de Trump, ca sa isi vanda avioanele F35, refuzate de turci?

    1. Iohanis

      România are nevoie de F35!!!!

      Are nevoie de corvete, HIMARS, MLI, tancuri ABRAMS etc.

      Cat de b__ să fii, să-ți bagi joc de un om care ține aproape de americani?!!!cu rușii flămânzi la ușă? 

    Aceeasi intrebare pentru inocentul care a cumparat armament de la Macron.

    Cine este?

    1. Soldatii trimisi in misiune.

    Toti cei care sunt folositi de Rusia sau America, prin acceptarea destabilizarii prin crize politice, militare alimentate cu idei si arme de la cele doua invingatoare ale celui de-al doilea razboi mondial. Ambele creeaza conflicte pentru a putea alimenta cu arme ambele parti.

    Toti cei care sunt impotriva unitatii UE. 

    Cei care urmaresc idiotii utili, in loc sa identifice adevaratii agenti.

    Mercenarii din zona conflictelor. 

    1. Ai uitat presedintii!

    Pt a te încadra în mainstream-ul fidel teoriilor că Trump e pionul Rusiei. Și cu asta, plecând de la truisme ai ajuns codiță la o manipulare la fel de mincinoasă ca și celelalte cohorte de sorosisti, progresisti sau cum va alintați între voi

    1. rusia si SUA sunt intelese intre ele sa duca de nas idiotii utili!

    "Puneţi-vă la ochi ochelarii pe care scrie "idioţi utili". Nu-i aşa că vedeţi altfel realitatea? Pare totul mult mai clar !!! "....genială întreabare. Râd cu poftă, cum de ți-a trecut prin cap o astfel de idee, de altfel, remarcabilă.

    Cum ar spune un mare cărturar: "Credinţa de nezdruncinat a oamenilor in imaginea superficială a lumii reprezintă originea slăbiciunii lor, explicaţia... 

    1. Fii decisa...il tutuiesti ori nu!?

      Vad președinți care acceptă structura narativa a neoliberalismuluu, cea care a declanșat criza din 2008. Imaginația a colapsat...Nu mai poate crea o nouă structură narativă care să fie în sincrone cu prezentul? Cooperarea, altruismul si nu competiția si egoismul să fie pilonii acestei ideologii noi. Noi suntem altruisti dar suntem condusi de psihopat utili.Politica trebuie să fie revigurata..prin democratie...

      Stii ce 'spune' comentariul tau? Cu mare aroganta: "Sa arunce primul cu piatra, cel ce nu are nici un pacat".

      Idiotii utili robotei trebuie inlocuiti cu idioti utili creativi! Lumea va fi condusa de creativi, de umani.. nu de robotei. Antreprenori creativi!

      ...Dezordinea nu există decât în mințile celor care ne considera idioți utili...

      Ti-ai cerut voie domnului Sarsaila, autorul?

      Vezi ca te cenzurează! 

    Inducand ideea ca in documentul citat s-a precizat ca activitatile de presa într-un stat democratic - Romania, ar constitui o amenințare la adresa securității naționale, cinicul Codita ne baga pe toti in urna idiotilor utili. Fara ghilimele. Atata doar ca foloseste ideea, nu ceva concret.

    Între " reprezinta o amenințare 

    ...." si ar putea reprezenta....i-a scapat autorului, astfel că l-am putea include printre noi cei amenințați.

    Noroc... 

    1. Ti se pare ca n-ai jucat, in viata asta, rolul idiotului util?

      Intrebarea ar fi nimerit să i-o pui domnului Codițe.Sunt curios daca ți- ar raspunde cu da sau s-ar putea........

      ...

      Nu se intelege nimic din ceea ce vrei sa spui. Nu esti in stare sa-ti clarifici gandurile, dar ai pretentia sa comentezi.

      Vrei sa'ti colorez? spune-mi, desi cred ca nu te ajuta.

      ...

      Vrei sa stii de ce ti-a fost eliminat mesajul 8.3. si probabil ca ai vrea sa stii si de ce ti-am eliminat si mesajul 8.6., desi, in 8.6., tu singur mentionezi cauza.

      Vad ca ai citit Regulamentul, dar ti-ai facut impresia ca ai avea dreptul sa-ti alegi ce clauze sa respecti si ce clauze sa nu respecti, dupa cum vrea muschii tai.

      La cit esti de grozav, ar trebui sa te las cu ochii-n soare, sa nu te lamuresc si sa-ti zic sa citesti Regulamentul, o zi, o luna, pina il intelegi, ca Klaus... 

      Asta ai mai spus-o de vreo 50X. O spui X ori de cate X nu esti in stare sa spui, adica, mereu. Doamne, cat de limitati sunt unii!

      Domnule Make, cu tot respectul: va desfintati singuri (Bursa si ziaristii).

      Cum adică, domnule Samson: "noi vrem egalitate, dar nu pentru căței"? 

      Parca am mai auzit la unii incercarea de legiferare a delictului de opinie.

      Suportati-ne, asa cum si noi va suportăm. 

      Rog Redactia Bursa sa ne redea pasajul din Strategia națională de securitate din care autorul Codița a scos-o pe asta ca activitățile de presa reprezinta un pericol la adresa securității naționale.

      Consider că, autorul ar fi trebuit să foloseasca "ar putea sa reprezinte un pericol..." dar când te crezi Mafalda si cand regulamentul impune, iată că opiniile "catelusilor" deranjează duelul, care marele... 

      Aveti mare dreptate cu privire la genialitatea dl Codita.

      Doamna Grivei, cu tot respectul, Regulamentul mesajelor incepe cu cuvintele:

      "Acord 

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale." 

      Chiar si un ciine este obligat sa se conformeze regulilor casei. 

      Altfel o ia peste bot.

      Cu tot respectul. 

      Vrei mata chestia asta, platesti si-ti dau ce nu esti in stare sa gasesti.

      "...deranjează duelul, care marele amenințător.", este modelul de coerenta care te caracterizeaza.

      Nu vrei sa-mi colorezi ca sa inteleg? 

      Asta-i altul!

      Pentru tine, "statura intelectuala" inseamna "genialitate".

      Esti obosit sau ai fumat ceva? 

      Mie frica, se pare ca imun la sensibilități.

      Asa te porti cu o doamnă Grivei?.

      ...se pare ca esti imùn...

      Cred ca trebuie sa va completați regulamentul cu paragraful:

      - musai sa fiti de acord cu ideile lui Codița si

      "sofismele" lu' Make.  

      Am aruncat inca o privire asupra postarilor mele si nu am gasit nimic incriminabil in sensul celor invectivate. In orice dialog serios fiecare spune ce vrea iar celalalt intelege ce poate. Platon nu altceva.

      Vad ca raspunsul tau catre mine a generat oarece rumoare si te-ai simtit dator sa-i pui la punct pe postaci. Imi pare rau ca nu am fost prezent. As fi pus si eu o piatra la dialogul temeinic. Mi-a placut cu osebire aliasul “Make, Ianke si Kadar” dar si continutul postarii sale.

      Ar fi... 

      ”. Il citez pe Make, Ianke…

      Citez din flegma pe care o numesti "opinie" si pe care am eliminat-o:

      "opinia mea este atat de inteligibila incat ati eliminat-o". 

      Citez din nou din Regulament: 

      "- nu este acceptată hărţuirea ziariştilor Redacţiei BURSA; 

      - este interzisă defăimarea Ziarului BURSA;". 

      Vad ca nu esti in stare sa observi ca primul citat incalca interdictiile din cel de al doilea citat. 

      Faptul ca ai citit Bulgakov, nu iti da dreptul la manifestari de prost crescut.

      Esti in casa mea, nu te apuci sa ma... 

      Make, Ianke... despre care spui ca-ti place, este incoerenta in tot ceea ce posteaza.

      La 8.16 este tot ea, iar la 8.18., a dat erata la 8.16., numai ea stie de ce. 

      Bucuria ta este ca s-ar zice ca ma ataca.  

      O face mereu fara cap si fara coada.

      Iar bucuria ta e la fel. 

      Mi-ar fi rusine sa atrag audienta prin scandalul prostesc pe baza de versuri proaste din cintece de muzica usoara proaste pe care l-ai initiat.

      BURSA este un ziar unde disputa are loc in jurul ideilor. 

      Daca nu esti in stare, atunci te prefer eliminat.

      Cred ca, daca idiotii utili au cautare, totusi,... ei bine, este de inteles de ce toata lumea ii respinge pe idiotii inutili. 

      ce suparat esti Make ! Imi pare rau a-ti provoc nervi si palpitatii. Multa pasiune pentru nimic chiar daca pentru tine nimicul acela pare ca sunt eu.

      Pentru a te scuti de, doamne fereste, un atac de inima iti garantez ca nu mai postez nimic, aici, in casa ta.

      Repet : totusi imi placi Make ! Sunt convins ca esti un cozeur fabulos. 

      Cozeur?!

      Cred ca esti un cititor de BURSA de data recenta - cei care si-au pierdut bisnita, sinecurile ori chiar au facut parnaie drept consecinta a "cozeriilor" mele, n-au fost chiar incintati de fabulosul "conversatiei" mele. 

      Suparat?!  

      Daca ai fi cititor de BURSA fidel, atunci ai recunoaste ca interventiile mele de aici exprima seninatate si incintare.

      Dumnezeule?! 

      Nu...dl Codita inseamna genialitate.

    ... scandalul russiagate este de mult dovedit a fi un fake ... scandal nascocit in cadrul partidului democrat american pentru a acoperi masluirile interne care au condus la eliminarea candidatului sanders (dnc hack) ... autorul, elegant, incepe editorialul, vorbindu-ne despre amenintarile (neo)comunismului si ne lasa in voia presupunerii - cine or fi ei oare?! ... pentru ca tendintele neocomuniste vin tocmai dinspre democratii americani ... prin curente ideologice precum...

    1. Util sau după spusa lui?

      ... un mesaj impartial (neparitnitor) serveste ambelor parti ... utilitatea, vorbind despre idei, este relativa ... din acest motiv am evitat primul termen din titlu ;) ...

    Asta e mai trist! Sa iti vinzi sufletul lui Mefistofel !

    1. Sunt si geniali inutili! sper ca ai aprofundat bine articolul.

      ...si comentatori inutii.

      Geniile mor in mizerie, nesustinute, nepretuit decat postmortem de cele mai multe ori... de multe ori blamate de prosti! Ar fi folositor să folosim geniile in directia cea buna fara sa fie obligate sa se lase exploatate in activitati fara valoare adaugata de cei ce dețin putere financiara... să le si plătim la valoarea lor adevarata ar fi un gest nobil.suntem condusi de semianalfabeti, de oportunisti care aruncă în neant aceste nestemate e...

      Nicio problemă, daca sunt utile comentariile.Si nicio problemă daca pentru unii sunt inutile, neputând fi intelese.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb