IFC: Exporturile mici şi absorbţia redusă a fondurilor europene, principalele pericole ale economiei

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 august 2010

Cele mai mari riscuri cu care se poate confrunta economia românească în prezent sunt, în opinia şefei misiunii IFC în România, Ana - Maria Mihăescu, ponderea restrânsă a exporturilor în PIB comparativ cu ţările din regiune, precum şi nivelul redus de absorbţie a fondurilor europene.

Ţara noastră se situează pe ultimul loc între statele din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene de postaderare în perioada 2007-2009, cu o rată de 2%, ceea ce ne plasează în urma Bulgariei, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit KPMG. Pentru perioada 2007-2013, România are la dispoziţie un buget de 33,5 miliarde de euro.

Recent, şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţionale (FMI) au atras atenţia asupra problemelor pe care ţara noastră le are în absorbţia fondurilor europene şi au avertizat că, dacă nu vor avea loc schimbări, am putea rămâne fără banii co-munitari.

Din acest motiv, contextul economic face dificilă relansarea creditării, deoarece băncile comerciale percep riscul mai ridicat al clienţilor, atât în ceea ce priveşte companiile, cât şi persoanele fizice, a explicat şeful IFC, într-un interviu acordat ziarului BURSA. De cealaltă parte, bancherii aşteaptă însă, să vadă mai întâi semne mai clare de revenire a economiei, înainte să se lanseze în declaraţii cu privire la impulsionarea creditării.

"Semnalele pe care le percepem de la bănci ne arată că sunt dificil de identificat clienţi eligibili pentru creditare. De aceea, IFC este gata să ofere băncilor facilităţi de garantare pentru împărţirea riscului în sectoare cu impact de dezvoltare semnificativ, precum agricultura, eficienţa energetică sau infrastructura", a comentat Ana - Maria Mihăescu.

IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale - are expunere de circa 600 de milioane de dolari în ţara noastră, din care aproximativ 60% pe sistemul bancar.

"Sperăm ca lărgirea portofoliului în România să se realizeze prin proiecte în care IFC îşi poate dovedi adiţionalitatea. Mă refer la proiectele deja anunţate în domeniul energiei regenerabile şi sectorul medical, dar nu numai", ne-a spus doamna Mihăescu.

Divizia de investiţii a Băncii Mondiale s-a arătat dispusă să ajute băncile să proceseze creditele neperformante, mai ales după ce creşterea portofoliului de credite neperformante a generat majorarea cheltuielilor cu provizioanele de risc. Pentru ajustarea portofoliilor, unele bănci şi-au creat propriile lor divizii de procesare a activelor neperformante sau au început să vândă aceste credite unor firme specializate în recuperarea creanţelor.

Ana Maria Mihăescu ne-a mai spus că, în general, sistemul de provizionare reglementat de Banca Natională este mai conservator decât cel IFRS, ceea ce reprezintă un nivel de protecţie superior al băncilor comerciale în faţa deteriorării calităţii activelor.

"Sperăm să asistăm la aplatizarea creşterii creditelor neperformante, însă reducerea semnificativă a aces-tora se va produce după înregistrarea unei creşteri economice", consideră şeful IFC România.

Până în prezent, nicio bancă nu a anunţat că a apelat la programul IFC de preluare a activelor toxice, doamna Mihăescu comentând doar că este în discuţii cu mai multe bănci locale, în acest moment, însă ele sunt confidenţiale.

IFC a semnat, în perioada 30 iunie 2009 - 30 iunie 2010, proiecte de peste 150 de milioane de dolari, iar în anul calendaristic 2010 estimările arată că investiţiile totale vor depăşi 250 de milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu cata nesimtire ne apostrofeaza bancherii ca Romania nu atrage fonduri europene, cand de fapt atragerea acelor fonduri implica in primul rand investitii ale intreprinzatorilor romani, cu bani pe care nu ii au, si pe care trebuie sa ii imprumute de la banci.

    Daca UE ar acorda toti banii pentru proiectele acceptate pentru finantare de la inceput si nu doar dupa ce alti bani au fost deja investiti, s-ar atrage mult mai multe fonduri europene. 

    Jos bancile! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb