IIF: CELE MAI DRASTICE SANCŢIUNI ECONOMICE IMPUSE VREODATĂ AU EŞUAT Comerţul Rusiei a fost redirecţionat cu succes prin China şi alte ţări

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2023

Comerţul Rusiei a fost redirecţionat cu succes prin China şi alte ţări
Călin Rechea

Sancţiunile economice impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, coordonate şi fără precedent, după cum le caracterizează analiştii de la Institute of International Finance (IIF), nu au avut deloc rezultatele dorite.

Acestea nu au condus nici la colapsul economic, care ar fi trebuit să oprească alimentarea maşinii de război, şi nici la amplificarea puternică a tensiunilor sociale.

"Autorităţile din Rusia au contracarat sancţiunile prin măsuri macroeconomice rapide care au prevenit colapsul sectorului financiar şi s-au concentrat asupra reconstruirii lanţurilor de aprovizionare întrerupte de sancţiuni", se subliniază în analiza de la IIF.

Un volum mare de date din surse noi şi "o metodă inovatoare de analiză" a permis economiştilor de la IIF să afirme că efectul sancţiunilor a fost relativ redus în ceea ce priveşte schimburile comerciale ale Rusiei, în condiţiile în care acestea "au fost redirecţionate cu succes prin China şi prin alte ţări" (vezi graficul 1).

Comerţul Rusiei a fost redirecţionat cu succes prin China şi alte ţări

Astfel, excedentul de cont curent a atins un nivel record de 227 miliarde de dolari, de aproape două ori mai mare decât recordul precedent, în condiţiile în care exporturile au crescut puternic, atât în volum cât şi în preţuri, iar importurile au scăzut cu 16% faţă de anul precedent.

Pe fondul unei expansiuni semnificative a schimburilor comerciale bilaterale, China a devenit cel mai important partener comercial al Rusiei (vezi graficul 2).

Comerţul Rusiei a fost redirecţionat cu succes prin China şi alte ţări

În perioada martie - septembrie 2022, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut cu 27 de miliarde de dolari faţă de perioada similară din 2021, în special pe fondul creşterii exporturilor Rusiei.

Deşi ţările occidentale au impus un control strict asupra exporturilor de tehnologie înaltă, în special semiconductori şi procesoare, Rusia şi-a majorat semnificativ importurile de semiconductori. Valoarea acestora a urcat până la 2,45 miliarde de dolari în perioada ianuarie - septembrie 2022, de la 1,8 miliarde în perioada similară din anul precedent, pe fondul unei creşteri accelerate a importurilor lunare, de la circa 100 de milioane de dolari în prima lună din 2021, până la circa 350 de milioane în septembrie 2022 (vezi graficul 3).

Comerţul Rusiei a fost redirecţionat cu succes prin China şi alte ţări

Şi structura furnizorilor a cunoscut o schimbare radicală. Cei mai mari furnizori de procesoare şi semiconductori pentru Rusia sunt acum China şi Hong Kong, care au înlocuit furnizorii din Germania, Olanda şi Coreea de Sud (vezi graficul 4).

Comerţul Rusiei a fost redirecţionat cu succes prin China şi alte ţări

Bloomberg a scris zilele trecute că autorităţile de la Washington au cerut Turciei şi Emiratelor Arabe Unite să întrerupă legăturile comerciale cu Rusia.

Aceste cereri vor fi probabil ignorate de autorităţile de la Ankara şi Abu Dhabi, care se orientează tot mai mult către noile alianţe economice din Asia, în care Rusia ocupă un loc important.

Mai mult, Emiratele Arabe Unite îşi consolidează poziţia de centru de tranzacţionare pentru petrolul din Rusia. Reuters scrie că rafinăriile din India au început să plătească în dirhami petrolul rusesc cumpărat în Dubai.

Decizia trecerii de la dolari la dirhami a fost determinată de îngrijorarea traderilor şi a companiilor care deţin rafinăriile din India că nu vor mai putea să deconteze tranzacţiile în dolari, mai ales dacă preţul petrolului din Rusia creşte peste plafonul impus de G7 şi Australia în decembrie 2022.

Reuters mai subliniază că "metodele alternative de plată pot ajuta eforturile Rusiei de a-şi de-dolariza economia ca răspuns la sancţiunile occidentale".

Dincolo de efectul contrar celui aşteptat în cazul Rusiei, care se manifestă prin întărirea adversarului, efectul sancţiunilor, indiferent de "ţintă", pare să fie tot mai slab.

Eficienţa lor ca "armă economică" este pusă sub semnul întrebării chiar în cele mai influente cercuri ale politicii din SUA, după cum o arată şi publicarea articolului "The End of the Age of Sanctions?" în revista Foreign Affairs, editată de Council on Foreign Relations.

Autoarea, Agathe Demarais, care este director de prognoze globale în cadrul Economist Intelligence Unit, a publicat recent cartea "Backfire: How Sanctions Reshape the World Against U.S. Interests", unde abordează pe larg problema eficienţei tot mai scăzute a sancţiunilor economice şi financiare.

În articolul din Foreign Affairs, directorul de la EIU susţine că "epoca de aur a sancţiunilor impuse de SUA poate fi aproape de sfârşit", deoarece "puterea de a impune sancţiuni vine de la supremaţia dolarului şi de la influenţa SUA asupra canalelor financiare globale".

Această supremaţie este subminată de "fragmentarea tot mai mare a peisajului financiar" şi "ameninţă atât diplomaţia SUA cât şi securitatea naţională".

Agathe Demarais mai subliniază că "pe lângă subminarea sancţiunilor, creşterea importanţei canalelor financiare imune la sancţiuni pun Statele Unite în situaţia de a intra într-un unghi mort din punct de vedere al detectării activităţilor globale ilicite".

"Odată cu transformarea Chinei într-o superputere economică, ţările sancţionate au un partener alternativ spre care să se îndrepte", se arată în concluzia cărţii sale, iar "disponibilitatea autorităţilor de la Beijing de a-i ajuta pe ceilalţi a condus la crearea unui cerc vicios care diminuează şi mai mult influenţa Americii şi subminează impactul sancţiunilor".

Diminuarea efectului sancţiunilor reprezintă pierderea unei arme foarte puternice pentru factori decizionali de la Washington, care acum se confruntă cu o "schimbare seismică", după cum mai subliniază Agathe Demarais.

Nici sancţiunile multilaterale, prezentate în cartea "Backfire" drept soluţie pentru înlocuirea sancţiunilor unilaterale tot mai lipsite de eficienţă, nu par să aibă un viitor mai bun.

Unul dintre motivele principale este reprezentat de ceea ce Demarais numeşte "lipsa de interes a autorităţilor de la Washington cu privire la efectele secundare ale politicilor unilaterale, care au dus la unirea atât a prietenilor cât şi a inamicilor împotriva sancţiunilor".

Uniunea Europeană ştie foarte bine ce înseamnă aceste efecte secundare. Recent, preşedintele Ucrainei a declarat că ritmul sancţiunilor a încetinit în Europa, iar Rusia se adaptează tot mai repede noilor restricţii.

"Dacă nu ar fi fost sancţiunile din 2014 şi cele care au venit după ele, am fi murit de mult, sufocaţi de confortul oferit de banii obţinuţi din petrol", a răspuns Maria Zaharova, directorul Departamentului de Presă al Ministerului de Externe al Rusiei, care a mai subliniat pe contul său de Telegram că "elitele care ne-au fost impuse de Vest în anii "90 nu ne-ar fi permis să ne dezvoltăm".

Astfel de declaraţii par să arate că Moscova aşteaptă cu nerăbdare al zecelea pachet de sancţiuni, care va fi prezentat de "autorităţile" de la Bruxelles la împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Raportul FMI din 31 ianuarie 2023 prognozeaza crestere economica pentru Rusia de 0.3% si 2.1%in 2024

     

    Toate reactiile de mai jos sunt ale presei internationale care citeaza raportul economic al FMI de pe 31 ianuarie 2023. 

     

    Sky: IMF explains forecast for UK economy and why it will lag behind Russia in 2023 

    The IMF says that this year the UK economy will fare worse than any other country in the developed world. 

     

    The Independent: "Britain’s economy will have the worst performance of all G7 economies even sinking below Russia." 

    The IMF forecast leaves the UK economy languishing behind sanctions-hit Russia 

     

    NY Times: "Russia’s economic growth suggests Western sanctions are having a limited impact." 

     

    Euronews: "The IMF says Russia is finding new clients outside the West by redirecting trade "fr om sanctioning to non-sanctioning countries." Strong government spending to sustain the army and the invasion of Ukraine has also helped maintain economic activity amid the upheaval."

    1. Rusul la rus trage!

      Mai nou, pe front, rusul in rus trage.

      Comertul rusesc a fost redirectionat prin India si China, dar as spune ca asta se realizeaza fara mult succes din moment ce pretul si volumele au scazut. Este o situatie creata de dementa lui Putin din care pierd atat Rusia cat si Europa. Partea buna pentru Europa (si proasta pentru Rusia) este ca intr-un interval de timp rezonabil energia fosila va putea fi inlocuita in mare parte de energii alternative si cu preponderenta din resurse regenerabile, iar odata cu trecerea si a altor zone geografice catre astfel de energii, Rusia va ramane fara piata si fara perspective (spre deosebire de tarile arabe care investesc in turism si in fonduri de investitii, in timp ce Rusia investeste masiv in oligarhi). Nu se intrevede nimic bun pentru rusi, decat, poate, o schimbare de regim. 

      Vorbeste atunci cu FMI, NY Times si cu alte somitati economice internationale... spune-le ca esti tu mai destept ca ei.

      O sa fii surprins sa afli ca tu nu vei mai fi in viata atunci cand peste 30-40 de ani energia va fi din alte surse nefosile si fuziune.

      Pana atunci vei fi tot surprins sa afli ca si actuala industrie energetica regenerabila are nevoie de minerale din Rusia.... karma... ce sa-i faci... analfabetism economic.

      Dementa natoistilor insa a impins planeta intr-o noua reasezarea: NATO vs restul lumii (de 80%). Si NATO va pierde.... a pierdut deja 

    ...

    cu alte cuvinte,pe intelesul tuturor,americanii si mai ales Uniunea Europeana,isi taie singuri craca de sub picioare,de dragul actorasului cel viteaz.

    1. nu de dragul "actorasului viteaz" ci de dragul ideii ca nu poti lua cu japca si tancul teritoriul unei tari careia i-ai recunoscut granitele. Si apoi de fapt rusii vand la superdiscount in India si China. Rusia isi sapa singura groapa, e ca alcoolicul ala care isi vinde la amanet cu trei lei ultimele bunuri de valoare. In ianuarie au avut deficit de aproape 30 miliarde euro si au vandut aur. Tone de aur din rezerva. Milioane de oameni bine educati au fugit din Rusia, cum va merge economia in tara aia ? doar cu politruci si fii si amantele alora din armata?

      Folosești TIRIFLEASHCA, securistule!

      Ești general și doctor analfabet funcțional?  

      Va faceti toti ca uitati radacinile acestei situatii din Ucraina, o tara artificiala, facuta din petece. Rusia a anexat Crimeea doar dupa ce a inteles ca liderii de la Kiev, de dupa Maidan, erau hotarati sa preia Sevastopolul. Intelegerea dintre Rusia si Ucraina, in 1991, cuprindea nu numai recunoasterea Ucrainei in granitele fostei URSS ci si ramanerea Sevastopolului sub administrare rusa. Asa ca n-o mai dati cu Ucraina nevinovata, victima capcaunului de Putin. Toate problemele actuale ale Ucrainei sunt "self-inflicted", asa ca ascunderea sau cosmetizarea adevarului are doar rolul de aburi care sa creeze ceata in care vor sa ne tina papusarii!

      Ca sa nu te mai obosesti aruncand cu invective la adresa mea, tin sa precizez ca eu consider, din punctual meu de vedere, ca pentru Romania ar fi cel mai bine sa nu castige nici Rusia si nici Ucraina razboiul asta. Cel mai grav ar fi daca ar castiga Ucraina, capra raioasa urmand a-si flutura coada pe la nasul tuturor vecinilor! Chiar si acum, in rahat pana in gat si avand nevoie de restul tarilor, circarul de la Kiev se comporta ca si cum el da ordine tuturor. Cum se va comporta in cazul unei victorii, ramas si cu un arsenal imens?  

      Iti bati capul degeaba cu astfel de indivizi.

      Americanii si mai ales Uniunea Europeana sancționează comportamentul de tâlhar al rușilor, care vor să ia cu japca teritorii ale altor țări, așa cumm au făcut în toată istoria lor.

      În ce privește articolul dlui Rechea, e binevenit, pentru că ne dezvăluie din nou ce hram poartă; este nedisimulată bucuria domniei sale că sancțiunile Occidentului decadent împotriva bravilor bețivani rusnaci-tâlhari ordinari au fost ineficiente. Ecce homo! 

      Iti bati capul degeaba cu astfel de indivizi.

      Asa este, isi bate degeaba capul gol si spalat de propaganda rusa cu oamenii liberi care, spre deosebire de trolli rusi, sunt obisnuiti sa gandeasca independent si nu la ordin.

      ori esti rus ori prost , auci am facut un pleonasm

    Eh, nu e ca si cum SUA a tinut-o doar cu sanctiuni pana acuma. Astea sunt doar o masura. Sa nu uitam ca au cea mai mare armata de pe glob.

    Cat despre dolar, poate ca nu mai pot nici ei sa tina in carca tot globul. 

    Sanctiuni economice cu efecte devastatoare ptr.economia EUROPEI,

    mai ales pe termen mediu si lung,

    o fi avand efecte negative ptr. rusi,dar nu atat de mari sa opreasca razboiul  

    Toti rusii dau din coada la unarticole din iulie 2022.

    Bondurile rusiei spun alta poveste in fata!

    si ale germaniei,, uk si altele... 

    s c cret 

    Vorbin de democratie nu cre ca cetatenii romani sunt mai liberi decat cei rusi.In plus independenta tarii noaste ....ceva de pe timpul imp.Otoman

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb