IIF: Datoria globală a atins nivelul record de 307,400 miliarde de dolari

F.D.
Internaţional / 16 noiembrie 2023

IIF: Datoria globală a atins nivelul record de 307,400 miliarde de dolari

Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul trei din 2023 până nivelul record de 307.400 miliarde de dolari, iar raportul datorie/PIB în statele emergente a atins un maxim istoric, se arată într-un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, relatează Reuters.

Datoria mondială va atinge 310.000 miliarde de dolari până la finalul anului, o creştere de peste 25% în ultimii cinci ani, arată datele publicate joi de IIF, care avertizează că reorientarea către populism ar putea majora datoria anul viitor.

"Uitându-ne la evoluţiile din 2024, o serie de alegeri şi fricţiuni geopolitice sporesc temerile privind creşterea împrumuturilor guvernamentale şi disciplina fiscală, inclusiv în India, Africa de Sud, Pakistan şi SUA. Dacă viitoarele alegeri duc la politici populiste, menite să ţină sub control tensiunile sociale, rezultatul ar putea fi şi mai multe împrumuturilor guvernamentale, şi mai puţine restricţii bugetare", apreciază Institutul Internaţional pentru Finanţe.

În trimestrul trei, aproximativ două treimi din creşterea datoriei a venit de la ţările dezvoltate, inclusiv SUA, Japonia, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce pieţele emergente, China, India, Brazilia şi Mexic, au raportat, de asemenea, creşteri semnificative.

Deşi raportul datorie/PIB este stabil pe plan global, el a depăşit 255% pe pieţele emergente, cu 32 puncte procentuale peste nivelul de acum cinci ani, condus de Rusia, China, Arabia Saudită şi Malaysia.

Datoria guvernamentală a avut cea mai mare creştere în trimestrul trei din 2023, iar deficitele bugetare rămân mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în multe state. De asemenea, povara datoriei pentru gospodării şi companii încă este în creştere în marile economii, inclusiv în China şi SUA.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Datoria guvernamentala si posibila ei reprezentare ca si valoare este reglementa in Europa .Practic datoriile nu vor fi niciodata platite in intergralitatea lor ele au insa rolul economic ce tine de plata dobinzilor ca si rolul politic ce ii aduce pe cei „nestimparati” la ordine .Datoriile(banii imprumutati ) si modul lor de folosire inseamna dezvoltare rapida .Nici o natiune nu are banii„ gramada” ca sa investeasca si niciuna nu are expertiza data de experienta in piata de a sti ce sa faca cu aceste imense sume de bani .PNRR, ce este un imprumut parte granturi si parte imprumuturi bancare cu dobinzi mici si termene laxe de returnare ,face un bine urias nu numai Romaniei .Totodata, Uniunea Europeana , urmare a acestor imprumuturi garantate (nimeni nu putea sa acceseze astfel de sume ), se federalizeaza si se inarmeaza pe masura ce vechile tehnologii sunt distruse in Ucraina .Niciodata UE nu putea face acest lucru daca razboiul nu era declansat de catre Putin .

    Jaf la drumul mare: bani din PNRR pentru regimul Zelensky,

    Sub pretextul stupid că România a avut creștere economică în 2022, 

    adică au venit mai mulți bani la buget din pricina inflației, în timp ce nivelul 

    de trai al populației a scăzut abrupt – Comisia Europeană a decis să ne 

    penalizeze cu 2,1 miliarde euro din suma totală promisă prin PNRR.

    1. Deci e bine ca ne dau 70 miliarde da e rau ca taie 3 miliarde din ele. Probabil ca te-ai nascut cu dreptul de a primi bani...

      Nici macar nu intelege aidoma multora dintre cetatenii Romaniei ce casca gura la Media plina de fake ce sunt alea granturi sau ce sunt imprumuturile obtinute de catre UE(altfel costurile erau cu mult mai mari ) cu dobinda mica si termene laxe de returnare .Practic ne dezvoltam pe banii altora .Cind vezi atita nestiinta transformata in mod fals sau rau intentionat in adevar personal te ingrozesti .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb