Crearea unui sistem de apărare împotriva inundaţiilor eficient şi stabil vizează alăturarea infrastructurii Administraţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) cu cea a Administraţiei Naţionale Apele Române să fie sub o singură comandă, respectiv a Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, a declarat ieri ministrul mediului, Sulfina Barbu.
"Există, în prezent, un grup de lucru la nivelul Guvernului care studiază modul de aplicare al acestei soluţii. Prin trecerea ANIF din coordonarea Ministerului Agriculturii în aceeaşi structură cu AN Apele Române fondurile direcţionate pentru programele de apărare împotriva inundaţiilor ar putea fi folosite mai eficient, iar lucrările coerent dezvoltate la nivel naţional", a spus Sulfina Barbu, citat de Rompres.
În prezent ANIF administrează peste 1.100 de diguri la Dunăre, precum şi un sistem vast naţional de hidroamelioraj. Contopirea celor două instituţii se înscrie, de altfel, şi în planul de restructurare instituţională a guvernului în ceea ce priveşte reducerea numărului de agenţii din subordinea executivului. "Aştept analiza aceasta făcută de specialişti pentru a o prezenta tuturor colegilor de Cabinet, dar în primul rând domnului ministru Gheorghe Flutur. Eu cred că este o soluţie a managementului în acest domeniu", a precizat Sulfina Barbu.
Pentru 2006, au fost deja alocate circa 6.200 miliarde lei vechi, iar în septembrie se va semna cu Banca de Investiţii a Consiliului Europei contractarea unui credit de 300 milioane euro tot pentru executarea de lucrări împotriva inundaţiilor. "Chiar dacă aceste sume nu sunt suficiente pentru lucrările la nivelul tuturor bazinelor hidrografice, MMGA are un plan de prioritizare pentru lucrări în acele zone cu grad ridicat de risc la inundaţii, precum şi pentru refacerea celor afectate în 2005 şi 2006", a spus ministrul mediului.