IMM-urile solicită un buget de stat axat pe investiţii publice

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2019

Florin Jianu: "Digitalizarea, în opinia noastră, ar trebui trecută la proiecte de siguranţă naţională"

Paradigma strict contabilă a construcţiei bugetului de stat ar trebui schimbată, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR).

Domnia sa a spus: "Trebuie să schimbăm această paradigmă a construcţiei bugetului de stat, paradigmă strict contabilă - în care avem venituri, cheltuieli şi vedem cum ne gospodărim cu ele - într-un buget pe proiecte. Haideţi să vedem că generăm o autostradă, că anul viitor susţinem din bugetul de stat 30% dintr-o autostradă sau poate reuşim să terminăm o autostradă. Să vedem în bugetul de stat sume cuprinse pentru digitalizarea ministerelor şi agenţiilor. La ANAF este o dramă, în acest domeniu. Au fost proiecte cu Banca Mondială, iar banii s-au pierdut. Să avem o bugetare pe proiecte. Această digitalizare este extrem de importantă. Noi nu vedem consecinţele unui astfel de proces. Practic aici nu cheltuim banii, ci îi investim. Aceşti bani investiţi înseamnă proceduri mai simple pentru cetăţeni, pentru angajatori, pentru angajaţi, care devin mai eficienţi".

Jianu a afirmat că I-a transmis lui Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice că, pentru realizarea rapidă a digitalizării în domeniul respectiv, este necesar să se apeleze la inves-titorii români, care au creat programe ce sunt folosite de peste 150 de agenţii guvernamentale din lume.

Florin Jianu a susţinut: "Digitalizarea, în opinia noastră, ar trebui trecută la proiecte de siguranţă naţională. Se duce în sfera siguranţei naţionale. România poate să piardă o bătălie globală, dacă nu începe foarte rapid să se alinieze. Nu o să mai vorbim în curând de lumea a doua, ci de a treia, a patra, deoarece acest proces al digitalizării e preluat şi dus foarte rapid de către alte ţări şi este extrem de avansat. Dacă noi nu îl stabilim ca proiect naţional, de siguranţă naţională, dus în CSAT şi discutat, vom avea probleme".

Referitor la construcţia bugetului de stat pentru anul viitor, CNIPMMR susţine creşterea investiţiilor şi dezvoltării economice. De aceea, antreprenorii solicită noului guvern respectarea art. 26 din legea 346/2004, care prevede că 0,4% din PIB trebuie alocat pentru finanţarea programelor de dezvoltare şi a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR a spus: "Noi susţinem actualul proiect al bugetului de stat care este calitativ superior faţă de cel pentru anul în curs, dar nu este ideal. Există posibilitatea să se mai introducă elemente pentru încurajarea investiţiilor şi investitorilor".

Domnia sa a susţinut că bugetul de stat pe 2020 ar trebui să prevadă creşterea inves-tiţiilor publice în vederea susţinerii dezvoltării economice, precum şi lansarea unor proiecte ample de investiţii, care să rezolve problema infrastructurii insuficiente sau de calitate scăzută, ce reprezintă unul dintre factorii cei mai problematici pentru dezvoltarea unei afaceri în ţara noastră.

Antreprenorii doresc alocarea de fonduri pentru aplicarea de măsuri de prevenţie în loc de creşteri semnificative ale veniturilor din amenzi, penalităţi şi confiscări, care ar trebui să scadă.

CNIPMMR solicită creşterea volumului achiziţiilor publice, facilitarea accesului IMM-urilor la contractele de achiziţie produse, servicii şi lucrări şi respectarea termenului legal de plata de 30 de zile prevăzut de dispoziţiile Legii nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante şi ale Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale.

Totodată, IMM-urile vor respectarea dis-poziţiilor art. 24 alin. (14) lit. d1) din Legea nr. 346/2004 privind facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la fonduri externe nerambursabile, pentru ca acestea să furnizeze doar o singură dată datele necesare, precum şi valorificarea bunelor practici din Uniunea Europeană, prin proiectarea şi implementarea, din fonduri externe nerambursabile, a unor programe destinate întreprinderilor mici şi mijlocii de tipul: fond de microfinanţare; programe de cercetare, dezvoltare şi consultanţă privind managementul, marketingul, networkingul, investiţiile; fond pentru cofinanţarea realizării de produse ecologice; fond pentru minigranturi pentru microîntreprinderi; program pentru organizarea, în fiecare regiune a ţării, a unor clustere inovative, focalizate pe produse pentru export, finanţate din fonduri europene, care să valorifice potenţialul şi condiţiile specifice fiecărei zone; fond «capital de risc»,în vederea finanţării înfiinţării de start-up-uri inovative.

CNIPMMR mai consideră că Guvernul trebuie să aloce fonduri pentru simplificarea birocraţiei, pentru susţinerea creşterii economice, crearea de locuri de muncă, atragerea de investiţii, în loc de creşteri semnificative a veniturilor din taxe nefiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb