Imobiliare.ro Finance: Revine apetitul românilor pentru credite; tendinţele pieţei în 2024

T.B.
Companii / 7 februarie

Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance - brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro

Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance - brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro

Piaţa de creditare revine în forţă, după o perioadă extrem de grea marcată de incertitudini şi costuri de finanţare ridicate, se arată într-un comunicat al Imobiliare.ro Finance, remis redacţiei. Tot mai mulţi români caută acum să ia un împrumut şi sunt din ce în ce mai interesaţi să colaboreze cu un broker de credite pentru a obţine cele mai avantajoase condiţii de finanţare, conform Imobiliare.ro Finance.

O revenire spectaculoasă a tranzacţiilor realizate prin credit a putut fi observată în 2023, pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului, de care mulţi români au decis să profite, fie pentru a-şi cumpăra o locuinţă, fie pentru a refinanţa un credit ipotecar existent, informează sursa.

Astfel, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2022, şi a depăşit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Naţională a României, se mai arată în comunicat. În acelaşi timp, 187.500 de imobile au fost tranzacţionate la nivel naţional, în creştere cu 3% faţă de 2022, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Din total, 49.700 au fost unităţi individuale, deci apartamente. Şi în acest caz se poate observa un avans cu circa 9% faţă de sfârşitul anului precedent, precizează sursa citată.

Mai mult, 2023 a adus un avans cu 31% în volumul creditelor ipotecare în lei, până la 31 miliarde de lei. În cazul creditelor de consum, avansul a fost cu 13% în această perioadă, până la circa 28,7 miliarde de lei, potrivit sursei menţionate.

Potrivit reprezentanţilor Imobiliare.ro Finance, "Estimăm că din totalul creditelor ipotecare acordate aproximativ 35% au fost intermediate de brokeri. Ponderea împrumuturilor intermediate de aceşti specialişti creşte de la un an la altul, dar continuă să se situeze sub media înregistrată la nivel european, care depăşeşte 50%"

Tendinţe pe piaţa de creditare în 2024

Anul acesta, specialiştii Imobiliare.ro Finance văd două direcţii importante care vor influenţa evoluţia pieţei de creditare din România, potrivit comunicatului.

Pe de-o parte, scăderea prognozată a inflaţiei va reduce şi mai mult presiunea existentă asupra dobânzilor, aşadar există toate premisele necesare pentru a putea vedea, de la jumătatea acestui an, reduceri ale dobânzilor variabile, informează sursa. Această tendinţă poate fi observată deja în oferta de dobânzi fixe prezentă, la ora actuală, pe piaţă, conform datelor din comunicat.

Pe de altă parte, majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele de până la 120.000 euro, declinul alarmant al ofertei de proprietăţi disponibile la nivelul pieţei rezidenţiale, dar şi o potenţială creştere a cererii pe fondul reducerii dobânzilor sunt factori ce vor duce, probabil, la scumpirea locuinţelor în 2024, transmite sursa precizată.

Potrivit comunicatului, "Nu recomandăm cumpărătorilor să încerce să ghicească direcţia în care merge piaţa, bazându-se pe zvonuri sau aşteptări nerealiste. A lua o decizie de achiziţie bazată pe acest gen de informaţie se poate dovedi a fi foarte păguboasă, am văzut destule cazuri. Dacă cineva are o nevoie de locuire acum, cel mai bine este să facă achiziţia cât mai curând", a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance - brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

Un sfat în plus pentru cei care îşi doresc să ia un împrumut anul acesta ar fi acela de a apela la un specialist în domeniu. Un broker de credite profesionist înţelege, în primul rând, nevoile, dar şi posibilităţile persoanei interesate de obţinerea unui împrumut, informează sursa. Acesta identifică cele mai bune oferte de finanţare pentru fiecare caz în parte şi are grijă ca dosarul de credit să fie complet şi corect întocmit înainte să fie trimis la bancă, pentru a evita orice potenţială întârziere, potrivit comunicatului. În cazul creditelor ipotecare, brokerul ţine legătura cu toate părţile implicate până la finalizarea tranzacţiei şi semnarea contractului, transmite sursa.

Imobiliare.ro Finance a intermediat credite pentru 5000 de români în 2023

Peste 5.000 de persoane au obţinut în 2023 creditul potrivit prin intermediul Imobiliare.ro Finance, fie el ipotecar, fie de consum, în creştere cu 25% faţă de 2022, informează sursa menţionată. Numărul celor care aplică online pentru un împrumut a fost, totodată, de trei ori mai mare anul trecut.

S-a majorat, de asemenea, semnificativ numărul cumpărătorilor care aplică pentru a obţine un împrumut prin intermediul agenţiilor imobiliare sau al dezvoltatorilor care integrează serviciile Imobiliare.ro Finance, rata de conversie în cazul acestora fiind de peste 75%, potrivit datelor comunicatului.

Conform sursei precizate, "Credem că piaţa de brokeraj de credite va continua să crească în următoarea perioadă, pe măsură ce românii vor fi mai bine informaţi cu privire la beneficiile de care se pot bucura în colaborarea cu un astfel de specialist. Un avantaj extrem de important este acela că serviciile brokerilor de credite sunt gratuite prin lege", a explicat Dan Niculae.

Avantajele colaborării cu un broker de credite

Două dintre cele mai importante aspecte de care pot beneficia cei care colaborează cu un broker de credite sunt, conform unui studiu realizat de Imobiliare.ro şi compania de cercetare de piaţă Unlock Market Research, sprijinul obţinut în pregătirea dosarului de credit şi oportunitatea de a compara oferte venite din parte mai multor bănci, se arată în comunicat.

Obţinerea celei mai bune variante de finanţare, explicarea clauzelor contractuale şi creşterea şanselor de aprobare a creditului se găsesc, la rândul lor, printre marile avantaje identificate de cei care au luat parte la studiu, informează sursa menţionată. Aceştia nu trec cu vederea nici faptul că serviciile brokerului de credite sunt gratuite pentru cei aflaţi în căutarea unui împrumut, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Titlul induce in eroare.

    Am vazut cu totii cum merge treaba, chiar daca nu ai vandut apartamentul dupa un an dupa ce l-ai pus in vanzare, cresti pretul, "ca asa e trendul".

    Poate un pret mai mare prinde la un public mai larg?! 

    revine volumul in crash!

    s c c r e t 

    1. Traficul de "picioruse" cumparatori in CRASH!!!

      Revine Apetitul! 

      Dar si cocioaba 4 pereti in 90 la 5000 azi la 60 mii si pe bune...  

      Regula spune ca se dubleaza... nu ca se..parabolizeaza...asa... 

      stim ca in 92-94 au cazut la nivel din spate... sau ca in 2012 au cazut iar la nivel in spate... 

      nici asa vere... o jucati marlan...bagati oamenii in capcane datorii! 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb