Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de peste 7 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când compania raportase o pierdere de 1,86 milioane lei, se arată într-un raport publicat ieri.
Veniturile operaţionale ale Impact au crescut de circa 3 ori, în perioada menţionată, la 56,94 milioane lei, datorită începerii vânzării apartamentelor din noua etapă de dezvoltare a cartierului Greenfield din Bucureşti - Ansamblul Salcâmilor.
Până la 30 iunie, astfel, Impact a vândut în total 188 case şi apartamente, de peste 3 ori mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat vânzări pentru 52 de locuinţe.
Din totalul locuinţelor vândute, 153 de apartamente s-au vândut din noua dezvoltare rezidenţială a cartierului Greenfield, 21 de apartamente din stocul aferent primei faze de dezvoltare a cartierului Greenfield şi 14 case s-au vândut în provincie (Oradea, Ploieşti şi Constanţa).
Cheltuielile operaţionale ale companiei au crescut pe seama creşterii volumelor de vânzare, însă cu un procent mult mai mic decât acestea din urmă, datorită optimizării costurilor de producţie pentru noua dezvoltare rezidenţială din Greenfield. S-a realizat, astfel, un profit operaţional de aproximativ 7,5 milioane lei EBITDA la 30 iunie 2015, în comparaţie cu o pierdere operaţională de 7,1 milioane lei EBITDA la 30 iunie 2014.
Rambursarea creditelor a avut cea mai mare contribuţie în rezultatul financiar, cheltuielile cu dobânzile diminuându-se cu circa 51%.
Disponibilităţile băneşti ale companiei au avut o creştere semnificativă în prima jumătate a acestui an, de aproximativ 10 milioane lei, pe seama creşterii accelerate a vânzărilor.
În semestrul I 2015, împrumuturile societăţii au scăzut pe seama unui ritm de vânzare intens, care a favorizat rambursarea anticipată a creditelor firmei, prin plata radierilor de scoatere de sub ipotecă a apartamentelor vândute.
Datoriile comerciale ale societăţii s-au diminuat pe seama ajungerii la scadenţă a creditelor furnizor, precum şi datorită cofinanţării cheltuielilor de producţie prin credit bancar.
Provizioanele au înregistrat o scădere de 15% pe seama reluării în venituri a provizioanelor constituite pentru vânzarea terenurilor din ansamblurile vechi.
Capitalurile proprii au înregistrat o creştere de 2% pe seama profitului aferent semestrului I 2015.
1. fără titlu
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 07.08.2015, 13:25)
E bine că după atâția ani cu pierderi s-a ajuns și la profit! Totuși este nevoie de PRUDENȚIALITATE ( vorba Guvernatorului! ) atunci când facem aprecieri! Până la urmă casele vândute la Ploiești, Oradea și Constanța sunt executate de ani buni, deci costurile de execuție nu se reflectă nici măcar în 2014, dar apoi în semestrul I 2015! Acum dacă s-o fi practicat la vânzare și TVA-ul redus de 5% CHIAR DACĂ SE ÎNCĂLCAU PREVEDERILE CODULUI FISCAL ( pentru ca să se poată vinde cu TVA redus de 5% o casă trebuie să îndeplinească niște condiții/suprafață teren, SĂ POATĂ FI LOCUITĂ DEÎNDATĂ etc./, ceea ce la Oradea s-a încălcat de fiecare dată, SIGUR PRIN PREȚ CASELE AU DEVENIT MAI ATRACTIVE! Dar FISCUL se ia de bătrânica de la țară care vinde o legătură de pătrunjel din grădina ei și muncită de ea, nu de ditamai dezvoltatorul, nu-i așa? Se mai spune că rambursarea creditelor a contribuit la diminuarea cheltuielilor! Dar bănuiesc că rambursarea a fost posibilă în primul rând cu ajutorul banilor lui IACIU! Însă se pare că sacul s-a cam golit! Nici DORALY, nici HSBC BANK nu se simt prea bine! Iar alte credite de la ALPHA și PIRAEUS nu cred că se vor putea accesa! Doar dacă pierde BOC procesul LOMB să mai vină ceva bani! Dar nu prea cred! Or fi cu totții în zona portocalie dar BOC nu cred că-și permite așa ceva!