Impactul E.ON în economie: contribuţii de miliarde de lei la bugetul de stat, partener-cheie pentru sute de furnizori locali

R.S.
Companii / 17 septembrie

Impactul E.ON în economie: contribuţii de miliarde de lei la bugetul de stat, partener-cheie pentru sute de furnizori locali

Grupul E.ON este un partener important pentru circa 941 de furnizori de produse, servicii şi lucrări, dintre care peste 95% sunt companii din România, potrivit Raportului de sustenabilitate pentru anul 2023. Pe întreg lanţul de aprovizionare, E.ON rămâne un partener important pentru aproximativ 2.300 de furnizori direcţi şi indirecţi, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, valoarea achiziţiilor companiilor din grup a depăşit 1,22 miliarde de lei (circa 254 milioane euro), în creştere cu circa 4% faţă de 2022. Această sumă nu include valoarea achiziţiilor de electricitate şi gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienţi din România. Anul trecut, 97 de furnizori, reprezentând 58% din totalul furnizorilor noi, au fost selectaţi inclusiv pe baza unor criterii sociale şi de mediu.

Totodată, E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat şi bugetele locale, valoarea totală a contribuţiilor depăşind anul trecut 1,87 miliarde de lei (circa 379 milioane euro). În cei 18 ani de prezenţă în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe şi impozite se situează la circa 15,55 miliarde lei (3,4 miliarde euro).

Cu un număr total de 6.961 angajaţi (prin raportare la normă întreagă de muncă), marcând o creştere de 1,5% faţă de anul precedent, E.ON continuă să fie unul dintre cei mai mari angajatori din România, având un impact semnificativ atât la nivel regional, cât şi naţional.

Investiţii record, cu 31% mai mari comparativ cu 2022

În cursul anului 2023, investiţiile au totalizat 857 milioane lei (circa 173 mil. euro), în creştere cu 31% faţă de anul 2022, acestea fiind direcţionate către dezvoltarea de reţele noi şi modernizarea infrastructurii existente pentru energie electrică şi gaze naturale, precum şi în proiecte de automatizare şi digitalizare, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite, se menţionează în comunicat.

Modernizarea reţelelor şi digitalizarea activităţilor au înregistrat cele mai importante creşteri ale investiţiilor comparativ cu anul anterior, cu procente de 89%, respectiv 48%, reflectând un accent puternic pe inovaţie şi eficienţă în gestionarea resurselor energetice. Toate acestea contribuie la un viitor mai verde prin reducerea impactului asupra mediului, dar şi la servicii mai bune pentru clienţi.

De exemplu, reţelele Delgaz Grid preiau energia de la aproximativ 13.900 de prosumatori conectaţi cu putere instalată până în 184 kW, iar în total peste 1 GW de energie regenerabilă este preluată în reţeaua companiei.

Pentru al treilea an consecutiv, Delgaz Grid s-a situat pe primul loc la calitatea serviciului de distribuţie energie electrică dintre toţi distribuitorii din România, cu cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie electrică. Durata medie a întreruperilor neplanificate în reţea pentru utilizatorii conectaţi la reţeaua Delgaz Grid a scăzut în 2023 la 67,93 de minute, mult sub media pe ţară de 103,92 de minute.

Datorită investiţiilor realizate an de an, precum şi prin măsurile operaţionale de eficientizare a proceselor, valoarea Consumului Propriu Tehnologic (CPT) al reţelei de electricitate s-a redus la 9,4%, depăşind astfel obiectivele de scădere asumate din perspectiva reglementată. Totodată, am reuşit să reducem valoarea consumului tehnologic (CT) al reţelei de gaze naturale, aceasta ajungând în anul 2023 la 1,7%.

Soluţii eficiente energetic pentru un viitor sustenabil

E.ON este nu doar furnizor de electricitate şi gaze naturale pentru 3,4 milioane de clienţi, ci şi furnizor de soluţii energetice.

Toate soluţiile dezvoltate de către E.ON - generare fotovoltaică, pompe de căldură, staţii de încărcare, centrale termice în condensare sunt concepute pentru a creşte confortul, independenţa energetică, reducerea emisiilor de carbon şi optimizarea consumului de energie, precizează în comunicat.

De exemplu, compania a instalat anul trecut 400 de sisteme de generare panouri fotovoltaice (PV) la clienţii rezidenţiali. De asemenea, compania este printre liderii pieţei din România în privinţa proiectelor de generare PV pentru companii şi instituţii. Numai anul trecut au fost finalizate şi predate la cheie 161 de centrale, până în prezent 359 fiind finalizate.

Totodată, compania este lider în tranziţia la noua eră a mobilităţii electrice, obiectivul fiind să sprijine oamenii, companiile, oraşele şi comunităţile cu soluţii de mobilitate accesibile, de încredere şi prietenoase cu mediul înconjurător, inclusiv cu soluţii integrate cu sisteme fotovoltaice. În 2023 au fost instalate 172 puncte de încărcare pentru maşini electrice şi am ajuns astfel la un total de 428 de puncte de încărcare în România.

Compania s-a implicat în schimbarea obiceiurilor de utilizare a energiei prin diverse proiecte şi campanii de informare, cum sunt Staţia de Energie şi despre-energie.ro, pentru a-şi ajuta clienţii să înţeleagă mai bine universul energiei şi să adopte un comportament mai responsabil faţă de mediu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb