IMPLICAREA JUDECĂTORILOR ÎN SCANDALUL POLITIC Palida pedeapsă pentru interferenţa în justiţie - doar oprobriul public

ALEXANDRU COSTEA, A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2014

Palida pedeapsă pentru interferenţa în justiţie - doar oprobriul public

CSM a decis ieri să sesizeze Inspecţia Judiciară (IJ) atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu. Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile şi să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenţei justiţiei, care va fi prezentat plenului CSM.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a arătat ieri, în contextul discuţiilor referitoare la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, că IJ ar trebui sesizată şi în cazul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, atunci când a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri, în dosarul Microsoft.

El a mai spus că în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, susţinând că, în acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să emită un avertisment clar politicienilor, apreciind că sesizarea Inspecţiei Judiciare nu este suficientă.

Actualizare 16:25 Ambasada Rusiei nu doreşte să comenteze la declaraţiile politice

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malghinov, nu doreşte să comenteze în privinţa declaraţiilor publice din ultima vreme care sunt catalogate ca fiind "din păcate, nu de fiecare dată echilibrate" "pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România", potrivit unui comunicat emis de Ambasada Federaţiei Ruse în România.

"În ultima perioadă în legătură cu situaţia în jurul rafinăriei «Petrotel-Lukoil» şi a activităţii în România a companiei petroliere «Lukoil» în general au apărut destule declaraţii publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, a căror limbajul este departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internaţionale. Las aceste declaraţii, care pot transmite semnale greşite atât mediului de afaceri, cât şi altor structuri, fără comentariu pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară.

Între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile rafinăria de la Ploieşti a început să-şi reia producţia".

----------

Actualizare 12:49 Ponta, către UE şi SUA: "Declaraţiile lui Băsescu despre justiţie, un atac de o gravitate deosebită"

Premierul Victor Ponta a transmis astăzi o scrisoare reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum şi ai tuturor statelor membre UE, solicitându-le să analizeze declaraţiile de ieri ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei, calificându-le drept "un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme".

"Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme şi care pune sub semnul întrebării independenţa acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informaţiile difuzate public de către Preşedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft)", scrie Ponta, citând textual afirmaţiile de ieri ale lui Băsescu.

Şeful statului afirmase: "Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă până şi mai prost decât o facem noi, politicienii. Astăzi, am înţeles că un domn magistrat a considerat că, în conferinţa mea de presă, am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Îmi pare rău că trebuie să o spun: domnul magistrat minte. (...) L-am sunat pe domnul preşedinte al CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere şi o spun public: dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră, frate, cinstit în politică şi te laşi de calitatea de magistrat şi nu ai decât să faci politică atâta câtă vrei şi cât te pricepi. Astfel de atitudini minicinoase în faţa CSM-ului nu fac decât să discrediteze instituţia pe care, cel puţin eu, nu îmi poate nimeni reproşa că nu am apărat-o, după ce a devenit o instituţie funcţională, în ultimii 6-7 ani, şi nici nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi, în acelaşi timp, este nu neapărat un avertisment, (ci - n.r.) o rugăminte. Dacă sunt judecători membri în CSM, procurori prin altă parte sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică".

În acest sens, Victor Ponta îşi încheie scrisoarea către diplomaţi: "Vă solicit, ţinând cont de toate aceste lucruri, să analizaţi aceste declaraţii şi să transmiteţi un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a Justiţiei în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia menită de Constituţie să asigure buna funcţionare a Justiţiei, iar astfel de atacuri fără precedent periclitează cu siguranţă independenţa şi eficienţa sa".

---

Scandalul mediatic recent în care premierul Victor Ponta a fost acuzat că ar fi adus atingere independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil va rămâne doar la stadiul de imagine. Consiliul Superior al Magistraturii nu poate să dea sancţiuni dacă s-ar fi încălcat independenţa justiţiei, potrivit unor surse judiciare. "Nu există sancţiuni decât morale, sesizarea Inspecţiei Judiciare reprezintă, de fapt, o luare de poziţie publică, care poate să atragă atenţia că unii politicieni fac presiuni asupra justiţiei", ne-au mai spus sursele.

Judecătorul Florica Pantazi, purtătorul de cuvânt al CSM, a declarat: "Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) nu are pârghiile juridice necesare pentru aplicarea de sancţiuni în cazul afectării independenţei justiţiei de către declaraţiile Premierului Victor Ponta referitoare la dosarul penal de evaziune fiscală al Petrotel Lukoil.

Plenul CSM se pronunţă asupra atingerii independenţei dacă se constată asta din verificările Inspecţiei şi se publică un comunicat de presă. Deocamdată acestea sunt singurele măsuri. În cazul atingerii independenţei, o măsură juridică asupra premierului Victor Ponta nu există deocamdată".

Domnia sa ne-a mai spus că, potrivit membrilor CSM, se fac "anumite propuneri ca să se legifereze anumite sancţiuni pentru cei care fac astfel de declaraţii". "Nu avem pârghii legislative ca să facem mai mult de atât. Este un subiect în dezbatere", a afirmat purtătorul de cuvânt.

Acest scandal poate avea însă un efect foarte important în influenţarea electoratului pentru campania electorală privind alegerile prezidenţiale.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare de către CSM vine după ce premierul Victor Ponta a declarat, la începutul acestei săptămâni, că a fost informat cu privire la existenţa unei anchete în cazul Lukoil şi a adăugat că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită "soluţia legală" care să permită plata salariilor angajaţilor companiei şi, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului şi sancţionarea celor care au încălcat legea.

Premierul a spus: "Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt nişte decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova şi procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la CONPET, că nu ştie procurorul şi, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă şi nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuşi ca vineri să se poată să se plătească salariile. Şi ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea".

Sesizări după sesizări

Analizarea declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta în 6 octombrie, referitoare la dosarul privind societatea Petrotel Lukoil, aflat pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, a fost pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a plenului CSM.

Celelalte două propuneri de sesizare a Inspecţiei Judiciare au fost făcute în timpul şedinţei plenului, de către judecătorul Horaţius Dumbravă şi vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Horaţius Dumbravă a arătat, în contextul discuţiilor referitoare la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, că IJ ar trebui sesizată şi în cazul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, atunci când a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri, în dosarul Microsoft.

El a mai spus că în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, susţinând că, în acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să emită un avertisment clar politicienilor, apreciind că sesizarea Inspecţiei Judiciare nu este suficientă.

Horaţius Dumbravă a spus: "Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale Primului Ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor".

În ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, Dumbravă a spus că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru. Horaţius Dumbravă a adăugat:

"După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul Preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane nu au făcut denunţul la DNA. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv Preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor, trebuie să respecte aceste coordonate procesuale".

La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM a propus, potrivit Mediafax, ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, care a arătat miercuri, într-o emisiune televizată, referitor la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, că "un procuror cere, un procuror judecă... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie... Înalta Curte este cazul cel mai explicit".

"Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror", a spus procurorul Gheorghe Muscalu.

Inspecţia Judiciară verifică afirmaţiile conform cărora Tiberiu Niţu şi soţia sa au pus presiune pe procurori

Inspecţia Judiciară va face verificări după ce a fost sesizată de CSM, ieri, privind declaraţii potrivit cărora procurorul general Tiberiu Niţu şi soţia sa, magistrat la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea parţială a sechestrului la rafinăria Petrotel.

Astfel, Inspecţia Judiciară (IJ) urmează să stabilească dacă şi în ce măsură au fost afectate independenţa şi reputaţia în cazul lui Niţu şi al soţiei sale.

În cadrul şedinţei de ieri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tiberiu Niţu a semnalat faptul că în spaţiul public au apărut informaţii nereale despre faptul că el şi soţia lui, procuror în cadrul parchetului care instrumentează cazul Lukoil, ar fi influenţat ancheta de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care are în lucru acest dosar. Mai exact, s-a relatat că soţii Niţu ar fi pus presiune pe procurorii de caz, pentru a fi ridicat sechestrul pus pe rafinăria Petrotel Ploieşti.

Tiberiu Niţu a spus: "Eu nu mă plâng, pentru că nicio declaraţie a nimănui nu îmi poate afecta independenţa de magistrat. Acum au părut în ecuaţie şi despre soţia mea lucruri neadevărate. Soţia mea nu exercită o funcţie de conducere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, nu este procuror şef birou sau secţie, aşa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmaţii, că procurorul general al României şi soţia mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în ţara asta? Păi ce afirmaţie mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?".

Conform unor afirmaţii relatate de presă, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şi soţia acestuia, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea parţială a sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti.

Apelul CSM la responsabilitate şi echilibru din partea politicienilor, persoanelor publice, vectorilor de opinie, dar şi mass-media

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a făcut ieri, printr-un comunicat de presă, apel la responsabilitate şi echilibru din partea întregii clase politice, a persoanelor publice şi a vectorilor de opinie, de a se abţine de la declaraţii şi atacuri nefondate la adresa justiţiei, de natură a-i afecta imaginea şi a eroda încrederea publicului, construită cu greu în timp, prin eforturile judecătorilor şi procurorilor care îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute de lege în mod profesionist. Astfel, Plenul Consiliului a solicitat, inclusiv instituţiilor mass media, să adopte o atitudine obiectivă şi echidistantă, astfel încât să nu inducă impresia că demersurile organelor judiciare pot fi influenţate de factorul politic.

CSM precizează într-un comunicat de presă: "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu profundă îngrijorare de declaraţiile lansate în spaţiul public de anumiţi oameni politici şi alte persoane publice referitoare la desfăşurarea unor anchete penale şi soluţionarea unor dosare aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor. Faţă de aceste declaraţii, Plenul Consiliului a analizat potenţialul de afectare a independenţei justiţiei prin activităţi în desfăşurare pe scena politică românească în context electoral şi, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, solicită tuturor actorilor politici şi persoanelor publice să manifeste rezervă în a folosi justiţia sau teme concrete din justiţie în campania electorală, respectiv să evite posibile atingeri, prin disputele lor politice, ale independenţei justiţiei, atribut fundamental al sistemului judiciar".

Potrivit dispoziţiilor Constituţiei României, judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, iar activitatea procurorilor se desfăşoară cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, magistraţii nefiind subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive.

Comunicatul mai precizează: "Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale şi a modului de soluţionare a unor dosare penale, Plenul Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări, pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa judecătorilor şi a procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat. Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscului ca prin competiţia politică internă marcată de derapaje de la principiul supremaţiei legii să fie subminate progresele din perspectiva îndeplinirii condiţionalităţilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu grave consecinţe în planul recunoaşterii depline a României ca stat membru al Uniunii Europene".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb