Impozitarea agriculturii şi contribuţiile plătite de firme - priorităţile Guvernului

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 iunie 2007

Impozitarea agriculturii şi contribuţiile plătite de firme - priorităţile Guvernului

Creşterea numărului şi calităţii locurilor de muncă, combaterea muncii la negru, flexibilizarea legislaţiei pentru angajator şi fiscalizarea muncii din agricultură sunt câteva dintre priorităţile Guvernului în perioada 2007-2010, referitoare la piaţa muncii, cuprinse în Planul Naţional de Reforme.

Potrivit proiectului Planului Naţional de Reforme (PNR), priorităţile României pentru următorii ani, în ceea ce priveşte piaţa muncii sunt crearea de locuri de muncă de o calitate mai bună şi mai bine plătite, reducerea fenomenului de muncă la negru, îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile (tineri absolvenţi, persoane peste 45 de ani, persoa­ne cu dizabilităţi sau de etnie romă) sau corelarea sistemului de învăţământ şi de formare profesională cu cerinţele de pe piaţa muncii.

În ceea ce priveşte legislaţia muncii, România a adoptat în mare parte directivele europene în domeniu şi a modificat legile existente pentru relaxarea restricţiilor privind încheierea contractelor individuale de muncă pe perioadă determinată sau pentru reglementarea unor forme noi de angajare prin contracte de muncă cu timp parţial, prin agent de muncă temporară sau pentru munca la domiciliu. De asemenea, procedurile de evidenţă a salariaţilor vor fi simplificate prin introducerea registrului general de evidenţă a salariaţilor, iar procedurile de concediere individuală şi colectivă au fost flexibilizate prin modificarea Codului Muncii.

Reducerea impozitării muncii este, de asemenea, o problemă importantă din PNR pentru piaţa muncii. Astfel, după instituirea cotei unice de impozitare, se urmăreşte reducerea poverii fiscale asupra locului de muncă. Tendinţa de reducere a contribuţiilor la sistemele de asigurări sociale va fi continuată şi în perioada 2007-2009.

Îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii a grupurilor defavorizate, mai ales a tinerilor, este, de asemenea, o prioritate, în condiţiile în care rata şomajului BIM în rândul tinerilor era, în 2005, de 19,7%. Acţiunile Guvernului pe termen scurt şi mediu pentru promovarea accesului tinerilor pe piaţa muncii sunt facilitarea tranziţiei de la şcoală la locul de muncă prin consolidarea serviciilor de informare şi consiliere în carieră, promovarea uceniciei la locul de muncă în calitate de alternativă pentru tinerii cu un nivel scăzut de instruire şi fără calificare sau stimularea ocupării tinerilor prin acordarea de prime de angajare, reducerea contribuţiilor la sis­temul de asigurări pentru şomaj, subvenţionarea salariului, programe de recalificare profesională şi acordarea de credite cu dobânzi preferenţiale pentru studenţii care doresc să-şi deschidă o afacere.

Potrivit PNR, o problemă specifică pentru România o reprezintă numărul mare de locuitori angajaţi în activităţi agricole, în mare parte nefiscalizate. Ocuparea în sectorul agricol reprezintă aproximativ o treime din ocuparea totală pe sectoarele economice (cu o tendinţă de descreştere în ultimii ani), o mare parte a lucrătorilor fiind lucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi. Reducerea fenomenului de ocupare în activităţi agricole de subzistenţă se poate face prin încurajarea modificării structurii economice în zona rurală, a tipului de producţie şi de comercializare a produselor agricole (crea­rea şi dezvoltarea unor ferme agricole moderne), creşterea şanselor de ocupare în sectorul serviciilor sau îmbunătăţirea infrastructurii şcolare şi a celei fizice pentru creşterea mobilităţii geografice a forţei de muncă.

În perioada 2007 - 2009 este prevăzută revizuirea legislaţiei privind formarea profesională continuă şi consolidarea capacităţii administrative a Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor cu rol de Autoritate Naţională pentru Calificări. Dezvoltarea sistemului de formare continuă se face pe principiul parteneriatului social prin sprijinirea înfiinţării şi funcţionării comitetelor sectoriale. Astfel, se urmăreşte dezvoltarea complementarităţii programelor de formare profesională continuă şi iniţială, în vederea asigurării unei mai mari atractivităţi şi flexibilităţi a aces­tora. Totodată, Guvernul va implementa, în perioada 2008-2009, un program la nivel naţional pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul angajatorilor şi lucrătorilor asupra avantajelor formării profesionale continue.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb