Imprimeria "Coresi" şi RA-APPS vor vinde unitar spaţiile deţinute în Casa Presei

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 4 septembrie 2007

Imprimeria "Coresi" şi RA-APPS vor vinde unitar spaţiile deţinute în Casa Presei

Spaţiile deţinute atât de Regia Autonomă - "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) cât şi de Imprimeria Coresi în Casa Presei Libere urmează să fie vândute "unitar" după ce Parlamentul va adopta legea privind vânzarea spaţiilor Regiei.

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a anunţat ieri că a finalizat împreună cu Imprimeria Coresi, la finalul săptămînii trecute, cadastrarea integrală a Casei Presei Libere: "Asta înseamnă că, în momentul în care Parlamentul va adopta legea privind vânzarea spaţiilor RA-APPS, vom fi în măsură, în baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, să decidem vânzarea unitară - atat Regia, cât şi Imprimeria Coresi - a tuturor spaţiilor pe care le deţinem în acest imobil".

Potrivit lui Ilie Blojan, spaţiile din Casa Presei Libere sunt deţinute în proporţie de 60% de RA-APPS şi în proporţie de 40% de Imprimeria Coresi.

Ordonanţa de urgenţă 28/2007, privind vânzarea spaţiilor RA-APPS, în forma elaborată de Guvern, prevedea ca toate imobilele administrate de Regie să fie vândute exclusiv prin licitaţie publică, însă Parlamentul a modificat textul actului normativ şi a introdus dreptul de preempţiune al actualilor chiriaşi. Astfel, potrivit formei date actului normativ de către parlamentari, după stabilirea preţului imobilului de către un evaluator, urmează procedura negocierii directe cu chiriaşul actual, iar dacă acesta refuză să plătească preţul stabilit de evaluator sau dacă nu se pronunţă timp de 15 zile, imobilul este scos la licitaţie.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în luna iulie Parlamentului, spre reexaminare, legea de aprobare a OUG 28/2007, prin care imobilele aflate în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RAAPPS) pot fi vândute fără licitaţie şi le-a cerut aleşilor să elimine vânzarea prin încredinţare directă.

"Varianta vânzării prin licitaţie publică dă bine la imagine, garantează teoretic că se va obţine cel mai bun preţ, dar creează mari probleme, pentru că există contracte de închiriere de până la zece ani şi sunt şanse foarte mari să se ajungă în instanţă", a spus Bolojan după retrimiterea actului normativ în Parlament.

Şeful SGG a dat exemplul instituţiilor de presă care ocupă spaţii în Casa Presei Libere, spaţii în care s-au făcut inves­tiţii şi care, potrivit OUG 28/2007, în forma elaborată de Guvern, vor fi scoase la licitaţie, fără ca actualii chiriaşi să aibă drept de preempţiune. "Va dura ani de zile până când aceste spaţii se vor vinde", a spus Bolojan.

În ceea ce priveşte aplicarea actului normativ în forma modificată de Parlament, şeful SGG apreciază că aceasta garantează o vânzare fără procese în justiţie, însă nu se va obţine cel mai bun preţ, iar cei ce ocupă încă vilele RA-APPS, deşi nu mai au dreptul, (unii au contracte până în 2009 -n.r.), vor beneficia de dreptul de preempţiune.

Chiriaşii terenului de tenis de la Clubul Floreasca nu renunţă la contract

Persoanele care vor câştiga licitaţia pentru achiziţia Clubului Floresca vor primi inclusiv terenul de tenis,chiar dacă acesta este închiriat până în 2012, chiriaşii refuzând să renunţe la contract, a declarat ieri secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan. "Am precizat în caietul de sarcini. Cei care vor achiziţiona caietul de sarcini vor fi informaţi că există un contract de închiriere valabil şi că au un chiriaş în acea clădire. Deci se vinde inclusiv această parte de clădire, cu acest contract. Am avut o discuţie cu administratorii acestui club (de tenis n.r.), dar au refuzat, doresc în continuare să-i înveţe tainele tenisului pe copiii săraci ai României, la un dolar pe metrul pătrat", a declarat Bolojan. Guvernul a decis, în 24 august, vânzarea prin licitaţie deschisă a Clubului Floreasca, inclusiv a sălii de tenis închiriate printr-un contract valabil până în anul 2012.

"Conform ordonanţei de urgenţă 19/2002, imobilele care au situaţia juridică clarificată, dar care sunt grevate de sarcini, pot fi vândute prin licitaţie deschisă", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Contractul de închiriere a fost încheiat între Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) cu Şcoala de Tenis Năstase Costică şi Mihnea, pentru zece ani. Bolojan este de părere că în acest caz este vorba de o "administrare neglijentă" a activului. El declara, înainte de discuţiile cu administratorii clubului de tenis, că se bazează pe bunul simţ al celor care "au folosit ani de zile spaţiile la chirii foarte mici, ţinându-se cont de zonă".

Teren de tenis are o suprafaţă de 730 de metri pătraţi şi este închiriat la preţul de un dolar pe metrul pătrat. Potrivit lui Bolojan, contractul s-a încheiat prin repartiţie directă. Reprezentanţii şcolii de tenis au argumentat cererea prin faptul că aici urmau să fie instruiţi tineri fără posibilităţi materiale. Licitaţia pentru vânzarea Clubului Floreasca va avea loc în 7 septembrie, iar preţul de pornire va fi de 35 milioane euro. Terenul aferent clubului licitat este de 16.010 de metri pătraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb